Pääministeri May: Skripalien myrkyttämisen takana on Venäjän sotilastiedustelu GRU

Skripalien maaliskuinen myrkytystapaus poiki diplomaattisen kiistan, joka päättyi venäläisdiplomaattien karkotuksiin useista Euroopan maista, myös Suomesta. LEHTIKUVA / AFP

STT

Kaksoisagentti Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä myrkyttämisen takana on Venäjän sotilastiedustelu GRU, sanoo Britannian pääministeri Theresa May. Hänen mukaansa myrkytyksestä epäillyt kaksi Venäjän kansalaista ovat GRU:n palveluksessa ja heillä oli teolle ylemmän tahon hyväksyntä.

– GRU on hyvin kurinalainen organisaatio, jolla on todella vakiintunut komentoketju. Niinpä tämä ei ollut mikään kontrolloimaton operaatio. Melko varmasti se oli hyväksytty myös GRU:n ulkopuolella, Venäjän valtion korkealla tasolla, May sanoi puhuessaan parlamentin jäsenille.

Poliisit ovat hänen mukaansa löytäneet viitteitä Novitshok-hermomyrkystä lontoolaisesta hotellista. Hotellissa asui kaksi venäläismiestä, joista Britannia on antanut eurooppalaisen pidätysmääräyksen Salisburyn hermomyrkkyiskun tutkinnassa.

Myrkyttämisestä epäillään Aleksandr Petrovia ja Ruslan Boshirovia. He saapuivat Britanniaan poliisin mukaan 2. maaliskuuta ja palasivat Venäjälle pari päivää myöhemmin. Skripalien myrkyttämisessä käytettiin harvinaista Novitshok-hermomyrkkyä.

Poliisin mukaan miehet matkustivat todennäköisesti salanimillä, joten pidätysmääräyksessä olevat nimet eivät ehkä ole heidän oikeita nimiään.

Miehet ovat saamassa syytteen myös poliisi Nick Baileyn murhayrityksestä. Hän meni Skripalien asuntoon sen jälkeen, kun isä ja tytär oli löydetty tajuttomina kaupungilta.

"Eivät merkitse meille mitään"

Venäjän mukaan epäillyt ovat sille tuntemattomia. Venäjä syytti Britanniaa manipulaatiosta ja tietojen vääristelystä.

– Median julkaisemat nimet, kuten myös heidän valokuvansa, eivät merkitse meille mitään, vakuutti Venäjän ulkoministeriön edustaja Marija Zaharova uutistoimisto Itar-Tassin mukaan.

Zaharova neuvoi Britanniaa myös "lopettamaan julkisen syyttelyn ja tietojen manipuloinnin" ja aloittamaan tutkinnassa yhteistyön Venäjän kanssa.

Britannia syytti jo heti tapauksen jälkeen Venäjää, joka on kiistänyt kaikki syytökset. Myrkytystapaus poiki diplomaattisen kiistan, joka johti venäläisdiplomaattien karkotuksiin useista Euroopan maista, myös Suomesta.

Britannian poliisi ei ole vaatimassa Venäjältä kaksikon luovuttamista, koska se olisi Venäjän perustuslain vastaista ja siten turhaa, poliisi sanoi tiedotteessaan.

Sergei Skripal ja hänen tyttärensä myrkytettiin Salisburyssa maaliskuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahti on varautunut suositukseen hankkimalla yli 100 000 maskia – "Erittäin pieni määrä, jos tulee laajoja suosituksia"
 2. Kotijuhlat tulossa ja korona arveluttaa? – lue lääkäreiden ja viranomaisten ohjeet turvalliseen juhlintaan
 3. Spedemäinen keksintö yritykseltä, joka toimi myös Nastolassa - suojavisiiri ja lippalakki samassa
 4. Lahti haluaa selvittää hyvinvointiyhtymän yhteisyrityspäätöksen juridisen pohjan – "On vaikeaa ajatella, että vastuullinen kaupunki heittelisi kapuloita rattaisiin"
 5. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterin kyydissä oli kolme henkilöä
 6. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 7. Hämeen poliisilaitos linjaa, että lapsen vieraannuttaminen vanhemmasta voi olla rikos – tutkittavana poikkeuksellinen epäilty pahoinpitely
 8. THL:n pääjohtaja: Maskisuositus julkaistaan torstaina – julkiset liikennevälineet erityishuomiona, suosituksesta tulossa alueellinen
 9. Päivystysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 10. TS: Orimattilan kaupunginjohtaja Osmo Pieski hakee Raision johtoon
 11. "Tämä tulee näyttämään hakkuuaukealta" – Lahden kaupunginteatterin syksy alkaa alle puolikkaalla katsomokapasiteetilla
 12. Kylkikolari risteyksessä Kärkölässä, toinen autoista päätyi ojaan
 13. Menestys helpottaa maailmanvalloitusta - Teerenpelin uutuusviski nousi korkeimpaan luokkaan arvostetussa kilpailussa
 14. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 15. Koulu käyntiin liikenneturvallisuustempauksella Lahden Launeella – tapahtuma on myös tärkeä muistutus tielläliikkujille

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 2. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 3. Hyvinvointiyhtymä suosittelee hengitystieinfektion oireista kärsiviä hakeutumaan koronatesteihin
 4. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 5. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 6. Fingerpori 10.8.2020
 7. Hämeen poliisilaitos linjaa, että lapsen vieraannuttaminen vanhemmasta voi olla rikos – tutkittavana poikkeuksellinen epäilty pahoinpitely
 8. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 9. Päivystysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 10. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 11. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 12. Päijät-Hämeen keskussairaalassa koronatartunta – lähes 30 työntekijää ja useita potilaita karanteeniin
 13. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterin kyydissä oli kolme henkilöä
 14. Menestys helpottaa maailmanvalloitusta - Teerenpelin uutuusviski nousi korkeimpaan luokkaan arvostetussa kilpailussa
 15. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.