Eläinsuojeluneuvojat saavat yhä enemmän yhteydenottoja – tapaukset yhä vakavampia

Kaikki kissat ja koirat eivät saa ansaitsemaansa huolenpitoa. Lehtikuva / Sari Gustafsson

STT

Ihmiset ottavat yhä useammin yhteyttä eläinsuojeluneuvojiin ja yhä vakavammista tapauksista, selviää SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton kyselystä. Kaksi kolmasosaa liiton kyselyyn vastanneista neuvojista kertoi lemmikkieläimiä koskevien ilmoitusten lisääntyneen selvästi viimeisen kolmen vuoden sisällä. Suurin osa ilmoituksista koskee koiria ja kissoja.

Yli puolet neuvojista kokee, että lemmikkieläimiä koskevat tapaukset ovat muuttuneet aikaisempaa vakavammiksi. Noin puolet on sitä mieltä, että lemmikkeihin kohdistuva väkivalta on lisääntynyt. Liiton mukaan väkivalta kohdistuu erityisesti koiriin.

– Koira näyttää vain unohtuvan. Se jätetään yksin pihan perälle surkeisiin olosuhteisiin tai asunnon nurkkaan, pahimmissa tapauksissa parvekkeelle tai kiinni patteriin, ilman seuraa ja mielekästä tekemistä. Koiraa ei jakseta ulkoiluttaa eikä sille järjestetä mitään virikkeitä, SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli kertoo liiton tiedotteessa.

Pullin mukaan koirien omistajat saattavat lähteä matkoille ja jättää koiran oman onnensa nojaan. Tästä seuraa haukkumista ja muita käytösongelmia.

– Toisena isona ongelmana vastauksista nousee koirien kova koulutus ja kurissa pito, myös suoranainen julmuus koiria kohtaan, liitto kertoo tiedotteessa.

Eläinsuojeluneuvojille ilmoitetaan usein väkivaltaisista koirankoulutusmetodeista.

Pulli kertoo, että ilmoituksen lisääntymistä selittää se, että lemmikkieläinten kaltoinkohtelusta ilmoitetaan helpommin kuin aikaisemmin, sillä käsitykset eläinten hyväksyttävästä kohtelusta ovat muuttuneet viime vuosikymmenien aikana.

Kyselyn mukaan myös uuta kotia etsivien lemmikkien määrä on lisääntynyt kolmen vuoden aikana.

Huono-osaisuus heijastuu lemmikkeihin

Liitto nostaa esiin ihmisten huono-osaisuuden yhtenä suurena teemana, joka vaikuttaa myös lemmikkeihin.

– Eriarvoisuus on lisääntynyt, ja monet huono-osaiset voivat yhä huonommin, mikä näkyy eläinten kohtelussa, Pulli sanoo tiedotteessa.

Pulli nostaa esiin erityisesti päihdeongelmien vaikutukset eläimiin, esimerkiksi koiria lyödään ja potkitaan tai niiden hoito laiminlyödään. Huono rahatilanne taas johtaa siihen, että ihmisillä ei ole varaa maksaa eläinlääkärikäyntejä.

– On aivan selvää, että ihmisten sosiaaliset ongelmat koskettavat kaikkia lemmikkieläinlajeja, mutta koirista ilmoitetaan helpoimmin, koska ne ovat helpoiten muiden ihmisten nähtävissä. Erityisesti pikkujyrsijöistä ja muista hiljaisista pieneläimistä tulee hyvin vähän ilmoituksia, mikä on huolestuttavaa, koska on tiedossa, että niidenkin kohdalla hyvinvointi on monesti huonolla tolalla, Pulli sanoo tiedotteessa.

Liiton kyselyyn vastasi 50 eläinsuojeluneuvojaa ympäri maata. Liitolla on 90 neuvojaa. Kysely toteutettiin elokuun puolen välin tienoilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 2. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – sammutustyöt jatkuvat yön yli
 3. Päijät-Hämeen tyly linja: Omaishoidon tukea vaikea saada ja vapaat jäävät usein pitämättä – sosiaaliasiamies huolissaan jaksamisesta
 4. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 5. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 6. Kunta-alalle saatiin neuvottelutulos uusista työehdoista
 7. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 8. Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 9. "Tämä on oikea tapa lopettaa kouluvuosi" – lauluyhtye Club for Five pyysi lahtelaisopettajan mukaan Suvivirteen
 10. Lahden keskustan tuntumassa on liikkunut viime päivinä useita hirviä – "Kun vasat lähtevät emon luota, ne poukkoilevat ympäriinsä"
 11. Kesän asfalttiurakka käynnistyi Heinolassa
 12. Lahti Soccer pelataan kesäkuussa, myös Masto Cupin aikataulu edelleen voimassa
 13. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 14. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 15. Lahtelainen Kino Iiris aloittaa näytökset tarkkoja koronarajoituksia noudattaen - enintään 19 katsojaa saliin kerralla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.