Työsyrjinnästä päätyy poliisille tai tuomioistuimeen murto-osa – epäasiallinen ja inhottava kohtelu ei ole aina syrjintää

Kaikki syrjinnäksi koettu epäasiallinen tai inhottava kohtelu ei ole rikollista tai lailla kiellettyä syrjintää. Tunnusmerkistöt on määritelty rikos- ja tasa-arvolaissa. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

STT

Tuomioistuimiin ja poliisille päätyvät työsyrjintärikokset ovat vain jäävuoren huippu työpaikoilla koetusta syrjinnästä. Esimerkiksi Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ja Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy kertovat STT:lle saavansa syrjintää kokeneilta työntekijöiltä useita yhteydenottoja viikossa. Tapauksia ei tilastoida, mutta Tehyn mukaan se saa vuodessa useita satoja yhteydenottoja.

Poliisille asti työsyrjintä eteni viime vuonna Tilastokeskuksen mukaan 56 kertaa. Toissa vuonna poliisin tietoon tuli 60 epäiltyä työsyrjintärikosta ja vuonna 2015 yhteensä 71.

Tilastokeskus ei ole vielä julkistanut lukuja tuomioistuinten osalta viime vuodelta. Toissa vuonna tuomioita annettiin kahdeksasta rikoksesta, ja hylättyjä syytteitä oli seitsemän. Vuonna 2015 syyksiluettuja rikoksia oli 30 ja hylättyjä syytteitä kolme.

Kaikki syrjinnäksi koettu epäasiallinen tai inhottava kohtelu ei ole rikollista tai lailla kiellettyä syrjintää, huomauttaa johtaja Jouni Kallioluoma Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastojen (avi) työsuojelusta. Tunnusmerkistöt on määritelty rikos- ja tasa-arvolaissa ja jos toiminta ei täytä näitä piirteitä, viranomaisilla ei ole valtuuksia puuttua asiaan, Kallioluoma lisää.

– Paljon tulee käsittelyyn tapauksia, joissa koetaan, että on syrjitty, mutta ei sitten kuitenkaan selvityksessä nappaa, Kallioluoma sanoo.

Esimerkiksi viime vuonna aville tuli kirjallisesti vireille lähes 200 syrjintätapausta, joista lopulta vain 28:ssa työnantajan katsottiin syrjineen työntekijää.

Kallioluoma uskoo, että toisaalta moni syrjinnän merkit täyttävä tapaus voi jäädä kokonaan selvittämättä.Esimerkiksi työsuojeluun soittaja saattaa olla epävarma, kannattaako asiaa viedä sittenkään eteenpäin.

– Uskoisin, että tapauksia jää ilmoittamatta, kun ihmiset ajattelevat, että mieluummin käyvät töissä kuin lähtevät riitauttamaan.

Syrjinnäksi koettua kohtelua voi koettaa viranomaisten lisäksi selvittää työpaikan luottamushenkilön tai työnantajan kanssa. Myös tasa-arvovaltuutettu selvittää tapauksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeessä todettu neljä uutta koronavirustartuntaa - liittyvät kahteen tunnistettuun tautiryppääseen
 2. HS: Lahtelaisen ravintolan omistajaa syytetään ihmiskaupasta
 3. Hollolan Kiikunlähteelle johtava Kiikuntie rajataan vain asukkaiden käyttöön – autot on jatkossa pysäköitävä yli kilometrin päähän lähteestä
 4. Lahden Nelostiellä sattui neljän auton ketjukolari
 5. Viihdealan ammattilaisia tulvii Lahteen syyskuussa Rockfutis 2020:n käynnistyessä – "Mahtavaa päästä Lahteen, se on kunnon rokkikaupunki"
 6. Turo's Hevi Gee sai alkunsa Lahden Torven pikkujouluista – "Ihan samat kohdat naurattivat tai aiheuttivat myötähäpeää kuin silloinkin", muistelee Orimattilassa asuva bändin entinen laulaja Hara Laukkanen yli 30 vuotta myöhemmin
 7. Nelostieltä sivuun ajautunut auto törmäsi liikennemerkkiin Hartolassa
 8. KymiRingillä juostaan ja pyöräillään viikonloppuna – mukana mestareita ja mielenkiintoinen isän ja pojan taistelu
 9. Lukijalta: Pyöräilyolosuhteita kehitetään yhdessä käyttäjien kanssa
 10. Sädehoitoa saavien määrä kasvanut viime vuosina Lahdessa – syksyllä kaupungissa on käytössä uusi sädehoitolaite
 11. Suomessa kuusi uutta koronavirustartuntaa – viruksen takia sairaalassa olevien määrä putosi kolmannekseen
 12. Emeritusprofessori Haaviston rikosepäilystä: "Heittää joka tapauksessa varjon presidenttihaaveiden ylle"
 13. Näppis: Keskustan nopeusrajoitus 40 km/h on ihan sopiva, mutta kukaan ei kontrolloi
 14. Historiallinen Paimenkallio halutaan herättää henkiin Heinolassa
 15. Valenuuska voi aiheuttaa vakavan myrkytyksen – "Niistä voi seurata nikotiinin yliannostus"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.