Joka kuntaan tulossa sähköauton pikalatauspiste – hallitus sopimassa lakiesityksestä, joka on EU-vaatimuksia tiukempi

Ilmasto- ja ympäristöministeri Mikkonen: "Mennään EU-direktiiviä kunnianhimoisemmin."

Ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkosen mukaan hallitus on pääsemässä sopuun sähköautojen latauspisteistä. Jussi Nukari / Lehtikuva

Ari Helminen

Hallitus on pääsemässä sopuun sähköautojen latauspisteistä. Ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) sanoo, että hallituksen esitys pyritään antamaan ensi viikolla.

Hallitus pyrkii luomaan kannustinjärjestelmän, jolla houkutellaan kuntia ja yrityksiä rakentamaan pikalatauspisteitä. Tavoitteena on, että jokaisessa kunnassa olisi vähintään yksi pikalatauspiste.

Ympäristöministeriön lakiehdotus on aiheuttanut kitkaa hallituksen sisällä. Keskustan kansanedustajat Markus Lohi ja Ari Torniainen vaativat syksyllä lakiehdotuksen palauttamista uuteen valmisteluun. Keskustalaisten mielestä lakiesityksen velvoitteet ovat ylimitoitettuja, aikataulu liian kireä ja kustannukset laskettu alakanttiin.

Lahteen avattiin huipputehokas sähköautojen latausasema

Mikkonen perustelee aikataulua sillä, että lakiesitys perustuu EU:n direktiiviin. Hän ei halua saada nuhteita EU:lta.

– Kun puhutaan uusista rakennuksista ja laajoista peruskorjauksista, niiden osalta mennään EU-direktiiviä kunnianhimoisemmin. Olemassa olevien laajojen rakennusten kohdalla mennään direktiivin mukaisesti, Mikkonen kertoo Uutissuomalaiselle.

Lakiesityksen mukaan uudisrakennus- tai peruskorjaustöiden yhteydessä parkkipaikalle on tehtävä putkitus valmiiksi, jotta myöhemmin ei tarvitse tehdä kalliita muutoksia, kun latauspisteitä pystytetään.

Tältä osin esitys koskee rakennuksia, joissa on yli neljä pysäköintipaikkaa. Jokaiselle paikalle tulisi tehdä sähköautojen latausvalmius.

Mikkosen mukaan tavoitteena on, että jokaiseen kuntaan tulee vähintään yksi pikalatauspiste. Valtaosassa kuntia on jo nyt pikalatauspisteitä, mutta ei kaikissa. Suomessa on reilut 270 julkista pikalatauspistettä ja yli 3 100 peruslatauspistettä.

– Haluamme varmistaa, että sähköauton käyttäjä voi huolettomasti lähteä Lapin reissulle, lomailemaan tai sukuloimaan, Mikkonen sanoo.

Mikkonen kertoo, että kuka tahansa on voinut hyödyntää Energiaviraston myöntämää pikalataustukea. Edellinen tukihaku oli syksyllä, jolloin hakemuksia tuli paljon enemmän, mitä tukea voitiin myöntää.

– Nyt mietimme, miten tukea voidaan lisätä, jotta varmistetaan se, että saadaan uusia latauspisteitä.

Mikkosen mukaan eri puolilla Suomea on hyvin erilaisia ratkaisuja. Kiteellä kunta on halunnut rakentaa pikalatauspisteitä ja niitä ollaan toteuttamassa koulukeskuksen pihaan. Monissa kunnissa latauspisteitä löytyy pankkien tai kauppojen parkkipaikoilta.

Tällaista autoa suomalaiset pitävät järkevimpänä – suurin nousija yllättää: "Tämä on hyvä uutinen"

Lakiehdotus ei koske olemassa olevia, nykyisiä asunto-osakeyhtiöitä.

Se koskee kuitenkin muita kuin asuinrakennuksia, joilla on yli 20 parkkipaikkaa. Niiden tulee rakentaa direktiivin mukainen yksi perustason latauspiste, mutta ei pikalatauspistettä.

Mikkosen mukaan tämän vuoksi on tärkeää, että kuntiin saadaan lisää pikalatauspisteitä.

Vuoteen 2030 mennessä säädökset toisivat arvioiden mukaan yhteensä noin 73 000–97 000 latauspistettä ja latausvalmiuden 560 000–620 000 pysäköintipaikkaan.

Sähköautot yleistyvät - onko taloyhtiölläsi valmius muutoksiin?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Aluetaksi vei hävityn tarjouskilvan käräjille – hyvinvointiyhtymä saa haukut löysästä toiminnasta ja tasapuolisuuden puutteesta
 2. ESS ei saa syytteitä kunnianloukkauksesta: "Uutinen vastaa sisällöltään niitä tietoja, joita kaupungintalon tapahtumista on saatu"
 3. Voice of Finland -kilpailun valmentajia itkettänyt orimattilalainen Henry Friman haluaa olla sinivalkoinen ääni ja tunteiden tulkki
 4. 7.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Keskussairaalan työntekijällä todettiin koronatartunta - altistuneina kolme potilasta ja yhdeksän työntekijää
 5. Lahtelainen ratsastuskoulu on valittu vuoden laatutalliksi
 6. Kevätaurinko helli tiistaina- alkuvuoden lämpöennätys meni rikki Päijät-Hämeessä
 7. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 8. Lahden sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen neljän ryhmäperhepäiväkodin toiminnan keskeyttämisestä: "Kevein perustein tällaista päätöstä ei ole tehty"
 9. Lahden Kujalaan nousee raskaan liikenteen palvelukeskus – pitkät ajoneuvoyhdistelmät otettu erityisesti huomioon
 10. Karu totuus vanhusten kotihoidosta selvisi: "Emme pysty suojautumaan koronakriisissä"
 11. Hoivakotien koronaviruskuolemat muualla maassa eivät johda uusiin varotoimiin Päijät-Hämeessä – "Ei toistaiseksi, koska epidemiaa ei ole"
 12. Humalaiset huitoivat toisiaan Lahden yössä, molemmille sakkoa
 13. Varmuusvarastot avattiin jo kaksi viikkoa sitten, mutta kaikki eivät vieläkään ole saaneet hengityssuojaimia
 14. Laulaja Eero Aven on kuollut
 15. Onko golf superkesän vai katastrofin kynnyksellä?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.