Ilmanlaatu on nyt poikkeuksellisen huono Lahdessa ja Hollolassa – voi aiheuttaa oireita astmaatikoille

Katupölyä Lahden keskustassa. Arkistokuva. Katja Luoma

Ida Niva

Ilmanlaatu on tällä viikolla poikkeuksellisen huono Lahdessa ja Hollolassa. Mittausinsinööri Kaarina Kähärin mukaan ilman hiukkaspitoisuus oli koholla maanantai-iltana, ja on sen jälkeen laskenut päivisin ja ollut koholla iltaisin. Kähäri arvioi ilmanlaadun pysyvän huonona koko viikon.

– Voi olettaa, että varsinkin illalla hiukkaspitoisuudet ovat ajoittain korkeita.

Ilmatieteen laitoksen sääennusteen mukaan sunnuntaina saadaan sateita, mikä helpottaa tilannetta. Hengitettävien hiukkasten pitoisuus ylittää Kähärin mukaan ohjearvon Lahdessa ja Hollolassa. Ilman typpidioksidipitoisuus oli tiistai-iltana normaalia korkeampi, mutta ei ylitä ohjearvoa.

Ilmanlaadun heikkeneminen johtuu inversiotilanteesta, joka on kevättalvella tyypillinen. Ilma lämpenee päivällä ja viilenee illalla, jolloin ilman epäpuhtaudet eivät pääse haihtumaan. Kuiva ja tuuleton pakkassää lisää katupölyn määrää.

Ilmanlaatua mitataan Lahdessa Saimaankadulla ja Pohjoisella Liipolankadulla. Lisäksi Hollolassa on siirrettävä mittausasema. Kähärin mukaan kaikilla mittausasemilla näkyy sama tilanne.

Kähärin mukaan katupölyä on ilmassa sen verran, että esimerkiksi sydänsairaat ja astmaatikot voivat saada siitä oireita. Huonosta ilmalaadusta lähetetään palvelun tilanneille varoitusviesti tekstiviestivaroituspalvelun kautta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Aluetaksi vei hävityn tarjouskilvan käräjille – hyvinvointiyhtymä saa haukut löysästä toiminnasta ja tasapuolisuuden puutteesta
 2. ESS ei saa syytteitä kunnianloukkauksesta: "Uutinen vastaa sisällöltään niitä tietoja, joita kaupungintalon tapahtumista on saatu"
 3. Voice of Finland -kilpailun valmentajia itkettänyt orimattilalainen Henry Friman haluaa olla sinivalkoinen ääni ja tunteiden tulkki
 4. 7.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Keskussairaalan työntekijällä todettiin koronatartunta - altistuneina kolme potilasta ja yhdeksän työntekijää
 5. Lahtelainen ratsastuskoulu on valittu vuoden laatutalliksi
 6. Kevätaurinko helli tiistaina- alkuvuoden lämpöennätys meni rikki Päijät-Hämeessä
 7. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 8. Lahden sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen neljän ryhmäperhepäiväkodin toiminnan keskeyttämisestä: "Kevein perustein tällaista päätöstä ei ole tehty"
 9. Lahden Kujalaan nousee raskaan liikenteen palvelukeskus – pitkät ajoneuvoyhdistelmät otettu erityisesti huomioon
 10. Karu totuus vanhusten kotihoidosta selvisi: "Emme pysty suojautumaan koronakriisissä"
 11. Hoivakotien koronaviruskuolemat muualla maassa eivät johda uusiin varotoimiin Päijät-Hämeessä – "Ei toistaiseksi, koska epidemiaa ei ole"
 12. Humalaiset huitoivat toisiaan Lahden yössä, molemmille sakkoa
 13. Varmuusvarastot avattiin jo kaksi viikkoa sitten, mutta kaikki eivät vieläkään ole saaneet hengityssuojaimia
 14. Laulaja Eero Aven on kuollut
 15. Onko golf superkesän vai katastrofin kynnyksellä?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.