Hämeeseen maksettiin viime vuonna lähes viisi miljoonaa euroa kotoutuskorvauksia

Turvapaikanhakijat kantoivat sänkyjä Hennalassa vuonna 2015. Katja Luoma

Vuonna 2019 Päijät-Hämeen ja Kanta-Hämeen kunnat saivat valtiolta yhteensä liki 4,9 miljoonaa euroa laskennallisia korvauksia pakolaisten kotoutumisen edistämiseen, tiedottaa ely-keskus.

Korvausten määrä laski vuodesta 2018, jolloin kunnille maksettiin korvauksia ennätykselliset 5,5 miljoonaa euroa.

Laskennallisia korvauksia maksetaan kunnille, jotka ovat tehneet ely-keskuksen kanssa sopimuksen pakolaisten vastaanotosta ja kotoutumisen edistämisestä ja joilla on lisäksi voimassa oleva kotouttamisohjelma.

Hämeen elyn alueella suurin euromääräinen korvausten saaja oli edelleen Lahti. Lahden korvaukset laskivat edellisvuoteen verrattuna noin 235 000 euroa.

Päijät-Hämeen kaikkiin kuntiin maksettiin 10 prosenttia edellisvuotta vähemmän korvauksia. Ainoa kunta, jossa kuntakorvausten määrä nousi edellisvuoteen verrattuna, oli Orimattila. Prosentuaalisesti eniten laskivat Heinolan ja Hartolan korvaukset.

Hartolassa toiminut alaikäisten yksin Suomeen tulleiden nuorten tukiasumisyksikkö lakkautettiin vuoden 2019 aikana. Tämä vaikutti kunnalle maksettujen korvausten määriin. Hartolassa asuneet nuoret ovat pääosin jo siirtyneet muualle opiskelujen ja muiden syiden vuoksi, ja nähtävissä on, ettei kunnalle vuonna 2020 juurikaan makseta enää laskennallisia korvauksia.

Asikkala sai vielä vuonna 2018 ely-keskukselta laskennallisia korvauksia, mutta ei enää vuonna 2019, sillä aikoinaan Tallukan jo lakkautetusta vastaanottokeskuksesta kuntaan siirtyneet ovat muuttaneet Asikkalasta muualle. Hämeen ely-keskuksen ja Asikkalan kunnan välinen pakolaisten vastaanottosopimus irtisanottiin elyn ja kunnan yhteisellä päätöksellä 2019.

Ohisalon mukaan hallituksen harkinta jatkuu, perussuomalaiset torjuisi Kreikan avunpyynnön lasten ottamisesta

Laskennalliset korvaukset maksetaan automaattisesti siihen kuntaan, missä pakolaistaustainen henkilö on kirjoilla.

Kiintiöpakolaisista korvauksia maksetaan pääsääntöisesti neljältä vuodelta, myönteisen oleskeluluvan saaneista turvapaikanhakijoista kolmelta vuodelta ensimmäisestä kuntapaikkamerkinnästä lukien. Kun henkilö saa Suomen kansalaisuuden, korvausten maksu kunnalle lakkaa.

Lahteen maksettujen korvausten vähentyminen voi ely-keskuksen mukaan johtua siitä, että vuoden 2015 aikana Suomeen saapuneiden, myönteisen oleskeluluvan vuoden 2016 aikana saaneiden turvapaikanhakijoiden kustannuskorvausten maksuaika on päättynyt.

Voiko kotouttamishanke saada parempaa arvosanaa asiakkailtaan? "Orimattilassa on täydelliset ihmiset ja palvelut!"

Suomeen otettiin 750 kiintiöpakolaista vuonna 2019, mutta valtakunnallisesti kuntapaikkoja olisi tarjolla yli kolmikertainen määrä. Hämeen ely-alueella sopimusperusteisia kuntapaikkoja on noin 180.

Sijoitettavaksi Hämeen ely-keskus on kuitenkin saanut noin 60 henkilöä, jotka jakautuvat kahteen maakuntaan. Kuntasijoituksissa on jouduttu tekemään priorisointia, johon vaikuttaa muun muassa kunnan kotouttamispalvelujen laatu. Lisäksi on kuntia, jotka ottavat pakolaisia vastaan joka toinen vuosi, mikä aiheuttaa maksettavien kustannusten määrissä vuosivaihtelua.

Laskennalliset korvaukset on tarkoitettu kunnassa käytettäviksi pakolaisten ohjaukseen ja neuvontaan sekä muuhun kotoutumista tukevaan toimintaan.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut