USA:ssa sukupuolenkorjausjuhliin kakun tekemisestä kieltäytynyt leipuri aloitti uuden oikeustaistelun

Sukupuolenkorjausjuhliin kakun tekemisestä kieltäytynyt leipuri Jack Phillips. LEHTIKUVA / AFP

STT

Yhdysvalloissa oikeus punnitsee jälleen kerran tapausta, jossa vastakkain ovat kristittyjen arvokonservatiivien ja seksuaalivähemmistöjen oikeudet. Asiasta kertoivat muun muassa Washington Post ja CNN.

Tämänkertaisen oikeustaistelun aloitti liittovaltion oikeudessa sama leipuri, joka sai maailmanlaajuista julkisuutta, kun aiempi häntä koskenut oikeusjuttu samasta aiheesta käsiteltiin korkeimmassa oikeudessa.

Kristitty leipuri pitää kiinni oikeudestaan kieltäytyä leipomasta kakkuja, jotka sotivat hänen vakaumustaan vastaan esimerkiksi siksi, että ne juhlistavat samaa sukupuolta olevan parin häitä tai sukupuolenkorjausleikkausta. Hänen kotiosavaltionsa Coloradon mielestä hän syrjii seksuaalivähemmistöjä.

Korkein oikeus ei tehnyt ennakkopäätöstä

Korkein oikeus antoi kesäkuussa päätöksen tapauksessa, jossa leipuri oli kieltäytynyt leipomasta kakkua miesparin häihin. Korkeimman oikeuden päätöksestä odotettiin ennakkotapausta, joka olisi linjannut yleispätevästi, onko palveluammatissa toimivalla oikeus kieltäytyä tarjoamasta sellaisia asioita juhlistavia palveluita, jotka hän kokee vakaumuksensa vastaisiksi.

Oikeus päätyi ratkaisemaan käsittelyssään olleen tapauksen hääkakkuleipurin eduksi, mutta perusteli päätöksensä huolella niin, että välttyi luomasta kauaskantoista ennakkotapausta. Perustelu keskittyi siihen, että asiaa aikaisemmin käsitellyt Coloradon ihmisoikeuskomissio oli suhtautunut leipurin uskonnollisuuteen vihamielisesti.

Korkeimman oikeuden kokoonpano on sittemmin muuttunut, kun maltillinen keskitien kulkija, tuomari Anthony Kennedy jäi eläkkeelle. Presidentti Donald Trumpin hänen seuraajakseen nimittämän Brett Kavanaughin nimitystä ei ole vielä vahvistettu senaatissa, mutta jos nimitys vahvistetaan, korkein oikeus antaa siitä eteenpäin lähes varmasti aiempaa arvokonservatiivisempia päätöksiä.

Arvokonservatiiveista moni toivoo, että korkein oikeus ottaisi tämän jälkeen uudelleen käsiteltäväksi arvokonservatiiveille tärkeitä kysymyksiä. Leipuri saattaakin pyrkiä uudella oikeusjutullaan siihen, että asia tulisi uudelleen korkeimman oikeuden käsittelyyn.

Leipuri syyttää vainoamisesta

Uudessa oikeusjutussaan leipuri syyttää Coloradon osavaltion vainoavan häntä hänen uskontonsa vuoksi. Syytös on korkeimman oikeuden aiemman päätöksen valossa looginen.

Uuden oikeusjutun kirvoitti tapaus, jossa transsukupuolinen asiakas oli yrittänyt tilata kakun julkistaakseen sukupuolenkorjausleikkaustaan. Leipuri kieltäytyi, koska hänen vakaumuksensa mukaan ihminen ei saa muuttaa Jumalan hänelle syntymässä antamaa biologista sukupuolta.

Asiakas valitti asiasta Coloradon ihmisoikeuskomissioon, joka katsoi leipurin todennäköisesti syyllistyneen syrjintään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 2. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 3. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 4. Evartti ja Elian Web nousivat Suur-Hollola-sankareiksi – "Tunne voittaa Suur-Hollola-ajo Evartilla on sanoinkuvaamaton"
 5. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 6. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 7. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 8. Jokimaan ravit: Mask Off on orimattilalaisen Tapio Perttusen uusi ikäluokkatähti
 9. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 10. Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja todettu 7 253
 11. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 12. Lukijalta: Kotihoidon hoitajien työhyvinvointi on otettava vakavasti
 13. Lahtelainen Jouni Hujanen pääsee lomatunnelmaan junassa matkalla Lappiin – ESS:n lomakyselyssä moni piti tärkeänä aikatauluttomuutta ja vapautta
 14. "Olen jonkin verran riskinottaja" – Antti Eskelinen, 57, on hypännyt yli 2 800 kertaa laskuvarjolla, osallistunut ralliin Afrikassa ja pyöräillyt Istanbulista Travemündeen
 15. Lukijalta: Vääksyssä oppilasennusteet on pitänyt ylimitoittaa elinkaarimallin vuoksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.