Perheistään erotettujen siirtolaislasten palauttamisesta syntyy valtava sotku Yhdysvalloissa

Trumpin allekirjoitti siirtolaisperheitä koskevan presidentin asetuksen, monet demokraatit vaativat lisätoimia. Lehtikuva/AFP

STT

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin takinkäännös siirtolaislasten kohtelusta ei tule ratkaisemaan lasten kohtelusta syntynyttä kriisiä, sanovat siirtolaisia avustavat asianajajat. Perheistään erotettujen lasten palauttaminen vanhemmilleen muodostuu valtavaksi haasteeksi ja se tulee viemään aikaa.

– Kun puhun vanhempien kanssa, he vain tuijottavat minua, koska he eivät voi ymmärtää, sisäistää, hyväksyä tai uskoa, etteivät he tiedä missä heidän lapsensa ovat ja että Yhdysvaltain hallitus on vienyt heidät pois, sanoi teksasilainen siirtolaisia avustava asianajaja Jodi Goodwin.

Sosiaali- ja terveysministeriön alainen virasto ilmoitti torstaina "odottavansa lisäohjeita" perheiden yhdistämisestä.

Kansallisen turvallisuuden viraston tilastojen mukaan toukokuun 5. ja kesäkuun 9. päivän välillä jo yli 2 300 siirtolaislasta oli erotettu vanhemmistaan. Lapset on viety leireihin ja tilapäismajoituksiin, eikä heillä ole mahdollisuuksia olla yhteydessä perheisiinsä.

Trumpin hallinto on perustellut toimintaansa "nollatoleranssilla" laittomia rajanylityksiä kohtaan. Aikuiset siirtolaiset on pidätetty, vaikka he olisivat saapuneet hakemaan turvapaikkaa.

Presidentin allekirjoittama asetus ei lopeta lasten pidättämistä

Lasten erottaminen perheistään ja kuvat ja ääninauhat kauhuissaan parkuvista lapsista olivat kuitenkin liikaa jopa muuten Trumpille uskollisille republikaaneille. Jopa presidentin puoliso Melania Trump kauhisteli lasten kohtelua. Torstaina Melania Trump lähti yllätysvierailulle Yhdysvaltojen ja Meksikon rajalle vierailemaan siirtolaislasten leireillä.

– Haluan tietää, kuinka voin auttaa näitä lapsia palaamaan perheidensä luo mahdollisimman nopeasti, Melania Trump sanoi NBC:n mukaan.

Trump käänsi lopulta kelkkansa keskiviikkona ja allekirjoitti asetuksen, joka määrää, ettei lapsia enää saa viedä perheiltään.

Trump allekirjoitti asetuksen sen jälkeen, kun Yhdysvaltain edustajainhuoneen kerrottiin äänestävän maahanmuuttoa laajemmin koskevasta lainsäädännöstä. Esillä oli kaksi esitystä, josta tiukempi kaatui äänestyksessä, kertoi Politico. Äänestys maltillisemmasta esityksestä päätettiin lykätä perjantaille, mutta sen mahdollisuuksia tulla hyväksytyksi pidettiin myös heikkona.

Siirtolaisia avustavat asianajajat epäilevät, että Trumpin asetus merkitsee käytännössä sitä, että sekä lapset että vanhemmat pidetään säilössä vielä pitempään. Lisäksi Trumpin asetus ei kiellä erottamasta omaisistaan niitä lapsia, jotka saapuvat rajalle isovanhempien, sisarusten tai muiden sukulaisten seurassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pääseekö KymiRingin radalle ajamaan siviiliautolla, ratajohtaja Timo Pohjola?
 2. Hammashoito rokottaa suomalaisten kukkaroa entistä kovemmin: yksityisellä hinnat nousseet lyhyessä ajassa kolmanneksen, julkisella vielä enemmän
 3. Hämeeseen maksettiin viime vuonna lähes 5 miljoonaa euroa kotoutuskorvauksia
 4. Nainen kävi lapsen huostaanottotilanteessa käsiksi poliisiin ja sosiaaliohjaajaan
 5. Kirjoja, levyjä ja viherkasveja pursuava kerrostalokoti Vääksyssä on tunnelmallinen ja asukkaidensa näköinen
 6. Lahdessa on opastettu myös urakoitsijoita tunnistamaan haitallisia vieraslajeja – "Lupiinin kanssa on menetetty peli"
 7. Pääkirjoitus: Joko perussuomalaisten kannatus on lakipisteessään?
 8. Lahden piiritystilanne oli poliisin Karhuryhmälle "kohtuullisen tavanomainen keikka" - katso video tapahtumapaikalta
 9. Teatteri Vanha Juko aikoo selvitä Seitsemästä veljeksestä kolmella sisaruksella
 10. Helena Petäistö paljastaa EU-kaupunkien salat Lahden pääkirjastossa
 11. Jukka Airon Esalainen: Keskustan kehätiessä monta sudenkuoppaa
 12. Lahden Sokoksen kolmanteen kerrokseen tulee 50 hotellihuonetta, Aleksin kävelysillan kohtalo vielä arvoitus
 13. SK: Kalle Jokinen ilmoitti SSR:n vaalituen vuosia myöhässä – "Tässä on tosi harmittava erehdys"
 14. Lahden Malskilla toimettomana tarkkaileva rakennusmies ihmetyttää ja huvittaa: "Kyllä se yöksi pääsee sisätiloihin", kertoo omistaja
 15. Hämeen poliisipäällikkö näki helsinkiläistä alamaailmaa vuosikaudet - silti Lahdessa odotti jotain sellaista, joka sai hänet huolestumaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.