USA:ssa sukupuolenkorjausjuhliin kakun tekemisestä kieltäytynyt leipuri aloitti uuden oikeustaistelun

Sukupuolenkorjausjuhliin kakun tekemisestä kieltäytynyt leipuri Jack Phillips. LEHTIKUVA / AFP

STT

Yhdysvalloissa oikeus punnitsee jälleen kerran tapausta, jossa vastakkain ovat kristittyjen arvokonservatiivien ja seksuaalivähemmistöjen oikeudet. Asiasta kertoivat muun muassa Washington Post ja CNN.

Tämänkertaisen oikeustaistelun aloitti liittovaltion oikeudessa sama leipuri, joka sai maailmanlaajuista julkisuutta, kun aiempi häntä koskenut oikeusjuttu samasta aiheesta käsiteltiin korkeimmassa oikeudessa.

Kristitty leipuri pitää kiinni oikeudestaan kieltäytyä leipomasta kakkuja, jotka sotivat hänen vakaumustaan vastaan esimerkiksi siksi, että ne juhlistavat samaa sukupuolta olevan parin häitä tai sukupuolenkorjausleikkausta. Hänen kotiosavaltionsa Coloradon mielestä hän syrjii seksuaalivähemmistöjä.

Korkein oikeus ei tehnyt ennakkopäätöstä

Korkein oikeus antoi kesäkuussa päätöksen tapauksessa, jossa leipuri oli kieltäytynyt leipomasta kakkua miesparin häihin. Korkeimman oikeuden päätöksestä odotettiin ennakkotapausta, joka olisi linjannut yleispätevästi, onko palveluammatissa toimivalla oikeus kieltäytyä tarjoamasta sellaisia asioita juhlistavia palveluita, jotka hän kokee vakaumuksensa vastaisiksi.

Oikeus päätyi ratkaisemaan käsittelyssään olleen tapauksen hääkakkuleipurin eduksi, mutta perusteli päätöksensä huolella niin, että välttyi luomasta kauaskantoista ennakkotapausta. Perustelu keskittyi siihen, että asiaa aikaisemmin käsitellyt Coloradon ihmisoikeuskomissio oli suhtautunut leipurin uskonnollisuuteen vihamielisesti.

Korkeimman oikeuden kokoonpano on sittemmin muuttunut, kun maltillinen keskitien kulkija, tuomari Anthony Kennedy jäi eläkkeelle. Presidentti Donald Trumpin hänen seuraajakseen nimittämän Brett Kavanaughin nimitystä ei ole vielä vahvistettu senaatissa, mutta jos nimitys vahvistetaan, korkein oikeus antaa siitä eteenpäin lähes varmasti aiempaa arvokonservatiivisempia päätöksiä.

Arvokonservatiiveista moni toivoo, että korkein oikeus ottaisi tämän jälkeen uudelleen käsiteltäväksi arvokonservatiiveille tärkeitä kysymyksiä. Leipuri saattaakin pyrkiä uudella oikeusjutullaan siihen, että asia tulisi uudelleen korkeimman oikeuden käsittelyyn.

Leipuri syyttää vainoamisesta

Uudessa oikeusjutussaan leipuri syyttää Coloradon osavaltion vainoavan häntä hänen uskontonsa vuoksi. Syytös on korkeimman oikeuden aiemman päätöksen valossa looginen.

Uuden oikeusjutun kirvoitti tapaus, jossa transsukupuolinen asiakas oli yrittänyt tilata kakun julkistaakseen sukupuolenkorjausleikkaustaan. Leipuri kieltäytyi, koska hänen vakaumuksensa mukaan ihminen ei saa muuttaa Jumalan hänelle syntymässä antamaa biologista sukupuolta.

Asiakas valitti asiasta Coloradon ihmisoikeuskomissioon, joka katsoi leipurin todennäköisesti syyllistyneen syrjintään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nastopoli paras Päijät-Hämeen lukioista STT:n lukiovertailussa – rehtori antaa kunnian abeille, mutta "peruskoulun arvosanoja ei voi vertailla keskenään"
 2. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 3. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 4. Koulujen avaaminen ei pahentanut epidemiaa – "Tekoa ei ainakaan tässä vaiheessa voi virheeksi julistaa"
 5. Pääkirjoitus: Hoitajille jäi käteen vain luu
 6. Kimmo Kankaan Esalainen: Kauppojen ja ravintoloiden pelikoneet saisi sulkea pysyvästi
 7. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 8. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 9. Henkilöauto suistui tieltä ja syttyi palamaan Hartolassa
 10. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 11. Hankejohtaja rauhoittelee huolia hyvinvointiyhtymän yhteisyrityksestä: "Toivoisin, että henkilöstö antaisi tähän mahdollisuuden"
 12. Kisapuiston stadionin tekonurmi rauhoitetaan muutamaksi päiväksi kesäkuussa, laatutestaajat tulevat taas mittauksineen
 13. Tulipalon sammutustyö jatkui koko perjantain Purkupihan palopaikalla Lahden Jokimaalla - "Varaudumme jatkamaan yön yli"
 14. Lapsiseksirikosten tutkinta-aikoja pyritään lyhentämään, ensin kartoitetaan pullonkauloja
 15. FC Lahti odottaa yleisömäärälinjauksia heinäkuulle, suunnitelmat yli 500 katsojan ottamiselle ovat olemassa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 28.5.2020
 2. Fingerpori 29.5.2020
 3. Tulipalon sammutustyö jatkui koko perjantain Purkupihan palopaikalla Lahden Jokimaalla - "Varaudumme jatkamaan yön yli"
 4. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 5. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 6. Jokimaan palopaikalta leviää yhä savua - "Jos oireita tulee, niin asukkaiden pitää ottaa yhteyttä Akuutti24:een"
 7. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 8. Moottoripyöräilijä kaahasi 50 kilometrin rajoitusalueella Hollolassa
 9. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 10. Poliisi löysi kadoksissa olleen Orimattilassa
 11. Padasjoen maastopalopaikan sammutustyöt saatiin päätökseen vihdoin torstai-iltana
 12. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 13. Näppis: Purkupihastakin lähtee aikamoinen savupilvi, millaisia mustia pilviä nouseekaan purku- eli Kierrätyspuistosta?
 14. Katso tästä lista Koulutuskeskus Salpauksesta valmistuneista
 15. Synnyttäjiä koskevia rajoituksia höllennetään Päijät-Hämeessä – hyvinvointiyhtymä pitää osan rajoituksista voimassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.