Lahti varaa 100 000 euroa osallistuvan budjetoinnin kokeiluun – lahtelaisilta toivotaan ideoita kevään aikana

Millamari Uotila

Millamari Uotila

Lahden kaupunki on päättänyt kokeilla osallistuvan budjetoinnin mallia, jossa rahoitetaan asukaslähtöisiä ideoita. Osallisuuden ja hyvinvoinnin jaosto päätti, että alueellisiin hankkeisiin varataan yhteensä 100 000 euroa vuodelle 2020, kertoo kaupunki.

Teemoina ovat hyvinvointi, yhteisöllisyys ja ympäristö. Myöhemmin määritellään vielä yksi teema lisää.

Määrärahat jakautuvat neljään yhtä suureen osaan pohjoiselle, eteläiselle ja itäiselle alueelle sekä koko kaupunkia koskeville hankkeille.

Osallistuva budjetointi tarkoittaa sitä, että asukkaat pääsevät mukaan päättämään julkisten varojen käyttämisestä.

Lahdessa tavoitteena on, että asukkaat pääsevät jättämään ideoita kevään aikana. Sen jälkeen kaupungin asiantuntijat arvioivat, ovatko ehdotukset mahdollisia toteuttaa.

Valikoituneet ideat esitellään lahtelaisille, jotka pääsevät kommentoimaan ja kehittämään niitä eteenpäin. Kaupunki toivoo asukkaista hankekummeja, jotka innostavat alueiden asukkaita mukaan.

Toteutukseen asti etenevät ideat toteuttaa Lahden kaupunki.

Osallistuvalla budjetoinnilla tavoitellaan asukkaiden ja alueellisten tarpeiden paikallista huomioimista päätöksenteossa, sanoo osallisuuskoordinaattori Tia Mäkinen kaupungin tiedotteessa.

Lahti kysyy asukkailta nyt mielipiteitä osallistuvasta budjetoinnista

– Tavoitteena on luottamuksen lisääntyminen, yhdessä tekeminen ja osallistavan toimintakulttuurin edistäminen sekä yhteistyön, ymmärryksen ja dialogin vahvistuminen.

Aluejakoon perustuvan osallistuvan budjetoinnin kokeilu jatkuu vuoden 2021 loppuun asti. Seuraavan vuoden määrärahoista päätetään syksyllä 2020.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.