Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Ostarilla | Sokkotreffejä, uintia ja irtokarkkeja – näin lukijat muistelevat Saksalan ostarin tapahtumia

Irtokarkkeja varten laskettiin pennoset tarkkaan

Muutimme Saksalaan vuonna 1984, olin 9-vuotias. Rautatienkadun kasvatille oli suuri ihme ostari, missä oli kauppa, kioski, posti, pankki, Saksalan huolto ja uimahalli: ja tämä kaikki lyhyen matkan päässä kotoa.

Kummasti ne painavat kassit lasisine palautuspulloineen jaksoi K-kauppa Poppeliin raahata, jotta sai ostaa kaupasta tai kioskilta herkkuja. Pankkitilillehän niitä ei tietenkään talletettu vaikka se pankki siinä vieressä oli.

Huollosta käytiin useammankin kerran hakemassa huoltomies avaamaan kotiovi, kun avaimet oli jääneet sisälle. Tämä oli aika jännittävää lapselle, joka oli tottunut talokohtaisiin talkkareihin. Mietittiin kyllä aina tarkkaan, että tohtiiko sitä huoltomiestä kävelyttää mäen päältä avaamaan ovi vai odotellaanko vanhempia kotiin.

Kioskilta ostettiin tietysti irtokarkkeja, kun oli ensin laskettu tarkkaan pennoset ja seisty lasin takana miettimässä pitkään, että mitä ja kuinka monta sillä rahalla saa: 10 pennillä vitosia, 15 pennillä kaseja, 40 pennillä kaksykkösiä...

Kioskin täti laittoi kärsivällisesti kauhalla karkit pieniin pusseihin monipäisen kakaralauman toiveiden mukaan ja niitä mentiin syömään ja vaihtamaan läheisen metsän kivelle tai leikkarille.

Uimahallissa käytiin porukalla ja usein, etenkin talvipakkasilla kun ei tarjennut olla kunnolla ulkona. Kotiin kirmattiin tietysti hiuslatvat jäässä, kun eihän nyt mitään hiuksia alettu föönaamaan kuivaksi, pipo vaan päähän ja matkaan.

Tunnen vieläkin sen kirvelyn, jonka nenään ja nieluun mennyt kloorivesi aiheutti ja kloorin ydyn lemahduksen, joka täytti koko kylpyhuoneen, kun uimavarustepussin avasi kotona.

Äiti lähetti usein ostamaan maitoa ja Villähteen ruislimppua, jota oli myynnissä vain pari kertaa viikossa ja jos hyvin kävi, niin pullo- tai kuukausirahaa oli itsellä sen verran että sai ostettua ihanuuksista ihanimman: berliininmunkin! Harvinaisuuksia ja kalliita olivat nekin vielä tuolloin.

Lihatiskiltä sai joskus ostaa 100–200 grammaa siivutettua lauantaimakkaraa tai metwurstia. Poppelista ostettiin kyllä aika lailla suurin osa perheen ruokatarvikkeista. Poppelista olen myös ostanut elämäni ensimmäisen, ja myös monta muuta Suosikin irtonumeroa, kun niissä oli ne julisteet!

Teini-iässä ostarille sovittiin treffejä, myös sokkosellaisia, ja sinne keräännyttiin kavereiden kanssa viettämään aikaa.

Saksala oli kaikkinensa aivan älyttömän hyvä paikka viettää lapsuutensa ja nuoruutensa; paljon luontoa, hyviä leikkareita, älyttömästi lapsia, uimahalli, hiihtoladut, luistelukentät, metsät, nuokku ja vaikka mitä.

Tapasin parhaan ystäväni kotitalomme pihan keinuilla heti muuttopäivänä ja olemme olleet parhaita ystäviä siitä lähtien vaikka elämä on vienyt välillä fyysisesti hyvinkin kauas toisistamme, mutta yhteys on aina ollut vahvana olemassa.

Poppelipolun lapsuusterveisin, Tiina Karonen

Uimahalli tyhjeni formuloiden aikana

Isä oli töissä myyntipäällikkönä rakennusliikkeessä, joka rakensi Saksalaa. Olisikohan se ollut Haka. Siitä piti tulla kaikin puolin parempi alue kuin Liipolasta. Oli uimahalli ja kaikki. Meidän perhe pääsi uimaan Saksalan hallissa ennen kuin se avattiin. Oli se hienoa kun koko halli oli vain meidän perheelle.

Myöhemmin opetettiin omat lapset uimaan Saksalassa. Se oli kaikkein rauhallisin halli siihen aikaan vuosituhannen taitteessa. Erityisen rauhallista oli silloin, kun Kauniit ja rohkeat tuli televisiosta ja kaikkein rauhallisinta, melkein yksityiskäyttöä oli silloin, kun televisiosta tuli formulakisat. Silloin ei ollut äijäkööri lauteilla heittämässä älyttömästi löylyä ja puhumassa lasten korviin sopimattomia juttuja.

