Yli 75 vuotiaiden määrä kasvaa Päijät-Hämeessä – kotihoitoa tarvitsee yhä suurempi joukko

Ikääntyneiden hoito vuodeosastoilla väheni, ja kotisairaalan ja -kuntoutuksen asiakasmäärät nousivat viime vuonna. Mirja Hussain

Ida Niva

75 vuotta täyttäneiden osuus väestöstä kasvoi Padasjokea lukuun ottamatta kaikissa Päijät-Hämeen kunnissa jo toista vuotta peräkkäin. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän tiedotteen mukaan yli 75-vuotiaita oli viime vuonna maakunnassa lähes 24 000 eli yli 700 henkilöä enemmän kuin edellisvuonna.

Ikääntymisestä johtuva palvelutarpeen kasvu heijastuu väistämättä sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannuksiin. Esimerkiksi kotihoitoa tarvitsee yhä suurempi joukko ikääntyneitä. Viime vuonna kotihoidon asiakkuudet lisääntyivät noin seitsemän prosenttia yhtymän alueella. Samaan aikaan oli kasvussa myös kotihoidon asiakkaiden hoitoisuus eli keskimääräinen hoidon ja palveluiden tarve.

Hyvinvointiyhtymä jatkoi painopisteen siirtoa raskaasta laitoshoidosta kevyempiin kotiin vietäviin palveluihin kaikilla toimialoilla.

Ikääntyneiden hoito vuodeosastoilla väheni, ja kotisairaalan ja -kuntoutuksen asiakasmäärät nousivat. Ympärivuorokautisen asumisen tarvetta saatiin vähennettyä myös vammaispalveluissa sekä päihde- ja mielenterveyspalveluissa. Hoitoon pääsy nopeutui hiukan sekä avosairaanhoidossa että suun terveydenhuollossa. Akuutti24:n odotusajat lyhenivät viime vuonna hieman vuodesta 2018.

Perhe- ja sosiaalipalveluissa kuntouttavan työtoiminnan asiakasmäärä jatkoi kasvuaan edellisvuoden tahtiin. Kuntouttava työtoiminta säästää kuntien kustannuksia pitkäaikaistyöttömyyden hoidossa. Toimeentulotukea saaneiden kotitalouksien määrä pieneni Päijät-Hämeessä kymmeneksellä. Sen sijaan kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten määrä oli hiukan aiempaa suurempi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jo tuhannet yritykset pyytäneet lyhennysvapaata lainoihinsa - "Erityisesti pienten yritysten tilanne on erittäin vaikea"
 2. Iitin kunta aloittaa yt-neuvottelut, esillä lomautukset
 3. Lahtelainen Reijo "Repe" Ruohola ei malttanut jäädä eläkkeelle vaan pisti pystyyn uuden yrityksen – " Pää pysyy terävänä jos jotain touhuaa"
 4. Nastolan skeittiparkin rakentaminen siirtyy ensi vuoteen
 5. Kuinka etäkoulu sujuu teidän perheessänne? Etlari tekee juttua koulunkäynnistä juuri nyt ja pyytää oppilaiden ja vanhempien tarinoita
 6. Korona-ajassa jotain hyvääkin: Yritykset keksivät uusia ansaintatapoja – Ginitislaamo tekee käsidesiä, kukkakauppa myy autokaistalta
 7. Lahden torilla on lähes autiota: tällaista "markkinapäivää" ei ole ennen nähty
 8. Lahtelaiskoulujen etäruokailu kerää vahvasti suosiota – satoja ateriapakkauksia on silti jäänyt jakamatta
 9. Lahden keskustan ilmaiset parkkipaikat tuovat helpotusta ravintoloitsijoille - "Tämä on niin hyvä idea, että tätä kannattaa jatkaa koronan jälkeenkin", sanoo Mamma Marian toimitusjohtaja
 10. Chiméne Bavardin Esalainen: Etäkoululaisten äitinä ei ole aina helppoa, varsinkin jos pitää askarrella
 11. Lahden Mukkulan ostoskeskuksen polttajia ei pystytty tunnistamaan videolta – kahden miehen syytteet kaatuivat käräjillä
 12. Lastensuojeluilmoitusten määrä kääntyi laskuun koulujen sulkemisen jälkeen, mutta se ei ole hyvä uutinen – "Koko Suomi keskittyy muihin asioihin"
 13. 1.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 32 - "Sairaalahoitojaksot vaihdelleet muutamasta päivästä useampaan viikkoon"
 14. Pääkirjoitus: Lahtikin huutaa valtiolta apua selviytyäkseen koronakriisistä
 15. Kananmuna on elämän symboli – kokeile sitä leivonnassa ja pääruuissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.