Joka kuntaan tulossa sähköauton pikalatauspiste – hallitus sopimassa lakiesityksestä, joka on EU-vaatimuksia tiukempi

Ilmasto- ja ympäristöministeri Mikkonen: "Mennään EU-direktiiviä kunnianhimoisemmin."

Ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkosen mukaan hallitus on pääsemässä sopuun sähköautojen latauspisteistä. Jussi Nukari / Lehtikuva

Ari Helminen

Hallitus on pääsemässä sopuun sähköautojen latauspisteistä. Ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) sanoo, että hallituksen esitys pyritään antamaan ensi viikolla.

Hallitus pyrkii luomaan kannustinjärjestelmän, jolla houkutellaan kuntia ja yrityksiä rakentamaan pikalatauspisteitä. Tavoitteena on, että jokaisessa kunnassa olisi vähintään yksi pikalatauspiste.

Ympäristöministeriön lakiehdotus on aiheuttanut kitkaa hallituksen sisällä. Keskustan kansanedustajat Markus Lohi ja Ari Torniainen vaativat syksyllä lakiehdotuksen palauttamista uuteen valmisteluun. Keskustalaisten mielestä lakiesityksen velvoitteet ovat ylimitoitettuja, aikataulu liian kireä ja kustannukset laskettu alakanttiin.

Lahteen avattiin huipputehokas sähköautojen latausasema

Mikkonen perustelee aikataulua sillä, että lakiesitys perustuu EU:n direktiiviin. Hän ei halua saada nuhteita EU:lta.

– Kun puhutaan uusista rakennuksista ja laajoista peruskorjauksista, niiden osalta mennään EU-direktiiviä kunnianhimoisemmin. Olemassa olevien laajojen rakennusten kohdalla mennään direktiivin mukaisesti, Mikkonen kertoo Uutissuomalaiselle.

Lakiesityksen mukaan uudisrakennus- tai peruskorjaustöiden yhteydessä parkkipaikalle on tehtävä putkitus valmiiksi, jotta myöhemmin ei tarvitse tehdä kalliita muutoksia, kun latauspisteitä pystytetään.

Tältä osin esitys koskee rakennuksia, joissa on yli neljä pysäköintipaikkaa. Jokaiselle paikalle tulisi tehdä sähköautojen latausvalmius.

Mikkosen mukaan tavoitteena on, että jokaiseen kuntaan tulee vähintään yksi pikalatauspiste. Valtaosassa kuntia on jo nyt pikalatauspisteitä, mutta ei kaikissa. Suomessa on reilut 270 julkista pikalatauspistettä ja yli 3 100 peruslatauspistettä.

– Haluamme varmistaa, että sähköauton käyttäjä voi huolettomasti lähteä Lapin reissulle, lomailemaan tai sukuloimaan, Mikkonen sanoo.

Mikkonen kertoo, että kuka tahansa on voinut hyödyntää Energiaviraston myöntämää pikalataustukea. Edellinen tukihaku oli syksyllä, jolloin hakemuksia tuli paljon enemmän, mitä tukea voitiin myöntää.

– Nyt mietimme, miten tukea voidaan lisätä, jotta varmistetaan se, että saadaan uusia latauspisteitä.

Mikkosen mukaan eri puolilla Suomea on hyvin erilaisia ratkaisuja. Kiteellä kunta on halunnut rakentaa pikalatauspisteitä ja niitä ollaan toteuttamassa koulukeskuksen pihaan. Monissa kunnissa latauspisteitä löytyy pankkien tai kauppojen parkkipaikoilta.

Tällaista autoa suomalaiset pitävät järkevimpänä – suurin nousija yllättää: "Tämä on hyvä uutinen"

Lakiehdotus ei koske olemassa olevia, nykyisiä asunto-osakeyhtiöitä.

Se koskee kuitenkin muita kuin asuinrakennuksia, joilla on yli 20 parkkipaikkaa. Niiden tulee rakentaa direktiivin mukainen yksi perustason latauspiste, mutta ei pikalatauspistettä.

Mikkosen mukaan tämän vuoksi on tärkeää, että kuntiin saadaan lisää pikalatauspisteitä.

Vuoteen 2030 mennessä säädökset toisivat arvioiden mukaan yhteensä noin 73 000–97 000 latauspistettä ja latausvalmiuden 560 000–620 000 pysäköintipaikkaan.

Sähköautot yleistyvät - onko taloyhtiölläsi valmius muutoksiin?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 2. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 3. Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"
 4. Henkilöauto suistui tieltä Lahdessa – katkaisi valopylvään ja puun
 5. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt aiheuttavat uusia liikenteen poikkeusjärjestelyjä – lue tästä useita katuja koskevat muutokset
 6. Koronapelot laimentuivat – suomalaiset ryntäsivät ostamaan lomamatkoja Välimerelle
 7. Vastaa kyselyyn: Miten sinä vietät kesälomasi tänä kesänä? Kerro meille!
 8. Pelicansin Alex Lindroosin alkukesä ollut totutusta poikkeava: "Onhan se hieman outoa"
 9. Mansikkatilan kesätyösopimuksista syntyi riitaa, kun työn alkamispäivämäärä lykkääntyi: viljelijän mukaan maataloustyön luonne on vakioporukalle itsestäänselvyys
 10. Perinteiset Lahden Kalamarkkinat perutaan tältä vuodelta koronaviruspandemian vuoksi
 11. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä pyrkii puuttumaan alaikäisten mielenterveyden häiriöihin yhä varhaisemassa vaiheessa
 12. Lahden konserttitalon taustayhtiöiden rikostutkinta venyy syksyyn – Poliisi vaikenee täysin, mitä asiassa on selvinnyt
 13. Lukijalta: Lahti Events vastaa KymiRingistä Jorma Ratialle
 14. Mies jätti 196 euron taksikyydin maksamatta
 15. Lukijalta: Suomen mansikkasatoa pelastamassa – mikä meni pieleen?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.