Viron ilmatilaa loukanneella venäläiskoneella sama rekisterinumero kuin Putinin koneella

STT

Kaksi venäläistä lentokonetta loukkasi Viron ilmatilaa maanantaina puolilta päivin ennen Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapaamista, Viron puolustusvoimat kertoi eilen. Loukkaus herätti spekulaatioita, että kyseessä olisi ollut Putinin lentokone, joka oli matkalla Moskovasta Helsinkiin.

Viron puolustusministeriön kansainvälinen viestintäkoordinaattori Roland Murof kertoo STT:lle, että on helppo päätellä, kenen kone oli kyseessä, vaikka ministeriö ja Viron puolustusvoimat eivät virallisesti ota kantaa asiaan.

– Jos katsot lentokoneen rekisterinumeroa, voit saada sen selville. Jos katsot kuvia koneesta, joka saapui Suomeen, voit yhdistää muutaman asian, Murof sanoo.

Murofin antamien tietojen mukaan Venäjän valtion koneet, jotka loukkasivat Viron ilmatilaa maanantaina, olivat Iljushin Il-96 rekisterinumerolla RA96022 ja Airbus A319 rekisterinumerolla RA73026. Putin saapui Helsinki-Vantaalle maanantaina puoliltapäivin RA96022-koneella.

Koneet lensivät läheltä Suomenlahdella sijaitsevaa Vaindloon saarta ja olivat Viron ilmatilassa alle minuutin, kertoo Viron yleisradio ERR. Koneiden tutkavastaimet olivat päällä, mutta koneet eivät olleet esittäneet lentosuunnitelmiaan.

Noottia Venäjän suurlähetystölle

Viron ulkoministeriö antoi Venäjän suurlähetystön edustajalle nootin tiistaina. Viro kuuluu sotilasliitto Natoon.

New York Timesin mukaan Kreml ei ole vastannut tiedusteluihin koneiden reiteistä eikä siihen, oliko ilmatilaloukkaus tahallinen.

Venäjän valtion koneet ovat loukanneet Viron ilmatilaa neljä kertaa kahden viikon sisällä ja kuusi kertaa koko vuoden aikana.

Suomessa Ilta-Sanomat ja MTV uutisoivat tiistaina spekulaatioista, että juuri Putinin kone olisi loukannut Viron ilmatilaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatartunta on huolettanut päijäthämäläisiä keskimääräistä enemmän – Lahdesta tehty paljon oirearvioita THL:n uudessa palvelussa
 2. Palava tavarajuna sytytti Lahden seudulla useita maastopaloja - junaliikenne poikki Lahdesta Riihimäelle
 3. Uusi tieliikennelaki tulee voimaan maanantaina – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuvat
 4. Takareisileikkauksesta toipunut FC Lahden puolustaja Timi Lahti on Suomen mestari kolmannessa sukupolvessa
 5. Kaukoliikenteen busseja lisätään vähitellen – "Perusajatus on, että tässä laajudessa mentäisiin koko kesä", toteaa Koiviston auton toimitusjohtaja Mikko Markkula
 6. FC Lahti palaa treeniviheriölle koko joukkueen voimin – harjoitusottelut käyntiin jo lauantaina Espoossa
 7. Etsintäkuulutettu mies ajoi petoksella saadulla autolla ylinopeutta Heinolassa
 8. Jäteauto kulkee mallastamon sivutuotteista valmistetulla polttoaineella Lahdessa, tyhjäkäynti ei tuo käryä pihaan
 9. Kirkkoihin ja jumalanpalveluksiin pääsee taas yli 50 henkilöä – katso Lahden kirkkojen osallistujarajoitukset
 10. Lahdessa Uudenmaankadun alittava Kyöstilän alikulkukäytävä suljetaan korjaustöiden takia
 11. HS: Al-Holin leirin suomalaisia tulossa Suomeen tänään
 12. Bloggaaja Mika Markkanen suunnittelee retkensä tarkasti Excelissä ja toivoo, että suon tuoksun saisi vangittua dödöpurkkiin – blogista löytyy mainintoja myös Päijät-Hämeen luontoreiteistä
 13. SpaceX:n miehistöalus telakoitui kansainväliselle avaruusasemalle
 14. Iitin maakuntavaihdoksen vuoksi muitakin rajoja piirretään uudelleen – Hämeeseen saatava lisää poliisimiehiä, sanoo poliisipäällikkö
 15. "Nepalissa naisen on vain kestettävä" – Manisha Hamal, 30, tutkii Suomessa kiusaamista ja seksuaalista häirintää ja maksaa elämisensä siivoustyöllä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.