Lahdessa kuopatun kolmosoluen tarina jatkuu sittenkin - nimi vaihtuu

Kari Anttinen

Juomayhtiö Hartwallin päätös lopettaa keskiolutvahvuisen Lapin Kullan valmistaminen Lahdessa ei merkitsekään perinteisen keskiolutmerkin katoamista juomakartalta aivan kokonaan.

Tornion Panimo kertoo palauttavansa alkuperäisen 1960-luvun version keskiolutreseptistä tuotantoon jo kesäksi. Koska Lapin Kulta on Hartwallin omistama tavaramerkki, palaa kolmosolut tuotantoon Original Lapland Lager -nimisenä. Oluen vahvuus tulee olemaan 4,7 prosenttia. Panimo on jo muutaman vuoden ajan valmistanut Original Lapland Lageria 5,2 prosentin vahvuisena.

– Tällä paikalla on ollut panimo vuodesta 1873. Tällaisessa tilanteessa on suoranainen velvollisuutemme pelastaa ikoninen klassikko-olut, perustelee Tornion Panimon toimitusjohtaja Kaj Kostiander päätöstä yhtiön tiedotteessa.

Lapin Kulta kehitettiin Torniossa 1960-luvulla toimitusjohtaja Irma Stormbomin aloitteesta. Kehittämistyössä keskeisessä roolissa ollut panimomestari Leo Andelin, 83, toimii nykyään Tornion Panimon neuvonantajana.

Hartwall osti panimon vuonna 1980. Heineken puolestaan osti Hartwallin vuonna 2008. Pian kaupan jälkeen tuotanto siirrettiin Lahteen.

Hartwall lopetti kaikessa hiljaisuudessa Lapin Kullan kolmosoluen valmistuksen: "Peruslagerille ei ole enää niin vahvaa markkinaa"

Torniolainen yrittäjä pelasti panimorakennuksen purkupäätökseltä ja tiloihin perustettiin muun muassa pienpanimo nimeltä Tornion Panimo.

Lapin Kultaa ehdittiin valmistaa Lahdessa kymmenen vuoden ajan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut