Yli 75 vuotiaiden määrä kasvaa Päijät-Hämeessä – kotihoitoa tarvitsee yhä suurempi joukko

Ikääntyneiden hoito vuodeosastoilla väheni, ja kotisairaalan ja -kuntoutuksen asiakasmäärät nousivat viime vuonna. Mirja Hussain

Ida Niva

75 vuotta täyttäneiden osuus väestöstä kasvoi Padasjokea lukuun ottamatta kaikissa Päijät-Hämeen kunnissa jo toista vuotta peräkkäin. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän tiedotteen mukaan yli 75-vuotiaita oli viime vuonna maakunnassa lähes 24 000 eli yli 700 henkilöä enemmän kuin edellisvuonna.

Ikääntymisestä johtuva palvelutarpeen kasvu heijastuu väistämättä sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannuksiin. Esimerkiksi kotihoitoa tarvitsee yhä suurempi joukko ikääntyneitä. Viime vuonna kotihoidon asiakkuudet lisääntyivät noin seitsemän prosenttia yhtymän alueella. Samaan aikaan oli kasvussa myös kotihoidon asiakkaiden hoitoisuus eli keskimääräinen hoidon ja palveluiden tarve.

Hyvinvointiyhtymä jatkoi painopisteen siirtoa raskaasta laitoshoidosta kevyempiin kotiin vietäviin palveluihin kaikilla toimialoilla.

Ikääntyneiden hoito vuodeosastoilla väheni, ja kotisairaalan ja -kuntoutuksen asiakasmäärät nousivat. Ympärivuorokautisen asumisen tarvetta saatiin vähennettyä myös vammaispalveluissa sekä päihde- ja mielenterveyspalveluissa. Hoitoon pääsy nopeutui hiukan sekä avosairaanhoidossa että suun terveydenhuollossa. Akuutti24:n odotusajat lyhenivät viime vuonna hieman vuodesta 2018.

Perhe- ja sosiaalipalveluissa kuntouttavan työtoiminnan asiakasmäärä jatkoi kasvuaan edellisvuoden tahtiin. Kuntouttava työtoiminta säästää kuntien kustannuksia pitkäaikaistyöttömyyden hoidossa. Toimeentulotukea saaneiden kotitalouksien määrä pieneni Päijät-Hämeessä kymmeneksellä. Sen sijaan kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten määrä oli hiukan aiempaa suurempi.

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Heidi kamppaili oman jaksamisensa kanssa, kunnes sai avukseen Sinin

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut