Lapset tarttuvat kirjaan, kun on tarpeeksi tylsää

Karina Karpova ja Eemil Syrjäniemi lukivat Lahden Kytölän päiväkodissa vuonna 2018. Armi Salonen

Lastenkirjainstituutin Kiva lukea! -kyselytutkimuksen mukaan lapset ja nuoret ryhtyvät lukemaan, jos saatavilla on tarpeeksi mielenkiintoinen kirja, eikä muuten ole mitään tekemistä. Hyvään lukuhetkeen tarvitaan vastaajien mukaan aikaa sekä rauhallinen ja hiljainen lukupaikka.

Alle kouluikäiset lapset suhtautuivat kirjoihin positiivisesti. Lukemaan heitä innosti erityisesti vanhempien ja sisarusten antama esimerkki.

Yläkoululaisilla lukuinto on sen sijaan selvästi vähäisempää. Syiksi vähäiseen lukemiseen kerrottiin ajanpuute ja vähäinen motivaatio. 13–15 -vuotiaista pojista kolmannes ilmoitti, että ei lue lasten- ja nuortenkirjoja lainkaan. Osalle teini-ikäisistä nuorista lukeminen rinnastuu leikkimiseen, joka torjutaan siitä syystä, että enää ei leikitäkään. Vastahakoisetkin lukijat voi kuitenkin saada tarttumaan kirjaan hyvällä vinkkauksella.

Kyselyssä kysyttiin myös lempikirjoista. Ylivoimaisesti suurin joukko vastaajista ilmoitti suosikikseen Harry Potter -sarjan kirjat.

Viime syksynä toteutettuun kyselyyn tuli 1 505 vastausta. Valtaosa vastaajista oli 10–15-vuotiaita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – pitäisikö niistä saada nykyistä kovempi rangaistus?
 2. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 3. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 4. Venevarkauksissa raju kasvu Päijät-Hämeessä, varkauksia tehtailtu tänä vuonna jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna - poliisi: kasvun syynä varasliigojen toiminta
 5. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 6. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"
 7. Suomalaismies on kuollut sukellusonnettomuudessa Lofooteilla Norjassa
 8. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 9. Seksuaalirikoksista tuomittu mies vaati uhrilleen rangaistusta palturin puhumisesta poliisille
 10. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 11. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 12. Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 13. Näppis: Sataman peräkonttikirppis on oikein hyvä tapahtuma, mutta miksi kaupunki nostanut päivähinnan 25%?
 14. Pääkirjoitus: Ajamisen verotus saa kannatusta – hankintaveroa haluttaisiin alentaa
 15. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.