Hanna Myyrän Esalainen: Onneksi Salppurin kisoja ei jouduta perumaan, vaikka olosuhteet ovat omituiset

Hanna Myyrä

Hanna Myyrä

Salpausselän kisat ovat monille lahtelaisille yksi talven kohokohtia. Tänä vuonna ei talvea näyttäisi tulevan lainkaan, mutta kohokohta voidaan onneksi järjestää. Finlandia-hiihdolle kävi kehnommin.

Kiitos kuuluu niille, jotka ovat varastoineet ja tykittäneet lunta mäkien ja kilpalatujen ylläpitämiseksi tällaisen lumettoman talven varalta. Vaikka en latuja kuluta, maksan mielelläni hieman veroja siitäkin, että hiihtäjille on voitu järjestää edes pientä helpotusta ja että kisat voidaan pitää.

Salppurin kisoihin liittyy päijäthämäläisille paljon muistoja lapsuudesta saakka. Mieleen nousevat ainakin kuuma kaakao, paperipussista syödyt nahkeat ranskalaiset, kisamakkara ja Lahti by night -kappale, joka on ollut olennainen osa kisatunnelmaa.

Lapsena ja nuorena Salppurin kisoihin mentiin halvalla, muistaakseni 10 markan hintaisella koululaislipulla ja kisapaikalla viihdyttiin monta päivää. Kisojen jälkeen oli naama päivettynyt, koska kisoissa paistoi aina aurinko. Mitä nyt joskus suurmäen kisa jouduttiin perumaan kovan tuulen vuoksi.

Kisojen huipennus on ollut monille iltamäen joukkuekisa ja sitä seurannut ilotulitus, joka on ollut pääsääntöisesti vuoden komein. Äänimaisemaan on kuulunut monenlaista musiikkia, toppahanskojen töminää ja kannustushuutoja. Ennen oli tapana hurrata kaikille urheilijoille, ei vain omille, saati, että kenellekään olisi buuattu.

Salpausselän kisojen valmistelu alkaa maanantaina – latuja suljetaan kuntoliikkujilta

Iltamäestä kotiin paluusta ovat jääneet mieleen kevättalven merkit. Kadun reunusten hanget saavat päivällä auringossa pitsireunuksen ja illan mittaan sulamisvedet jäätyvät jalkakäytäville. Ne ovat aina tuoneet kisat mieleen. Tänä vuonna ne jäävät näkemättä, koska kinoksia ei ole. On se omituista.

Jossakin vaiheessa teini-iän kynnyksellä kisaohjelmaan kuului myös nimikirjoitusten metsästystä kisapaikalla ja kaupungin hotellien liepeillä. Ainakin Toni Innauerin nimmarin sain hankittua. Ehkä nykyään ei jahdata nimikirjoituksia vaan yhteiskuvaan pääsyä tunnetun urheilijan kanssa.

Kisaorganisaatiossa olen ollut mukana kerran: vuoden 1978 MM-kisoissa talkooporukassa. Toki kyse ei ollut suoraan Salpausselän kisoista, mutta paikka oli sama. Myin kuumaa kaakaota sinivalkoisessa toppa-asussa.

Salpausselän kisat lähestyvät – miten se näkyy Lahden keskustassa?

Kun oma jälkikasvu otti ensimmäisiä kertoja tuntumaa iltamäen tunnelmaan, tuli vaikutelma, että olimme yksi harvoista porukoista selvin päin. Kisaperinteet olivat ehtineet jossakin välissä muuttua tavalla, joka ei ollut pelkästään positiivinen. Lämmikkeet ymmärrän, mutta rajumman juhlinnan voisi jättää after ski -osioon.

Vaikka Salpausselän kisat eivät ole aivan samanlainen koko kansan tapahtuma kuin aiemmin, se on Lahden vetovoimaisin ja tunnetuin tapahtuma edelleen. Toivottavasti kisat ja sen parhaat perinteet jatkuvat, koska Lahti on ollut kisojen aikaan aina vilkkaimmillaan ja kansainvälisimmillään.

Pelkästään keskustassa käyvä voi aistia kisatunnelmaa, kun ympärillä on vieraiden maiden lippuja ja ulkoiluvaatteisiin tälläytynyttä yleisöä. Siitähän se tunnelma kisapaikallakin rakentuu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden ja Heinolan arvokisoihin ilmoittautunut yli 350 pyöräsuunnistajaa – kaukaisimmat osallistujat Japanista, Australiasta ja Uudesta-Seelannista
 2. Murtautuja vei lahtelaisen Hot Club Dance Companyn harjoitustiloista asuja ja peruukkeja – "Todennäköisesti joku yrittää myydä tavaroita netissä"
 3. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 4. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 5. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 6. Kuljettaja väisti ajoradalle juossutta eläintä Launeella – auto suistui tieltä
 7. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 8. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 9. Rattijuoppo kolhi toista autoa Lahden Nastolassa
 10. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 11. Ministeriö esittää suojavarusteiden hankkimista 100 miljoonalla eurolla
 12. Venevarkauksissa raju kasvu Päijät-Hämeessä, varkauksia tehtailtu tänä vuonna jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna - poliisi: kasvun syynä varasliigojen toiminta
 13. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"
 14. Koronatartuntaketjuja seuraava mobiilisovellus käyttöön syksyllä – tilanne sairaanhoitopiireissä on rauhallinen
 15. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.