Julkisoikeuden professori Soinin selvityksestä: Ulkoministerin sananvapaus on virkamatkalla rajoitettua

Soinin mukaan hänen osallistumisensa tapahtumaan ilmensi "vilpitöntä ja aitoa" uskonnollista vakaumusta. Lehtikuva / Vesa Moilanen

STT

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) perusteli muun muassa uskonnonvapaudella osallistumistaan abortinvastaiseen tapahtumaan toukokuisella virkamatkallaan Kanadassa. Hän luovutti tiistaina selvityksensä asiasta Oikeuskanslerinvirastolle.

– Osallistuminen kynttilävigiliaan abortin uhrien muistoksi ilmensi vilpitöntä ja aitoa uskonnollista vakaumustani ja uskoani, jotka nauttivat ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapauden suojaa, Soini kirjoittaa selvityksessään.

Soini kertoo osallistuneensa tapahtumaan omalla vapaa-ajallaan uskontoaan harjoittavana katolisena kristittynä muiden osallistujien tavoin.

– Ihmiselämän kunnioittaminen on olennainen osa roomalaiskatolisen kirkon oppia ja katolisena kristittynä ilmensin uskontoani yhdessä muiden kynttilävigiliaan osallistuneiden kanssa, selvityksessä kerrotaan.

Soini vetoaa perusteluissaan muun muassa eduskunnan oikeusasiamiehen vuonna 2013 tekemään ratkaisuun, jonka mukaan tuolloin sisäministerinä olleella Päivi Räsäsellä (kd.) oli oikeus puhua vakaumuksensa mukaisesti uskonnollisessa tilaisuudessa. Räsänen osallistui tilaisuuteen vapaa-ajalla.

Julkisoikeuden professori Juha Lavapuro Turun yliopistosta sanoo STT:lle, että Räsäsen ja Soinin tilanteet ovat erilaisia jo erilaisten ministeripestienkin takia. Hän pitää Soinin toimintaa perustuslain hengen vastaisena.

– Virkamatkalla ollut ulkoministeri on aivan eri asemassa kuin lomalla ollut sisäministeri, tietenkin. Ulkoministeri Soini on ulkoministeri Soini virkamatkalla ollessaan, ei yksityishenkilö, Lavapuro sanoo.

Soinin mukaan uskonnonvapaus vapaa-ajalla kuuluu myös ministerille, vaikka se tapahtuisikin virkamatkan aikana.

– En pitänyt tilaisuudessa puheenvuoroa eikä minulla ollut tilaisuudessa mitään roolia sen paremmin yksityishenkilönä kuin ulkoministerinäkään. Kyseinen tapahtuma ei kuulunut virkamatkan viralliseen ohjelmaan, eikä tapahtumaan osallistumisesta ole aiheutunut valtiolle kuluja.

"Voidaan tulkita Suomen kantana"

Lavapuron mukaan uskonnon- ja ajatuksenvapaus koskee myös ministereitä.

– Mutta aivan yhtä perusteltua tai jopa perustellumpaa sanoa, että nimenomaan ulkoministereiden sananvapaus on rajoitettua tilanteissa, joissa Suomella on selkeä ulkopoliittinen kanta.

– Soini on ollut virkamatkalla ulkoministerinä ja siinä yhteydessä osallistunut tähän aborttivastaiseen tilaisuuteen, mikä on varmaan Suomen ulkopoliittisen linjan vastainen – ainakin siltä osin, että Suomi pyrkii ulkopolitiikassaan edistämään ihmisoikeuksia, hän lisää.

Lavapuron mukaan muilla valtioilla on lisäksi oikeus olettaa, että Suomen ulkoministeri edustaa toisessa valtiossa ollessaan Suomea.

– Kun Soini on virkamatkalla, ulkoministeri on perustuslainkin valossa toimivaltainen esittämään muille valtioille Suomen kantaa koskevia lausumia, hän sanoo.

- - - -

Korjattu kello 18.38: Ulkoministeri Soini luovutti selvityksensä tiistaina eikä torstaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pienet kaupat kasvattavat suosiotaan, ja kulutuskäyttäytymisen muutosta on havaittu Lahdessakin – "Suuren ostoskärryn täyttäminen ei välttämättä enää ole ykkösjuttu"
 2. KymiRingin tapahtumatoiminta alkaa kesällä pienimuotoisesti – "Ensisijaisena tavoitteena on vuokrata rataa ryhmille"
 3. Koronakriisi on koetellut erityisesti nuorten naisten toimeentuloa – Yhä useampi suomalainen tarvitsee nyt ja kesällä Kelan tukea elämiseen
 4. Lahti Aqua -konsernissa vakava työtapaturma – kätensä menettänyt vaatii oikeusteitse korvauksia
 5. 26.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä kasvoi yhdellä eilisestä
 6. Lahden Mustankallion tunnelin valaisinviat korjataan – tunneli pois käytöstä
 7. Saara Larkion Esalainen: Pois alta, täysi taimikärry tulee sinua kohti, eikä meitä pysäytä kuin lokakuu
 8. Pääkirjoitus: Yhtymäkokouksen loputon farssi ei naurata enää ketään
 9. Ilkka Kuosmasen näkökulma: Taiteellista johtoaan uusiva Sinfonia Lahti tuo mieleen Frozen-elokuvat
 10. Asukashaku Lahden Talojen uusiin kohteisiin kaupungin keskustassa ja Nastolassa alkoi
 11. Hyvinvointiyhtymä perustaa omat vanhus- ja vammaisneuvostot kunnallisten neuvostojen rinnalle
 12. Lahden Okeroisten liittymän viereen voi syntyä yli 200 työpaikkaa, tontti myös uudelle huoltamolle
 13. Ahkeran Uusi Alku -kisojen lipunmyynti alkoi - lippumääräksi varmistui 400 kappaletta
 14. Suomen sisäinen muuttoliike kasvatti Lahden väkilukua huhtikuussa
 15. Häädön saaneen espoolaismiehen epäillään virittäneen räjähteen ovelleen – kaksi poliisia loukkaantui

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.