Italian sisäministeri vaatii turmasillan kunnossapidosta vastannutta yhtiötä auttamaan rahallisesti

Tiistaisessa siltaonnettomuudessa kuoli kymmeniä ihmisiä. LEHTIKUVA/AFP

STT

Italian moottoriteitä hallinnoivaa yhtiötä on vaadittu tarjoamaan jopa 500:aa miljoonaa euroa perheiden ja paikallishallinnon avuksi Genovan siltaturman jälkeen.

Italian sisäministeri Matteo Salvini vaati asiaa tänään. Salvinin mukaan yhtiön tulisi maksaa kyseinen summa, sillä hallituskin antaa hätärahastoon viisi miljoonaa euroa.

Ministerin mukaan siltaturmasta kärsineille perheille olisi annettava välitön ja konkreettinen merkki avusta ja yhtiön olisi avattava lompakkonsa.

Italian hallitus on syyttänyt Morandin sillan romahtamisesta moottoriteitä hallinnoivaa Autostrade -yhtiötä.

Raivaustyöt turman jäljiltä jatkuvat

Genovassa sortuneen Morandin sillan raunioissa uskotaan olevan loukussa ihmisiä kymmenestä kahteenkymmentä, arvioi paikallinen syyttäjä. Asiasta kertoo uutistoimisto Ansa. Kadonneiden kunnosta ei ole tietoa.

Kuolleiden määrä on nyt tarkentunut 38:aan. Lisäksi 16 ihmistä on loukkaantunut, ja heistä osa on kriittisessä tilassa. Kuolleiden joukossa on kolme lasta.

– Olimme epäonnekkaita eilen illalla, emmekä löytäneet yhtäkään ihmistä. Jatkamme edelleen etsintöjä raunioiden onkaloissa, joista eläviä tai kuolleita voisi löytyä, kommentoi pelastustyöntekijä Emanuele Gissi uutistoimisto AFP:lle.

Gissi kertoo, että työtä tehdään puskutraktoreiden ja nostokurkien avustuksella.

– Yritämme osittaa suuret sillan kappaleet, jonka jälkeen siirrämme niitä nostokurjen avulla ja lähetämme etsintäkoirat raunioihin.

Pelastustyöntekijän mukaan raivaus on vaarallista, sillä sillan rauniot ovat epävakaat.

Morandin silta kulki noin 50 metrin korkeudessa. Romahtaessaan se vei mukanaan kymmeniä autoja. Mukaan mahtuu myös hämmästyttävä selviytymistarina.

– Ajoin sillalla. Yhtäkkiä näin sillan edessäni romahtavan ja tipuin autoni kanssa, entinen ammattijalkapalloilija Davide Capello kertoi Sky TG24 -kanavalle.

Capello selvisi monen kymmenen metrin putouksesta säikähdyksellä.

"Onnettomuus olisi voitu välttää"

Italialaisen infrastruktuuriyhtiö Atlantian osakkeen arvo on tänään laskenut lähes neljänneksen Milanon pörssissä. Pääosa Atlantian tulovirrasta tulee sen omistamasta Autostrade-yhtiöstä, joka vastasi Morandin sillan ja Italian moottoritieverkoston kunnossapidosta.

Kaupankäynti Atlantian osakkeilla oli keskeytetty noin tunnin ajan, ja palatessaan markkinoille osakkeen arvo oli kutistunut 24 prosenttia. Osakkeen arvo oli jo tiistaina hienoisessa laskussa. Eilen Milanon pörssi oli suljettu kansallisen vapaapäivän vuoksi.

Turmapaikalla eilen vierailleet italialaisministerit syyttivät Autostradea siitä, että se olisi sillan kunnossapidon sijaan siirtänyt tiemaksut yhtiön omistajien taskuun. Varapääministeri Luigi Di Maion mukaan onnettomuus olisi ollut vältettävissä. Yhtiö on torjunut syytökset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Heinäkuussa on vielä hiljaista, mutta elokuussa tanssitaan jo muutamalla Päijät-Hämeen tanssilavalla – katso, missä lavatansseja järjestetään
 2. Oletko todellinen Päijät-Hämeen tuntija? Testaa tietosi kuvavisassa
 3. Hammashoitokäynnit vähenivät jopa alle puoleen korona-aikana – jonojen purkuun voi mennä vuosia, arvioi Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja
 4. Heinolan kirkkoherra Janne Hatakka toivoo kirkolta suvaitsevaisuutta – "Olen surullinen, että emme mahdu samaan porukkaan, jos olemme jostain eri mieltä"
 5. Yön uutiskooste: Marinin hallituksen kykyihin luotetaan enemmän kuin Rinteen ja Sipilän
 6. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 7. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 8. Päijäthämäläisen Salpausselkä Geoparkin haku Unesco-verkostoon käynnistyi – statuksen voi saada aikaisintaan vuonna 2022
 9. Valtio jakaa kunnille 2 miljardia euroa, mutta silti jopa Helsinki tekee kymmenien miljoonien eurojen tappiot – "Veronkorotuksissa joudutaan tekemään isoja arvovalintoja", sanoo kokenut kuntakonsultti
 10. Ministeri ja Kuntaliiton toimitusjohtaja vääntävät kuntien uusien tehtävien rahoituksesta julkisen talouden sukeltaessa – "Emme usko, että valtionkaan rahat riittävät"
 11. Lauri Ilolan Esalainen: Aion päihittää Novak Djokovicin, jos se edesauttaa tapahtumakesän jatkumista
 12. Heinolan Kailas-talon rakentaminen voi alkaa aikaisintaan ensi vuoden alussa
 13. Pääkirjoitus: Kuntapäättäjillä tiukka syksy – veronkorotuspaineet jopa ennätykselliset
 14. Henkilöauto suistui tieltä Lahdessa – katkaisi valopylvään ja puun
 15. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt aiheuttavat uusia liikenteen poikkeusjärjestelyjä – lue tästä useita katuja koskevat muutokset

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.