Lahden ympäristöosaaminen kiinnosti Britannian suurlähettilästä – "Voisimme olla tekemässä enemmän yhdessä ilmastonmuutoksen torjumiseksi"

Britannian Suomen suurlähettiläs Tom Dodd oli päivittämässä suhteitaan Lahden päättäjiin. Katja Luoma

Lauri Ilola

Britannian suurlähettiläs Tom Dodd vieraili Lahdessa keskiviikkona. Kaupungintalolla Doddia oli isännöimässä kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

Lahti kiinnostaa kansainvälisiä vieraita kaupungin saaman ympäristöosaajan maineen ansiosta. Lahti on ollut kamppailemassa Euroopan vihreän pääkaupungin tittelistä kahtena edellisvuonna, ja edennyt molemmilla kerroilla finalistien joukkoon. Sana on kiirinyt.

– Puhuimme laajemminkin siitä, että Lahti olisi mukana ympäristökaupunkina kansainvälisissä verkoistoissa ja edelläkävijänä ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Sitä me myös puskemme, jotta voimme hyödyntää rooliamme, Timonen kertoi.

Timosen mielestä Lahden on oltava oma-aloitteinen ja pidettävä tiiviitä suhteita eri maiden edustajiin. Ystävyyskaupunkeihin nojaava verkosto on Timosen mielestä mennyttä aikaa.

– Nykyään merkittävillä kaupungeilla on lainausmerkeissä omaa ulkopolitiikkaa. Suomessa jokaisella suurella kaupungilla on kansainvälisiä suhteita, joita ylläpidetään, Timonen avasi.

Suurlähettilään vierailu Lahdessa oli tällä kertaa enemmän tilannekuvan päivittämistä kuin konkreettisia päätöksiä. Keskustelua riitti silti muun muassa tuoreesta hallitusohjelmasta ja ympäristöteemoista. Britannian ympärillä on riittänyt epävarmuutta tulevan EU-eron vuoksi.

– Uskon, että juuri tässä tilanteessa briteillä on kova tarve jalkautua tapaamassa ihmisiä, ettei syntyisi kuvaa siitä, että he ovat kääntämässä meille selkäänsä, Timonen tiivisti.

Ympäristöosaaminen kauppavaltiksi?

Britit ovat ainakin suunnitelmien tasolla kiristämässä tahtia ilmastonmuutoksen vastaisessa kamppailussa. Keinoja ja yhteistyötä etsitään niiltä, joilla on osaamista. Sen vuoksi Lahden kaupungintalolla ympäristöteema oli vahvasti mukana keskusteluissa.

– Suomi ja Britannia ovat molemmat muuttuvan maailmantalouden ja ympäristön edessä. Meillä on tarve siirtyä vihreämpään suuntaan ja juuri ympäristöasioissa Lahti ja Suomi ovat johtavia. Se on yksi syistä, miksi olen täällä rakentamassa yhteyksiä, Dodd kehui.

Dodd ei näe esteitä sille, etteikö Lahti voisi olla tulevaisuuden yhteistyötaho ympäristöasioiden kehittämisessä.

– Puhuin siitä, että voisimme olla tekemässä enemmän yhdessä ilmastonmuutoksen torjumiseksi, sillä sitä Britanniassa halutaan, Dodd tuumasi.

Kauppatapa muuttuu, talousalue pysyy

Doddin päivän suunnitelmiin kuului vierailla kaupungin edustajien lisäksi valikoiduissa lahtelaisyrityksissä, jotka tekevät kauppaa Britannian kanssa. Tarkoitus oli hälventää brexitin mukanaan tuomaa epävarmuutta.

Doddin viesti oli, että elämä ja kaupanteko jatkuvat brexitistä huolimatta.

– Suomalaiset yritykset tekevät kauppaa ympäri maailman ja kauppatavat vaihtelevat. Sanoisin, että suuret yritykset osaavat valmistautua, miten ikinä kauppaa tehdään tulevaisuudessa. Suosittelen varsinkin pienemmille yrityksille valmistautumista siihen, mitkä asiat muuttuvat, Dodd opasti.

Doddin mielestä pitää muistaa, ettei ole olemassa liiketoimintaa, johon ei liittyisi epävarmuutta. Brexitin tapauksessa yritysten epävarmuutta on pitänyt yllä epätietoisuus siitä, onko lopputuloksena sovittu vai sopimukseton ero EU:sta. Käytännössä sopimukseton ero toisi lisää kuluja yrityksille, jotka tekevät kauppaa Britannian kanssa.

– Totta kai brexit tarkoittaa sitä, että muutamme tapaa tehdä kauppaa Euroopan unionin kanssa. Miten kaikki muuttuu, on vielä hieman epäselvää. Britannia on suuri, 66 miljoonan ihmisen talousalue, jossa näen edelleen myös suomalaisilla yrityksillä mahdollisuuksia, Dodd rohkaisi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.