Ruotsidemokraattien nousu on nakertanut pahimmin maltillista kokoomusta

Jimme Åkessonin johtama ruotsidemokraatit nousi vuoden 2014 vaaleissa kolmanneksi suurimmaksi ryhmäksi 13 prosentilla äänistä. Nyt luvassa on jo noin 18–20 prosenttia. LEHTIKUVA/AFP

STT

Maahanmuutto sekä laki ja järjestys. Emeritusprofessori Sören Holmbergin mukaan ei ole epäilystäkään, mitkä teemat selittävät ruotsidemokraattien suosion kasvua.

– Nämä ovat ne asiat, jotka ruotsidemokraatit omistavat, Holmberg kuvaa STT:n puhelinhaastattelussa Göteborgista.

Ruotsidemokraatit on lisäksi onnistunut laajentamaan suosiotaan vakiintuneista pääteemoistaan uusille aloille. Puheet terveydenhuoltoon ja vanhustenhoitoon panostamisesta ovat tuoneet puoluetta sosiaalidemokraattien perinteiselle tontille, verotuslinja taas puhuttelee monia maltillisen kokoomuksen kannattajia.

– Ruotsidemokraattien vahvinta tukijoukkoa eivät ole enää työläiset, vaan yrittäjät, erityisesti pienyrittäjät, Holmberg kertoo.

Ruotsidemokraatit ovat yhä leimallisesti miesten, erityisesti vähemmän koulutettujen miesten puolue. Kannattajien ikäprofiili on kuitenkin muuttunut. Vielä 10–15 vuotta sitten äänestäjissä oli paljon nuoria, nykyään puolue on vahvoilla 50–65-vuotiaiden parissa.

Ruotsidemokraattien suosion kasvu on Holmbergin mukaan syönyt suhteellisesti eniten kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kannatusta, mutta suurin puolue sosiaalidemokraatit tulee häviäjissä kolmantena. Vaikka ruotsidemokraatit sijoitetaan monissa kysymyksissä politiikan oikealle laidalle, hyvinvointivaltiota koskevissa kysymyksissä puolue on Holmbergin mukaan lähempänä demareita.

Porvarihallituksen tukipuolueeksi?

Ruotsidemokraatit perustettiin vuonna 1988, eikä sen kannatus ole laskenut sen jälkeen yksissäkään vaaleissa.

– 30 vuotta. Se on maailmankin mitassa aika ainutlaatuista ja näyttää jatkuvan Holmberg sanoo.

Edellisissä, vuoden 2014 vaaleissa puolue nousi raketin lailla kolmanneksi suurimmaksi ryhmäksi 13 prosentilla äänistä. Nyt luvassa on jo noin 18–20 prosenttia. Vuoden 2015 jälkeen nopea nousu on tasaantunut, mutta kannatus on vakiintunut aiempaa korkeammaksi.

– On kiinnostavaa nähdä, nouseeko puolue toiseksi suurimmaksi ohi maltillisen kokoomuksen, Holmberg sanoo.

Suosion jatkuva nousu herättää kysymyksen pääsemisestä hallitusvastuuseen. Holmberg ei usko, että Ruotsi seuraisi tässä Suomen ja Norjan "serkkujen" perussuomalaisten ja edistyspuolueen esimerkkiä.

Sen sijaan Ruotsissa keskustellaan siitä, millaista hiljaista tai avointa tukea ruotsidemokraatit voisi antaa hallitukselle. Kyseeseen tulisi lähinnä kokoomuksen Ulf Kristerssonin johtama porvarillinen vähemmistöhallitus.

– Pääministeristä (valtiopäivillä) äänestettäessä riittää, että äänestää tyhjää, Holmberg muistuttaa.

Ruotsidemokraattien nousu tekee hallituksen muodostamisesta entistäkin vaikeampaa.

– Se, mitä tapahtuu vaalien jälkeen, voi olla jännittävämpää kuin se, mitä tapahtuu ensi sunnuntaina, Holmberg tiivistää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Nikkilässä asuvat naapurukset loihtivat pihoilleen perennapuutarhan ja valon ja varjon valtakunnan – Avoimet puutarhat -tapahtuma houkutteli kurkistamaan raja-aitaa pidemmälle
 2. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 3. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 4. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 5. Evartti ja Elian Web nousivat Suur-Hollola-sankareiksi – "Tunne voittaa Suur-Hollola-ajo Evartilla on sanoinkuvaamaton"
 6. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 7. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään
 8. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 9. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 10. Jokimaan ravit: Mask Off on orimattilalaisen Tapio Perttusen uusi ikäluokkatähti
 11. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 12. Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja todettu 7 253
 13. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 14. Lukijalta: Kotihoidon hoitajien työhyvinvointi on otettava vakavasti
 15. Lahtelainen Jouni Hujanen pääsee lomatunnelmaan junassa matkalla Lappiin – ESS:n lomakyselyssä moni piti tärkeänä aikatauluttomuutta ja vapautta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.