Poliisi: Vuosaaren vanha palkkamurha ei liity Raimo Anderssonin kuolemaan

Juttua on tutkittu rikoskomisario Kimmo Huhta-ahon mukaan tiiviissä yhteistyössä syyttäjien kanssa ja se etenee poliisilta syyttäjälle murhaepäilynä raa'an ja julman tekotavan vuoksi. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

STT

Rikollisvaikuttaja Raimo Anderssonin henkirikosjuttu siirtyy lähipäivinä syyteharkintaan, kertoo rikoskomisario Kimmo Huhta-aho keskusrikospoliisista. Juttua on tutkittu hänen mukaansa tiiviissä yhteistyössä syyttäjien kanssa ja se etenee poliisilta syyttäjälle murhaepäilynä raa'an ja julman tekotavan vuoksi.

Andersson kuoli kotiinsa Vantaalle huhtikuussa, ja poliisi epäilee murhasta Veli Matti "Metsuri" Huohvanaista.

– Hän on kuvaillut omalla tyylillään sen, kuinka hän tähän suhtautuu ja vastuun kantaa. Ne sanamuodot on sitten parasta lukea sieltä lopullisista kuulusteluista ja esitutkinnan loppulausunnoista, Huhta-aho sanoo Huohvanaisen kertomasta.

Syksyllä 1999 Huohvanainen murhasi ampuma-aseella kaksi miestä Vantaan Viestitiellä liikehuoneistossa ja vielä myöhemmin pakomatkan aikana Hauholla pistimellä ruotsalaismiehen. Andersson puolestaan istui tuomiota ruotsinturkkilaisen Volkan Ünsalin palkkamurhasta. Murha tehtiin vuonna 2003 Helsingin Vuosaaressa.

Kytköstä palkkamurhajuttuun ei löytynyt

Huhta-ahon mukaan poliisi huomioi "aiemmat ja rinnakkaiset" asiat henkirikosjutun tutkinnassa, mutta ne eivät poliisin käsityksen mukaan liity Anderssonin kuolemaan.

Vuosaaren vuoden 2003 palkkamurhajutusta on käynnissä uusi esitutkinta, jonka kuulusteluihin Andersson ehti puhua ennen kuolemaansa. Tämä ei kuitenkaan poliisin käsityksen mukaan ole ollut henkirikoksen syy.

– Murhan nimike tulee sen raakuuden ja julmuuden puolelta, Huhta-aho sanoo.

Huhta-aho ei halua avata teon yksityiskohtia ennen kuin esitutkintapöytäkirja tulee julkiseksi.

Volkan Ünsalin palkkamurhan vuoksi tuomittiin aikanaan kolme suomalaista ja murhan ruotsalainen tilaaja elinkautisiin vankeusrangaistuksiin. Uudessa esitutkinnassa epäiltynä ovat entinen rikollispomo Keijo Vilhunen ja huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnio. Molemmat kiistävät syyllistyneensä rikokseen.

Anderssonin puolisoa puolestaan epäillään huumejutussa, jota istutaan ensi viikolla Vantaan käräjäoikeudessa.

---

Uutista korjattu klo 15.58: Veli Matti Huohvanaisen nimi oli kirjoitettu aiemmin virheellisesti muotoon Veli-Matti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.