Sote-uudistus lykkääntyy vuodella – Orpo: Voi olla jopa hyvä, että valmisteluun tulee lisää aikaa

Pääministeri Sipilä kommentoi sote-aikataulua eduskunnassa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT

Sote-uudistus lykkääntyy vuodella, mutta pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sai tiistaina hakemansa tuen kaikkien hallituspuolueiden eduskuntaryhmiltä. Keskusta, kokoomus ja siniset hyväksyivät sote- ja maakuntauudistuksen uuden aikataulun yksimielisesti, vaikkakin pettyneinä.

Sipilä vahvisti puoliltapäivin, että uudistus lykkääntyy yhdellä vuodella vuoden 2021 alkuun.

– Koko palapeli siirtyy eli varsinainen maakuntien aloittaminen ja vastaavasti valinnanvapaus, sanoi kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo päivällä eduskunnassa.

Hallitus on nyt asettanut uudeksi tavoitteeksi, että uudistukseen liittyvät lait saataisiin hyväksyttyä eduskunnassa marras-joulukuun aikana.

– Itse asiassa on ollut nähtävissä jo jonkin aikaa, että tämä (uudistuksen toteutuminen vuonna) 2020 on erittäin haastava aikataulu. Siinä mielessä voi olla jopa hyvä, että tähän valmisteluun tulee lisää aikaa. Tämä on niin valtava uudistus, Orpo arvioi.

Orpon mukaan sote- ja maakuntauudistuksen lykkääntyminen vuodella tietää myös taloudellisia vaikutuksia.

– Tämä tulee aiheuttamaan jonkin verran budjettihaasteita, lähinnä vuoteen 2020. Tarvitaan lisärahoitusta – ja muita tällaisia teknisiä asioita.

Sipilä haluaa hallituspuolueiden eduskuntaryhmien sitoutuvan siihen, että sote-uudistukselle ja sen uudelle aikataululle on edelleen täysi tuki. Ryhmät ovat koolla tänään, tällä tietoa kello 17:n aikaan.

– Ryhmät tekevät kukin osaltaan selkeän päätöksen, ja saan sitten illalla kuulla, onko tälle uudistukselle muutosten jälkeen tukea vai eikö sille ole, Sipilä sanoi päivällä.

Luottamusäänestystä ei tule

Keskustan Sipilä aikoo esitellä sote- ja maakuntauudistuksen tuoreet käänteet eduskunnalle huomenna keskiviikkona iltapäivällä pääministerin ilmoituksena. Tämä tarkoittaa, että kansanedustajat voivat keskustella uudistuksesta ja sen aikataulusta, mutta hallituksen luottamuksesta ei äänestetä.

Vielä eilen Ylen A-studion haastattelussa Sipilä piti mahdollisena, että hallitus saattaisi antaa sote- ja maakuntauudistuksen lykkääntymisestä tiedonannon eduskunnalle.

Mahdollisen tiedonannon yhteydessä eduskunnassa olisi voitu äänestää hallituksen luottamuksesta. Näin ollen myös uudistukseen kriittisesti suhtautuvien hallitusryhmien kansanedustajien olisi tällöin pitänyt arvioida, ovatko he yhä valmiit tukemaan hallitusta ja sen uudistusta mahdollisessa luottamusäänestyksessä.

Sipilä perusteli ainakin aikataulusyillä sitä, että eiliset pohdinnat tiedonannosta muuttuivat tänään pääministerin ilmoitukseksi.

– Eduskunta on jäämässä lomalle jo torstaina ja tulee käytännössä liian kiire tämän tiedonantomuodon kanssa, Sipilä sanoi.

Hän vetosi myös siihen, että on itse lähdössä myöhemmin viikolla EU-kokouspöytiin.

Maakuntavaalit ensi vuonna?

Kokoomuksen Orpon mukaan hallituspuolueiden puheenjohtajien eli trion uusi näkemys on, että maakuntavaalit voisi järjestää ensi vuonna eurovaalien yhteydessä eli touko–kesäkuussa. Sipilän mukaan suunnitteilla oleville maakuntavaaleille aletaan hakea uutta vaalipäivää toukokuulta 2019.

Aiemmin hallitus olisi halunnut järjestää maakuntavaalit jo tämän vuoden syksyllä.

Suuren sote- ja maakuntauudistuksen määräpäivät ovat ehtineet lykkääntyä jo moneen otteeseen. Hallituksella ei ole enää liiaksi aikaa saada uudistuksia läpi eduskunnassa, sillä seuraavat eduskuntavaalit on määrä pitää vajaan vuoden kuluttua huhtikuussa 2019.

Rinne: Hallitus ei uskalla mitata luottamustaan eduskunnalla

Oppositiopuolue SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ihmettelee Facebookissa, että hallituksen tiedonanto sotesta muuttui yhdessä yössä pääministerin ilmoitukseksi, johon ei liity luottamusäänestystä. Rinteen mielestä tämä kertoo siitä, että hallitus ei uskalla mittauttaa luottamustaan eduskunnalla tässä tilanteessa.

Rinne pitää kuitenkin hyvänä, että eduskunta pääsee käsittelemään asiaa julkisesti huomenna, kuten oppositio on vaatinutkin.

Myös SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman arvostelee hallituksen päätöstä jättää luottamus mittaamatta eduskunnassa sote-uudistuksen lykkääntymisen takia. Lindtmanin mukaan hallitus joutui selvästi perääntymään asiassa.

– Näyttää siltä että hallituksessa on pahemman kerran pasmat sekaisin, Lindtman kommentoi eduskunnassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.