Hanna Myyrän Esalainen: Onneksi Salppurin kisoja ei jouduta perumaan, vaikka olosuhteet ovat omituiset

Hanna Myyrä

Hanna Myyrä

Salpausselän kisat ovat monille lahtelaisille yksi talven kohokohtia. Tänä vuonna ei talvea näyttäisi tulevan lainkaan, mutta kohokohta voidaan onneksi järjestää. Finlandia-hiihdolle kävi kehnommin.

Kiitos kuuluu niille, jotka ovat varastoineet ja tykittäneet lunta mäkien ja kilpalatujen ylläpitämiseksi tällaisen lumettoman talven varalta. Vaikka en latuja kuluta, maksan mielelläni hieman veroja siitäkin, että hiihtäjille on voitu järjestää edes pientä helpotusta ja että kisat voidaan pitää.

Salppurin kisoihin liittyy päijäthämäläisille paljon muistoja lapsuudesta saakka. Mieleen nousevat ainakin kuuma kaakao, paperipussista syödyt nahkeat ranskalaiset, kisamakkara ja Lahti by night -kappale, joka on ollut olennainen osa kisatunnelmaa.

Lapsena ja nuorena Salppurin kisoihin mentiin halvalla, muistaakseni 10 markan hintaisella koululaislipulla ja kisapaikalla viihdyttiin monta päivää. Kisojen jälkeen oli naama päivettynyt, koska kisoissa paistoi aina aurinko. Mitä nyt joskus suurmäen kisa jouduttiin perumaan kovan tuulen vuoksi.

Kisojen huipennus on ollut monille iltamäen joukkuekisa ja sitä seurannut ilotulitus, joka on ollut pääsääntöisesti vuoden komein. Äänimaisemaan on kuulunut monenlaista musiikkia, toppahanskojen töminää ja kannustushuutoja. Ennen oli tapana hurrata kaikille urheilijoille, ei vain omille, saati, että kenellekään olisi buuattu.

Salpausselän kisojen valmistelu alkaa maanantaina – latuja suljetaan kuntoliikkujilta

Iltamäestä kotiin paluusta ovat jääneet mieleen kevättalven merkit. Kadun reunusten hanget saavat päivällä auringossa pitsireunuksen ja illan mittaan sulamisvedet jäätyvät jalkakäytäville. Ne ovat aina tuoneet kisat mieleen. Tänä vuonna ne jäävät näkemättä, koska kinoksia ei ole. On se omituista.

Jossakin vaiheessa teini-iän kynnyksellä kisaohjelmaan kuului myös nimikirjoitusten metsästystä kisapaikalla ja kaupungin hotellien liepeillä. Ainakin Toni Innauerin nimmarin sain hankittua. Ehkä nykyään ei jahdata nimikirjoituksia vaan yhteiskuvaan pääsyä tunnetun urheilijan kanssa.

Kisaorganisaatiossa olen ollut mukana kerran: vuoden 1978 MM-kisoissa talkooporukassa. Toki kyse ei ollut suoraan Salpausselän kisoista, mutta paikka oli sama. Myin kuumaa kaakaota sinivalkoisessa toppa-asussa.

Salpausselän kisat lähestyvät – miten se näkyy Lahden keskustassa?

Kun oma jälkikasvu otti ensimmäisiä kertoja tuntumaa iltamäen tunnelmaan, tuli vaikutelma, että olimme yksi harvoista porukoista selvin päin. Kisaperinteet olivat ehtineet jossakin välissä muuttua tavalla, joka ei ollut pelkästään positiivinen. Lämmikkeet ymmärrän, mutta rajumman juhlinnan voisi jättää after ski -osioon.

Vaikka Salpausselän kisat eivät ole aivan samanlainen koko kansan tapahtuma kuin aiemmin, se on Lahden vetovoimaisin ja tunnetuin tapahtuma edelleen. Toivottavasti kisat ja sen parhaat perinteet jatkuvat, koska Lahti on ollut kisojen aikaan aina vilkkaimmillaan ja kansainvälisimmillään.

Pelkästään keskustassa käyvä voi aistia kisatunnelmaa, kun ympärillä on vieraiden maiden lippuja ja ulkoiluvaatteisiin tälläytynyttä yleisöä. Siitähän se tunnelma kisapaikallakin rakentuu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yksinyrittäjille tukea jaossa Lahdessa ensi vaiheessa noin 1,9 miljoonaa euroa
 2. Lahden moottoritiellä jonoa rajatarkastuspisteelle – autoilijoita jouduttu käännyttämään aiempaa enemmän
 3. Päijät-Hämeen keskussairaalassa 32 työntekijää asetettu karanteeniin - potilaissakin altistuneita
 4. Miten selviät, kun tulot romahtavat? Kerro kokemuksistasi ja jaa vinkkisi
 5. Heinolalaisfirma voitti sitkeän patenttiriidan – asian käsittely kesti yli kymmenen vuotta
 6. Pehmonallejen varastamisesta Lahdessa ja kovien huumeitten hallussapidosta yli vuosi linnaa
 7. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 8. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 9. Päivähoitoyrittäjät tivaavat Lahden kaupungilta tarkkoja syitä toiminnan keskeyttämiselle – "Olen kysynyt, jopa anellut"
 10. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 11. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin
 12. Entisen kaatopaikan ympäristövaikutuksia tutkitaan Lahdessa
 13. Poikkeustila poikinut lähes sata kantelua oikeusasiamiehelle – "Voi olla, että niitä tulee lisää"
 14. Finnairin lomautetut työntekijät auttavat Päijät-Hämeen koululaisia läksyjen teossa, chat auki kahdesti viikossa
 15. Yhteys Lahden Myllysaareen on nyt poikki, silloista huonokuntoisin saa uudet puupalkit

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.