Euroopan pörssit sulkeutuivat laskusuunnassa – Turkin liiran vaikutus näkyy

Turkin liiran arvo on romahtanut voimakkaasti tänä vuonna, jopa 40 prosenttia suhteessa dollariin. LEHTIKUVA/AFP

STT

Euroopan pörssit sulkeutuvat laskusuunnassa. Turkin liiran arvon heittely on huolestuttanut sijoittajia ja vaikuttanut markkinoihin, uutisoi Guardian.

Turkin valuutan kaoottinen tilanne vaikutti myös eteläeurooppalaisiin pankkeihin, jotka ovat tekemisissä Turkin talouden kanssa. Espanjalaisen BBVA -pankin arvo laski 3,2 prosenttia ja italialaisen Unicreditin 2,5 prosenttiyksikköä.

Turkin liiran arvon jatkuva heikkeneminen on herättänyt huolta siitä, että kriisi tarttuisi myös maailman talouteen. AFP:n mukaan liiran syöksy vaikutti jo viime viikoilla Yhdysvaltain ja Euroopan pörsseissä. Sijoittajat ovat kääntäneet katseensa niin kutsuttuihin turvasatamiin eli Yhdysvaltojen dollareihin, Sveitsin frangeihin ja Japanin jeniin.

Ennen Aasian pörssien avautumista liiran arvo kävi historiallisen alhaalla suhteessa dollariin. Yhdellä dollarilla sai 7,2 liiraa ja eurolla 8,1 liiraa. Maanantaiaamuna liiran arvo oli hieman noussut, dollarilla sai 6,8 liiraa.

Orpo: Turkkia pitää seurata tarkasti

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan euroalueen tulee seurata tarkasti Turkin kehitystä. Turkki on iso talous ja tärkeä Euroopan kumppani taloudellisessa mielessä, Orpo sanoi STT:lle kokoomuksen ministeriryhmän kesäkokouksessa Joensuussa.

Orpo kuitenkin toteaa, että ei näe akuutteja pankkikriisin oireita tilanteessa.

Turkki ottaa tänään käyttöön taloussuunnitelman, jonka avulla on tarkoitus saada maan sakkaava talous kuntoon, kertoo muun muassa turkkilaismedia Hürriyet.

Talousministeri Berat Albayrakin mukaan kaikki turkkilaiset instituutiot ottavat tarpeelliset toimenpiteet käyttöön maanantain aikana ja jakavat tiedon markkinoiden kanssa.

Turkin keskuspankki ilmoitti jo ottavansa käyttöön kaikki vaadittavat toimet, jotta liiran vakaus saadaan palautettua. Niihin kuuluvat muun muassa ulkomaisten valuuttatalletuksien rajojen nostaminen ja liiran "alennushinnat", joita myönnetään pankeille. Muita tietoja odotetaan vielä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Orimattilalainen Jani Paukku on Suomen vaarallisimmassa työssä: "Moni ajattelee, että täällä voi suhata, miten sattuu"
 2. Kinnarin tilalla Hollolassa pannaan nyt lautaselle suolaista ja makeaa kuin juhlan kunniaksi – tilamyymälöissä ja sisustuskahviloissa käy kova vilske, ja myyntiluvuissa ohitetaan paikoin viime kesän numerot
 3. Sopimuspalokuntien toiminta uudistuu: koko maassa puhuttaneet korvauskiistat aiheuttavat luultavasti koko varallaolojärjestelmän uusiutumisen
 4. Varo: Tässä kulkee elävä hevonen – "Usein hevosen jalka on mennyt vaneripohjaisen trailerin lattian läpi"
 5. Sää muuttuu viikon aikana sateisesta lähes helteiseksi
 6. Minna Laaksonen kinusi pyllyjumppapuvun – Aerobic vyöryi saleihin 1980-luvulla ja mullisti ryhmäliikunnan
 7. Lahtelaiset radonurakat menevät markkinaoikeuden ratkaistavaksi - Tarjouskilvan hävinnyt yrittäjä väittää Lahden Talojen maksavan roimaa ylihintaa
 8. Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia
 9. On pakko painaa pitkää päivää – elokuvantekijöillä on nyt kiire kuroa umpeen koronaepidemian sotkemia aikatauluja
 10. FC Kuusysissä pelaavat Venla ja Maija Meronen tähtäävät liigapelaajiksi – mahdollinen kohtaaminen olisi uusi kokemus aina samalla puolella pelanneille siskoksille
 11. Jussi Eerikäisen Vierailija-kolumni: Iällä on väliä – valitettavasti
 12. Ensimmäinen ampiaisenpisto ei ole koskaan vaarallinen, mutta moni ei tiedä, onko vakavasti allerginen pistoille
 13. Muumimaailmassa sadusta tulee hetkeksi totta – Tove Janssonin rakastettujen tarinoiden hahmoja pääsee tapaamaan poikkeuskesänäkin
 14. Lukijalta: Omaishoitajien asemaa on välttämätöntä parantaa
 15. Löysitkö luonnosta kuolleen supikoiran? Ruokavirasto tutkii sille lähetetyistä näytteistä vakavia eläintauteja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.