Maatalousselvittäjä Karhinen: Ruokaketjun sisäinen ilmapiiri on tulehtunut ja jännitteet vahvoja

Selvityshenkilö Reijo Karhisen mukaan edellytykset laatia yhteistä visiota tai tavoitteita ovat nykytilanteessa hyvin heikot. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

STT

Maatalouden kannattavuudesta raporttia laativa vuorineuvos Reijo Karhinen kuvaa ruokaketjun sisäistä ilmapiiriä tulehtuneeksi ja jännitteitä vahvoiksi.

Karhisen mukaan edellytykset laatia yhteistä visiota tai tavoitteita ovat nykytilanteessa hyvin heikot. Asetelmaa leimaa Karhisen mukaan se, että alkutuotannolla menee selvästi muita huonommin ja tunne tulonjaon epäoikeudenmukaisuudesta on erittäin vahva.

– Miten ihmeessä minä voin tehdä jonkun esityksen tähän ilmapiiriin, jos ruokaketjun sisäinen ilmapiiri on niin tulehtunut ja jännitteinen, Karhinen sanoo pohtineensa.

Hänen mukaansa tämä oli nähtävissä jo julkisuudessa käydystä keskustelusta.

Karhinen sanoo, että kaupan neuvotteluvoimasta on rakentunut erittäin vahva, kun sen rakennekehitys on viranomaisten hyväksymänä ollut ketjun muita osia ripeämpää. Tässä tilanteessa on hänen mielestään luontevaa, että kauppa myös käyttää vahvaa asemaansa.

Karhinen on esitellyt väliaikatietoja maatalouden kannattavuusselvityksestä, jonka on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä.

Myönteisenä Karhinen pitää sitä, että "tuote on kunnossa", eli kukaan ei kyseenalaista suomalaisen ruuan laatua. Tämä on hänen mukaansa erinomainen lähtökohta kuten sekin, että mielenkiinto asiaa kohtaan on hyvä.

Yrittäjät haluaisivat pienentää kaupan roolia, kuluttajat karsisivat portaita

Työn alkuvaiheessa on kerätty tuottajien ja kuluttajien näkemyksiä siitä, millä keinoilla maatalouden kannattavuutta voitaisiin parantaa.

Maatalousyrittäjien vastauksissa korostuvat esimerkiksi kaupan roolin pienentäminen ja tuottajahintojen saaminen korkeammalle tasolle. Kuluttajat taas katsovat, että portaita pitäisi saada vähennettyä, suoramyyntiä kuluttajille helpottaa ja maataloustuet ohjata niille, jotka tosiasiallisesti toimivat aktiivisesti ruuantuotannossa.

Aiemmin OP-ryhmän pääjohtajana toiminut Karhinen sai kesäkuussa toimeksiannon tutkia keinoja, joilla maatalouden kannattavuutta voidaan parantaa.

Kannattavuuskriisi on kärjistynyt entisestään kuivan ja helteisen kesän takia. Hallitus päätti budjettiriihessä viime viikolla osoittaa maatalouden ongelmien paikkaamiseen yhteensä 86,5 miljoonaa euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Uusi tieliikennelaki tulee voimaan maanantaina – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuvat
 2. Takareisileikkauksesta toipunut FC Lahden puolustaja Timi Lahti on Suomen mestari kolmannessa sukupolvessa
 3. Kaukoliikenteen busseja lisätään vähitellen – "Perusajatus on, että tässä laajudessa mentäisiin koko kesä", toteaa Koiviston auton toimitusjohtaja Mikko Markkula
 4. FC Lahti palaa treeniviheriölle koko joukkueen voimin – harjoitusottelut käyntiin jo lauantaina Espoossa
 5. Etsintäkuulutettu mies ajoi petoksella saadulla autolla ylinopeutta Heinolassa
 6. Jäteauto kulkee mallastamon sivutuotteista valmistetulla polttoaineella Lahdessa, tyhjäkäynti ei tuo käryä pihaan
 7. Kirkkoihin ja jumalanpalveluksiin pääsee taas yli 50 henkilöä – katso Lahden kirkkojen osallistujarajoitukset
 8. Lahdessa Uudenmaankadun alittava Kyöstilän alikulkukäytävä suljetaan korjaustöiden takia
 9. HS: Al-Holin leirin suomalaisia tulossa Suomeen tänään
 10. Bloggaaja Mika Markkanen suunnittelee retkensä tarkasti Excelissä ja toivoo, että suon tuoksun saisi vangittua dödöpurkkiin – blogista löytyy mainintoja myös Päijät-Hämeen luontoreiteistä
 11. SpaceX:n miehistöalus telakoitui kansainväliselle avaruusasemalle
 12. Iitin maakuntavaihdoksen vuoksi muitakin rajoja piirretään uudelleen – Hämeeseen saatava lisää poliisimiehiä, sanoo poliisipäällikkö
 13. "Nepalissa naisen on vain kestettävä" – Manisha Hamal, 30, tutkii Suomessa kiusaamista ja seksuaalista häirintää ja maksaa elämisensä siivoustyöllä
 14. Lahden Renkomäessä hurjasteltiin huomattavia ylinopeuksia lauantaina
 15. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.