Oltiin aina pari tuntia kerrallaan ja toinen meistä vanhemmista päivysti lasten altaan vieressä ja toinen ui tonnin altaassa. Sitten vaihdettiin vuoroja. Ei ollut vielä vesijuoksijoita altaassa.

Tämä voi olla kaupunkilegendaa, mutta lauteilla totena kerrottua. Kuulemma hallilla kävi yksi ukko, joka ryyppäsi kossua pukuhuoneessa. Välillä se tuli saunaan ja heitti löylyä aivan liikaa poistuen sitten heti taas pukuhuoneeseen. Porukat tietysti kyllästyivät tällaiseen käytökseen ja jossain vaiheessa siellä oli vähän peukaloakin väännetty ja jouduttu käräjille. Sitten kerran ukko taas heitti löylyä liikaa ja painui pukuhuoneeseen.

Ukko ei kuitenkaan tullut takaisin vaan rauha jatkui kummallisen pitkään. Kun muut ukot menivät pukuhuoneen puolelle myöhemmin, makasi tämä häirikköukko tapansa mukaan penkillä kossupullo vierellään. Se ei kuitenkaan nukkunut vaan oli kuollut siihen.

Marko Varjos

Saksala on hyvä paikka asua

Olen asunut Saksalassa vuodesta 2003. Kun tulin Saksalaan täällä oli K-kauppa, joka oli minusta hyvä. En ehtinyt kauaa asua kun ovessa oli lappu, että kauppa lopetetaan. Kauppa olikin poissa jonkun aikaa, kunnes tuli Siwa tilalle ja nyt on K-kauppa taas. Se palvelee minun tarpeitani hyvin.

Pitää myös kehua paikallista parturia ja pitseriaa, nekin ovat myös hyviä.

Samoin hyvä että huoltoyhtiökin on lähellä, Saksalan huolto, jossa voi käydä samalla kauppareissulla. Niille, jotka harrastaa kuntoilua ja uimista löytyy myös omat tilat, muutenkin Saksala on kaupunginosana hyvä ja rauhallinen paikka asua.

Nimimerkki Tuomikatu

Aikamatka 1970-luvulta nykypäivään – asukkaat kuvailevat Saksalan ostaria kyläyhteisöksi, jossa kymmenet ihmiset saapuvat siivoustalkoisiin

Saksalassa kaikki on lähellä

Olen asunut Saksalassa vuodesta 1972 alkaen, kun ensimmäinen kolmen kerrostalon taloyhtiö tänne rakennettiin. Taloyhtiö on nimeltään Poppelikatu 11-13. Tuohon aikaan koko alueella kasvoi metsää, mutta vähitellen metsät on hakattu, ja koko mäki täyttynyt kerros- ja rivitaloista.

Ensimmäinen kolmen rakennuksen rivitaloyhtiö valmistui 1980 Pähkinäkuja 6:een, johon meidänkin perhe muutti ja jossa asun edelleen. Rakennuksia ympäröi tuolloin joka suunnalta melkoisen tiuha kuusimetsikkö, joka hakattiin pois, kun uusia rivitaloyhtiöitä alueelle rakennettiin. Alun alkaen tähän ensimmäiseen rivitaloyhtiöön ei ollut edes tietä, vaan autot kiersivät Vanhanradankadun kautta, mutta huhujen mukaan mäen päälle tullut kauppias alkoi vaatia rakennettavaksi nykyistä Kerinkallionkatua.

Saksalaan rakennettiin ostoskeskus tosiaan paljon ensimmäisten asukkaitten mäelle tulon jälkeen. Ostoskeskusrakennukseksi voi kai kutsua nykyistä rakennusta, jossa alunpitäen oli kauppa ja Saksalan Huollon toimitilat. Saksalan Huolto oy on toiminut alueella ansiokkaasti huoltoyhtiönä jo vuodesta 1972, joskin silloin nimeä ei vielä yleisesti käytetty, vaan Poppelikatu 11-13:n taloyhtiössä asunut rouva hoiti isännöintityöt, ja huollosta vastasi samassa taloyhtiössä asunut huoltomies, siis taloyhtiön ihka oma talonmies.

Uimahalli saatiin Saksalaan 1978. Halli oli erityisen ylpeyden aihe ja mahtava juttu, ja minäkin kävin siellä vuosien ajan uimassa säännöllisesti. Uimahalliin on tullut myöhemmin myös kuntosali.

Ravintola rakennukseen avattiin joitakin vuosia sitten.

Saksalan mäellä ei tietääkseni ole ollut "kaljakuppilaa", joten koko mäki on aina ollut, ja on edelleenkin, hyvin rauhallista aluetta. Lähellä ovat matkakeskus, Launeen palvelut, liikkumaan luontopoluille ja laduilla pääsee suoraan kotiovelta ja julkinen liikennekin toimii hyvin.

Anneli Seppälä