Pääesikunta tutkii lentoreserviupseerikurssin lisähaun poikkeavat käänteet

Epäilyjä sukulaisten suosinnasta herättänyt hakuprosessi nousi julkisuuteen Helsingin Sanomien ja Iltalehden uutisten kautta. LEHTIKUVA / AKU HÄYRYNEN

STT

Pääesikunta tekee selvityksen Ilmavoimien lentoreserviupseerikurssin lisähausta.

– Totesimme pääesikunnassa, että Ilmavoimien reserviupseerikurssin hakumenettelyssä on ollut niin paljon tavanomaisesta poikkeavia vaiheita, että valintaprosessista on syytä käynnistää kulunselvitys, everstiluutnantti Arto Hirvelä kertoo STT:lle.

Epäilyjä sukulaisten suosinnasta herättänyt haku nousi julkisuuteen Helsingin Sanomien ja Iltalehden uutisten kautta. Lehdet kertoivat, että lentoreserviupseerikurssi 93:lle oli valittu lisähaulla Ilmasotakoulun johtajan, eversti Mikko Punnalan lähisukulainen ja sukulainen.

Poikkeuksellinen lisähaku

Kurssille oli alun perin ennätykselliset 847 hakijaa. Heistä 60 seuloutui viisivaiheisen hakuprosessin kautta varsinaiseen valintakokoukseen. Siitä valittiin kurssille 37 hakijaa, joista 36 otti paikan vastaan.

Yleensä 35–40 oppilasta on ollut Ilmasotakoululle riittävä määrä. Tällä kertaa kurssille valittiin heinä–elokuussa viisi oppilasta lisää.

Ihmetystä on herättänyt, ettei lisäoppilaita valittu hakuprosessissa pisimmälle päässeistä.

Lisähaussa kurssille saattoivat pyrkiä myös jo psykologisissa testeissä karsiutuneet. Normaalisti soveltuvuustestien tulokset ovat voimassa kaksi vuotta.

Punnalan läheiset olivat karsiutuneet kolmannessa vaiheessa eli kaksi päivää kestävissä psykologisissa testeissä. Vaiheen oli läpäissyt 249 hakijaa.

Lisähaussa haki 57. Punnalan sukulaiset kuuluivat valituksi tulleiden viiden hakijan joukkoon.

Eversti kiistää nepotismisyytökset

Ilmasotakoulu on perustellut lisähakua sillä, että Puolustusvoimat päätti kasvattaa Kadettikoulun ohjaajalinjan oppilaiden määrää ensi vuonna 19:ään, minkä takia tarvittiin laajempaa pohjaa.

Punnala kiistää sekä Iltalehdelle että HS:lle väitteet sukulaisten suosimisesta.

– Yhtään sellaista päätöstä en ole tehnyt, missä joku sukulaissuhteisiin liittyen olisi hyötynyt siitä, että olen ollut Ilmasotakoulun johtaja, Punnala sanoi Iltalehdelle.

Hän kertoo jäävänneensä itsensä jo ennen lisävalintaa. Lisävalinta oli Punnalan mukaan Ilmavoimien komentajan Sampo Eskelisen yksiselitteinen käsky.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.