Sote-käsittely jatkuu kesätauon jälkeen – sosiaali- ja terveysvaliokunta jäi heinäkuussa kesätauolle riitaisissa tunnelmissa

Valiokunta jäi heinäkuussa kesätauolle riitaisissa tunnelmissa, kun valiokunnan keskustalaiset jäsenet kantelivat puheenjohtaja Krista Kiurun (sd.) toiminnasta puhemiesneuvostolle. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT

Sote-uudistuksen käsittely jatkuu tänään kesätauon jälkeen, kun eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta kokoontuu ensimmäiseen kokoukseensa heinäkuun alun jälkeen.

Valiokunta käsittelee kokouksessaan hallituksen sote- ja maakuntauudistukseen liittyviä lakiesityksiä.

Valiokunta jäi heinäkuussa kesätauolle riitaisissa tunnelmissa, kun valiokunnan keskustalaiset jäsenet kantelivat puheenjohtaja Krista Kiurun (sd.) toiminnasta puhemiesneuvostolle. Kantelun allekirjoitti myös sinisten Vesa-Matti Saarakkala.

Kantelun allekirjoittajat olivat huolissaan valiokunnan toimintakyvystä. Heidän mukaansa Kiuru on käyttänyt puheenjohtajuutta "oppositiopolitiikan välineenä" ja viivyttänyt tarpeettomasti valiokunnan työtä.

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) arvioi heinäkuussa, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustalaisten jäsenten ja Saarakkalan poikkeuksellinen kirjelmä tuskin aiheuttaa suuria mullistuksia. Risikko muistutti, että valiokunnat ovat autonomisia eikä puhemiesneuvosto voi vaikuttaa niiden toiminnan sisältöön tai aikatauluun.

Risikon mukaan puhemiesneuvosto käsittelee kirjelmää syyskauden ensimmäisessä kokouksessaan syyskuun 4. päivä.

Edessä työntäyteinen syksy

Sosiaali- ja terveysvaliokunnalla on edessään työntäyteinen syksy, sillä hallitus haluaa saada sote- ja maakuntauudistusta koskevat lait valmiiksi tämän vuoden puolella.

Hallitus esitti viime viikolla, että maakuntauudistukseen liittyvät maakuntavaalit järjestettäisiin ensi toukokuun lopulla yhtä aikaa eurovaalien kanssa.

Oikeuskanslerinviraston mukaan sote- ja maakuntalakien voimaantulosta ensimmäisiin maakuntavaaleihin on oltava vähintään noin puoli vuotta, jotta vaalit voidaan käydä asianmukaisesti.

Kiuru arvioi heinäkuussa Uutissuomalaisen haastattelussa, ettei sote-esitys etene eduskunnan äänestykseen. Hän sanoi sosiaali- ja terveysvaliokunnan saavan kyllä työnsä tehtyä, mutta ennakoi esityksen pysähtyvän perustuslakivaliokuntaan.

Kiuru perusteli näkemystään uudistuksen heikolla valmistelulla ja aikatauluongelmilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hollolalainen hevosfirma laajensi lennosta sairaalatakkeihin – "Tilaukset ovat isoja ja aikataulut painavat päälle"
 2. Teerenpeli ja Ruskovilla vastasivat koronatuotteiden nopeaan kysyntäpiikkiin keväällä – käsidesiä yhä varastossa, maskeja edelleen 300 päivässä
 3. Anna-Tuulia Hautalan Esalainen: Vastakohta ei ole väärässä, vaan erilainen
 4. Pääkirjoitus: Korona varjostaa Vanhasen budjettiesitystä
 5. SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola yhdistäisi SAK:n ja STTK:n – pomo-duunari-asetelma ei ole este
 6. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 7. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika
 8. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 9. Ei sähköverkolle, ei lääkäreille, ei varuskunnalle, ei valokuidulle – Iitti sanoo melkein aina ei, ja sekös Johannes Niemeläistä riemastuttaa
 10. Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia Nelostiellä yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois"
 11. Marin: Hallitus käsittelee torstaina rajojen terveysturvallisuutta, maskeja ja etätyötä
 12. Koulujen lukuvuosi alkoi Lahdessa, pienessä Kivijärven kyläkoulussa opettajia huolettavat koulukuljetusten olemattomat turvavälit – "Vesittää koko homman, jota täällä teemme"
 13. Nastolalaisen konkaripoliitikon autokokoelman kohtaloa puidaan nyt hallinto-oikeudessa
 14. Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia
 15. Ensimmäisen koulupäivän liikenne sujui Lahdessa rauhallisesti – poliisi muistuttaa tarkkaavaisuudesta erityisesti Launeen monitoimitalo Lähteen kohdalla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.