Planin raportti: Tytöt kärsivät islamistien ja kuivuuden vuoksi Tshadjärven alueella

Raportin mukaan tytöt joutuvat kärsimään etenkin islamistijärjestö Boko Haramin ja muiden aseellisten joukkojen väkivaltaisuudesta sekä kuivuudesta. LEHTIKUVA/AFP

STT

Tshadjärven alueella Afrikassa asuvat tytöt joutuvat elämään jatkuvan hyväksikäytön ja väkivallan uhan alla, ilmenee lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin tuoreesta raportista.

Tytöt kriisin keskellä: Ääniä Tshadjärveltä -raportti käsittelee tyttöjen asemaa Tshadjärven monisyisessä humanitaarisessa kriisissä. Alueella yli 2,2 miljoonaa ihmistä on joutunut pakolaisiksi ja kymmenen miljoonaa on humanitaarisen avun tarpeessa. Kriisissä on kuollut tuhansia ihmisiä.

Tytöt jäävät kriiseissä kaikkein heikoimpaan asemaan. Tytöt joutuvat kärsimään etenkin islamistijärjestö Boko Haramin ja muiden aseellisten joukkojen väkivaltaisuudesta sekä kuivuudesta.

– Tyttöjen kokema väkivalta Tshadjärvellä on järkyttävää. Väkivallan ja seksuaalisen ahdistelun uhka on läsnä kotona, koulussa, töissä ja kaduilla, kertoo Plan International Suomen humanitaarisen työn ohjelmapäällikkö Kaisa Huhtela tiedotteessa.

Plan haastatteli raporttia varten 449 iältään 10–19-vuotiasta tyttöä Kamerunista, Nigeristä ja Nigeriasta. Moni tyttö pelkää joutuvansa aseellisten joukkojen vangiksi. Etenkin Boko Haramin kaappaamat tytöt joutuvat usein pakkoavioliittoon ja orjuutta vastaaviin oloihin. Moni tulee raiskauksen seurauksena raskaaksi.

Usein tytöt joutuvat Tshadjärven alueella naimisiin 14–15-vuotiaina ensimmäisen asteen koulun loppuessa. Syynä tähän on perheiden köyhyys: harvalla tytöllä on mahdollisuus jatkaa koulunkäyntiä, ja vanhemmat joutuvat järjestämään tyttärensä nuorina avioon.

– Tämä johtaa väkivallan ja hyväksikäytön kierteeseen ja heikentää tyttöjen asemaa, Huhtela sanoo.

Monelle perheelle tyttären naittaminen on ainoa tapa saada toimeentuloa, kun kuivuus aiheuttaa satojen epäonnistumisia. Ruokaturva on heikko koko Tshadjärven alueella. Viime vuonna vain kansainväliset avustustoimet pysäyttivät Nigeriassa ruokakriisin etenemisen nälänhädäksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Heinolan kirkkoherra Janne Hatakka toivoo kirkolta suvaitsevaisuutta – "Olen surullinen, että emme mahdu samaan porukkaan, jos olemme jostain eri mieltä"
 2. Heinäkuussa on vielä hiljaista, mutta elokuussa tanssitaan jo muutamalla Päijät-Hämeen tanssilavalla – katso, missä lavatansseja järjestetään
 3. Hammashoitokäynnit vähenivät jopa alle puoleen korona-aikana – jonojen purkuun voi mennä vuosia, arvioi Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja
 4. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 5. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 6. Päijäthämäläisen Salpausselkä Geoparkin haku Unesco-verkostoon käynnistyi – statuksen voi saada aikaisintaan vuonna 2022
 7. Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"
 8. Ministeri ja Kuntaliiton toimitusjohtaja vääntävät kuntien uusien tehtävien rahoituksesta julkisen talouden sukeltaessa – "Emme usko, että valtionkaan rahat riittävät"
 9. Pääkirjoitus: Kuntapäättäjillä tiukka syksy – veronkorotuspaineet jopa ennätykselliset
 10. Lauri Ilolan Esalainen: Aion päihittää Novak Djokovicin, jos se edesauttaa tapahtumakesän jatkumista
 11. Valtio jakaa kunnille 2 miljardia euroa, mutta silti jopa Helsinki tekee kymmenien miljoonien eurojen tappiot – "Veronkorotuksissa joudutaan tekemään isoja arvovalintoja", sanoo kokenut kuntakonsultti
 12. Heinolan Kailas-talon rakentaminen voi alkaa aikaisintaan ensi vuoden alussa
 13. Henkilöauto suistui tieltä Lahdessa – katkaisi valopylvään ja puun
 14. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt aiheuttavat uusia liikenteen poikkeusjärjestelyjä – lue tästä useita katuja koskevat muutokset
 15. Koronapelot laimentuivat – suomalaiset ryntäsivät ostamaan lomamatkoja Välimerelle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.