Karavaanareiden määrä Suomessa on vähentynyt

Suomessa on lähes 200 000 karavaaniharrastajaa, arvioi keskusjärjestö SF-Caravanin toiminnanjohtaja Timo Piilonen. LEHTIKUVA / Anni Reenpää

STT

Viime vuosina Suomen matkailuautoilijoiden määrä on kääntynyt laskuun. Näin voi päätellä siitä, että karavaaniyhdistysten jäsenmäärä on hieman laskenut, selviää keskusjärjestö SF-Caravanin tilastoista. Pirjo Kuisma järjestön liittohallituksesta arvelee syyksi harrastajien ikääntymisen.

– Suuret ikäluokat ovat siinä iässä, että eivät enää jaksa harrastaa, joten jäsenien keski-ikä pienenee ja määrä vähenee eikä tilalle ole saatu vielä uusia jäseniä. Nykyään opiskellaan pitempään ja perhettä perustetaan myöhemmin. Vaunun hommaaminen ei ole ensimmäisenä mielessä, Kuisma pohtii.

Jäsenmäärän laskusta huolimatta viime vuonna matkailuajoneuvojen myynti on useiden vuosien laskusuhdanteen jälkeen lähtenyt nousuun. Vuonna 2017 matkailuajoneuvoja myytiin noin 20 prosenttia edellisvuotta enemmän. Matkailuajoneuvotuojat ry:n toiminnanjohtaja Antti Siljamäki arvelee suurimmaksi syyksi parantuneen taloustilanteen ja kiinnostuksen kasvun harrastusta kohtaan.

– Se, miksi ajoneuvojen määrä on noussut ja yhdistysten jäsenmäärä laskenut, ovat kaksi erillään olevaa asiaa, mutta ehkä uudet harrastajat eivät ole löytäneet yhdistykseen kuulumisen tuomia etuja, Siljamäki pohtii.

Hän myös miettii, että asiaan voi vaikuttaa aikansa elänyt uskomus karavaanareihin kohdistuvasta asenteesta teiden tukkona.

Suomessa on lähes 200 000 karavaaniharrastajaa, arvioi keskusjärjestö SF-Caravanin toiminnanjohtaja Timo Piilonen. Keskusjärjestöön kuuluu noin 63 000 jäsentä, ja koska usein koko perhe on mukana toiminnassa, harrastajien määrä on Piilosen mukaan ainakin kaksinkertainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahdessa katkenneen voimajohtopylvään korjaaminen voi vaatia pitkänkin ajan – onnettomuus valtakunnallisestikin harvinainen
 2. Kytölän asuinalueen työmaa valuttaa savivettä Kymijärveen – "Olisi pitänyt hallita laskeutusaltailla ja padoilla"
 3. Lukijalta: Lahden keskustaa uhkaa slummiutuminen
 4. Salpausselän kisamaastojen fluoripitoisuudet tutkitaan – hiihtoladut kulkevat pohjavesialueella
 5. Lahtelainen Tomi Amor on Cheekin levy-yhtiön uusi artisti – "Täytyy katsoa tarkasti, kenen kanssa lähtee tekemään yhteistyötä"
 6. Saksassa karnevaaliyleisöön ajanutta epäillään murhan yrityksistä
 7. Elokuvamoguli Harvey Weinstein todettiin syylliseksi seksuaalirikoksiin – vakavimmat syytteet hylättiin
 8. Leuto ja märkä talvi kuluttaa tiestöä – kerro, missä olet törmännyt pahimpiin paikkoihin Lahdessa
 9. Lahden vanhimmalla ostarilla Ruolalla riittää yhä vetovoimaa – "Yksi parhaista paikoista Lahdessa"
 10. Myrsky sai jäät taas liikkeelle, katso kuvat Vesijärven rannalta
 11. Kauppakeskus Triossa laukesi palohälytys – asiakkaat evakuoitiin
 12. Moni sanoo varautuvansa pahaan päivään, mutta kaikilla se ei onnistu – Jaana, 36, sen sijaan on kerryttänyt vararahastoa jo pitkään: "Erityisen tärkeä se on nyt, kun on perhe ympärillä"
 13. Kivimaan koululla varkaissa käyneen miehen pakomatka päättyi Mukkulaan
 14. Luontodokumentteja tekevät Petteri ja Antti Saario huomaavat ilmaston­muutoksen vaikutukset työssään: "Siitä pitää olla erityisen huolissaan"
 15. Konserttiarvio: Maustetytöt valloitti yleisönsä Lahdessa - tinkimättä omasta tyylistään

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.