Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Jälkiruokapizzaa ja kulkupelien laittoa parkkipaikalla – näin lukijat muistelevat Lahden Ruolaa

Tilin ylittyessä toinen tili pelastaa

Vuosia sitten R-kioskin seinässä oli käteisautomaatti. Kaksi miestä oli siinä, toinen nostamassa rahaa.

Kaveri kysyi mieheltä, no saitko rahaa. Siihen mies vastasi, että oli tili ylitetty, täytyy mennä pankkiin avaamaan toinen tili.

Möysän Esson terassilla oli myös kiva ja viihtyisä kahvipaikka, jossa monet kerrat piipahdin yksin ja joskus kaverien kanssa nauttimassa kahvia jäätelön kera.

Ruolan rokit oma lajinsa

Heti tulee mieleen Ruolan rokit, ihan oma lajinsa. Möysän maauimala oli ja siellä menivät kesät.

Upon jättitulipalo. Upon kumisaappaissa oli hyvä lasketella Ruolanharjun lumella. Saappaat olivat tosi kylmät.

MM-kisoja Ruolan kentällä

Ruola oli elinvoimainen lähiö jossa oli isoja perheitä ja paljon lapsia. Vaikka elämä oli niukkaa, niin ihanat lapsuusmuistot ja -ystävät säilyvät elävinä mielessä vieläkin. Aina oltiin isossa porukassa ulkona pelaamassa jotain tai järjestettiin Ruolan kentällä MM-kisoja. Yhteisöllisyys oli parasta. Maitoa ja munia lainattiin naapurille, ja naapuriin mentiin katsomaan telkkaa kun omaa ei vielä ollut. Muistan kun pikkutyttönä 60-luvulla käytiin äidin kanssa ostoskeskuksessa E-liikkeen kaupassa hakemassa maitoa suoraan maitohinkkiin. Isot maitolaarit olivat kassan takana kylmiössä, ja kassarouva annosteli maitoa kauhalla suoraan hinkkiin.

Pizza puokkiin Takkatuvassa, jos oli rahaa

Juu muistan Ruolan ostarin hyvin, siellä tuli nuoruus vietettyä. Muutimme Lahteen, Onnelantielle vuonna 1983. Sitä vanhaa hyvää aikaa, ennen internetiä ja kännyköitä. Ensimmäisenä tuli tutuksi Möysän kirjasto mistä sain elämäni ensimmäisen kirjastokortin.

Lahden vanhimmalla ostarilla Ruolalla riittää yhä vetovoimaa – "Yksi parhaista paikoista Lahdessa"

Kauppoja oli kaksi: Kääpä ja Mauri Metson K-kauppa ja siellä tili, mihin kirjattiin ostokset ja maksettiin kerran kuussa.

Kavereita nähtiin ostarilla, luuhattiin siellä ja keksittiin kaikenlaista, ostarin takana olevalla parkkipaikalla pelattiin "ranttista" jalkapallolla, treenattiin pyörällä keulimista, tai vain istuttiin ja tupakoitiin Rakennus Ruolan toimiston kierreportailla. Ikäraja oli silloin 16 vuotta. Talvella hypittiin lumipenkkaan ostarin katolta.

Parkkipaikalla myös laitettiin iästä riippuen polkupyöriä, mopoja tai autoja. Jos oli rahaa käytiin Takkatuvassa syömässä "pizza puokkiin" tai halpa jälkiruokapizza täytteenä persikkaa ja juustoa. Yleisestikin Takkatuvassa oli todella hyvät annokset, ei sellaista pizzaa saa enää mistään.

Uutena vuotena oli perinne räjäyttää "valkoisella tykkärillä" ostarin takana oleva puinen sanomalehtilaatikko päreiksi, niitä sai läheisestä urheiluliikkeestä. Anteeksi tuo, rikos lienee jo vanhentunut. Lämmöllä muistelen Ruolaa ja kaikkia ihmisiä sieltä ja terveisiä kaikille.

Palkka silkkipaperisessa kuoressa perjantaisin

15-vuotiaana olin ensimmäisessä työpaikassani kaivamassa tämän rakennuksen anturoiden paikkoja. Perusmaa oli hienoa hiekkaa, helppo kaivaa. Olisko ollut Valubetoni oy joka urakoi rakennuksen. Tili saatiin käteisenä joka perjantai silkkipaperisessa kuoressa.

Ylväs tuleva anoppi kuulosti presidentin rouvalta

Minulla oli treffit 26.4.1986 Ruolan ostoskeskuksen ravintola Trattoriassa lahjakkaana kitaristina pidetyn Teemu Nousiaisen kanssa. Hänellä oli mukana esiliinana ystävänsä Olli Rönnqvist. Ilta sujui hyvin, kun aiempi tapaaminen ei onnistunut, koska Teemu antoi minulle vahingossa väärän puhelinnumeron. Sen verran oli huonoja mieskokemuksia, että kuvittelin hänen huijanneen minua, kunnes tapasin erään Nevan Jonen, joka hankki minulle miehen oikean puhelinnumeron.

Ruolan yrittäjillä ei halua ostarin saneeraukseen – yhtiö kaavailee kohteeseen kerrostaloa

Siitä sitten soittelemaan. Kun tuleva anoppi Eila Nousiainen vastasi puhelimeen niin ylväästi, luulin soittaneeni vähintään presidentin rouvalle.

Pari viikkoa tapaamisemme jälkeen Teemu muuttikin yksiöön Ruolan silloiseen Viipurin Valtatie vitoseen. Siitä alkoi pitkä yhteinen matka, asunnosta, jonka sain tyttöystävä Sirpa Juurikkalalta hankittua. Ensimmäinen varsinainen asuntoni, kun isä minulle maantietä näytti. Muutaman vuoden jaksoimme rämistellä ja iloitakin.

Hyvässä paikassa tuo asuinpaikka sijaitsi. Trattoriassa söin esimerkiksi ensimmäisen kerran jälkiruokapizzaa, joka sisälsi muun muassa hedelmiä ja kermavaahtoa. Sunnuntaisin, kun emme jaksaneet muuta, haimme lähikaupasta alennuskorista metukan ja jämäjuustopaloja ja teimme pellillisen pizzaa. Toisinaan pyöräilimme Kerintielle, missä äitini oli tehnyt meille pelastuseväät: sinistä lenkkiä, reikäleipä, rasvaton maito ja tuore kurkku Flora-rasian kera. Avot ja elämä hymyili, vaikka rahat olivat usein vähissä, kun ei ollut vielä ammattia työpaikasta puhumattakaan.

Viimein aloin odottaa esikoistytärtämme Johannaa. Tiemme vei toiseen kuntaan ja uusiin maisemiin. Täällä Hyvinkäällä olemme asuneet jo yhtä kauan kuin Lahdessa. Kolme aikuista tytärtä ovat jo omillaan. Mutta kaikkea Lahdessa kokemaani kuten lapsuutta, musaluokkia, lähisukua, ja nuoruutta muistan ilolla.