Lastensuojelu pyörii höyryillä kesälomakauden aikana – kelpoisuusvaatimukset täyttäviä sijaisia on vaikea löytää

Tiukat kelpoisuusehdot vaikeuttavat kesäsijaisten saamista. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

STT

Lastensuojelussa kesä aiheuttaa runsaasti työtehtävien uudelleenjärjestelyjä työntekijä- ja sijaispulan takia.

Tampereen lastensuojelussa ei saatu palkattua toivottua määrää kesäsijaisia, kertoo johtava sosiaalityöntekijä Ella Mäntylä Tampereen lastensuojelusta.

Sosiaalityöntekijöiden löytäminen ei ole sen helpompaa talvellakaan, mutta kesällä kaikki kynnelle kykenevät joutuvat venymään vakituisten työntekijöiden lomien takia.

Yhdeksi syyksi rekrytoinnin vaikeuteen Mäntylä arvioi sen, että lastensuojelu on melko raskasta ja vaativaa, ja sosiaalityöntekijöille on tarjolla paljon erilaisia työvaihtoehtoja.

– Asiakkaat antavat kielteistä palautetta siitä, että samoja asioita joutuu kertomaan toistuvasti, koska työntekijät vaihtuvat usein. Meillä on päivittäistä se, että työtehtäviä pitää arvioida sen mukaan, mikä on tärkeintä tehdä tänään ja mitä voi siirtää myöhemmin katsottavaksi, Mäntylä kertoo.

– Joka vuosi Tampereella valmistuu kuutisenkymmentä sosiaalityöntekijää, mutta viranhauissa ei välttämättä ole yhtään hakijaa. Tosin myös kriteerit siitä, kuka voi esimerkiksi sijaistaa sosiaalityöntekijää, ovat tänä päivänä hyvin tiukat, hän jatkaa.

Sijaisilta vaaditaan paljon

Tiukkojen kelpoisuusehtojen vaikutuksen kesäsijaisten saamiseen nostaa esiin myös Turun perhe- ja sosiaalipalveluiden palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen.

– Sosiaalityöntekijöistä on valtakunnallisestikin kohtuullisen kova kysyntä. Kun sijaisuuskriteerit kiristyivät uuden kelpoisuusasetuksen myötä, sijaisten saanti on ollut kiven alla, hän sanoo.

Sijaispulasta huolimatta Turun lastensuojelu on saatu toimimaan kesän ajan normaalisti. Mäntymäen perhetukikeskuksen vastaanottokodissa yksi osasto kuitenkin suljetaan noin kuukaudeksi, koska tilastojen perusteella sille on kesäisin vähemmän tarvetta.

Oulussa pärjätään ilman sijaisia

Oulun lastensuojelussa sen sijaan on lähdetty epätyypilliselle tielle: sijaisia ei ole palkattu ollenkaan, vaan loma-aikana työt järjestellään muilla keinoilla.

– Tänä kesänä meillä on määritelty tällainen viiden viikon kesäkeskitys, jonka aikana työntekijät pyrkivät pitämään kalenterinsa mahdollisimman väljinä. Silloin töissäolijoilla on mahdollisuus vastata välitöntä reagointia vaativiin asioihin. Kellään ei ole nimettyä sijaista, vaan kaikki töissä olevat hoitavat yhdessä koko kaupungin lastensuojelun asioita, kertoo vs. palvelupäällikkö Marja Kylmäluoma.

Oulussa kalentereihin saadaan väljyyttä ennakoinnilla. Työntekijät pohtivat vakituista asiakaskuntaansa ja näiden tarpeita ja suunnittelevat, mitä voi tehdä etukäteen ja millaisia asioita voisi lykätä lomakauden yli. Tuttujen asiakkaiden tapaamiset ovat kesälomakaudella harvemmassa, mutta niin he kuin uudetkin asiakkaat saavat välitöntä apua sitä tarvitessaan.

Jos useita välitöntä toimintaa vaativia tilanteita ilmaantuu yhtä aikaa, myös esimiehet lähtevät tarvittaessa asiakastyöhön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Heinäkuussa on vielä hiljaista, mutta elokuussa tanssitaan jo muutamalla Päijät-Hämeen tanssilavalla – katso, missä lavatansseja järjestetään
 2. Oletko todellinen Päijät-Hämeen tuntija? Testaa tietosi kuvavisassa
 3. Hammashoitokäynnit vähenivät jopa alle puoleen korona-aikana – jonojen purkuun voi mennä vuosia, arvioi Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja
 4. Heinolan kirkkoherra Janne Hatakka toivoo kirkolta suvaitsevaisuutta – "Olen surullinen, että emme mahdu samaan porukkaan, jos olemme jostain eri mieltä"
 5. Yön uutiskooste: Marinin hallituksen kykyihin luotetaan enemmän kuin Rinteen ja Sipilän
 6. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 7. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 8. Päijäthämäläisen Salpausselkä Geoparkin haku Unesco-verkostoon käynnistyi – statuksen voi saada aikaisintaan vuonna 2022
 9. Valtio jakaa kunnille 2 miljardia euroa, mutta silti jopa Helsinki tekee kymmenien miljoonien eurojen tappiot – "Veronkorotuksissa joudutaan tekemään isoja arvovalintoja", sanoo kokenut kuntakonsultti
 10. Ministeri ja Kuntaliiton toimitusjohtaja vääntävät kuntien uusien tehtävien rahoituksesta julkisen talouden sukeltaessa – "Emme usko, että valtionkaan rahat riittävät"
 11. Lauri Ilolan Esalainen: Aion päihittää Novak Djokovicin, jos se edesauttaa tapahtumakesän jatkumista
 12. Heinolan Kailas-talon rakentaminen voi alkaa aikaisintaan ensi vuoden alussa
 13. Pääkirjoitus: Kuntapäättäjillä tiukka syksy – veronkorotuspaineet jopa ennätykselliset
 14. Henkilöauto suistui tieltä Lahdessa – katkaisi valopylvään ja puun
 15. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt aiheuttavat uusia liikenteen poikkeusjärjestelyjä – lue tästä useita katuja koskevat muutokset

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.