Sukellusveneen hankinta kiinnostaa useita maita Euroopassa

Atlas Elektronikin talousjohtaja Alexander Kocherscheidt arvioi, että sukellusveneiden kysynnän kasvu on selvä trendi. Kuva: Lehtikuva / Anniina Luotonen

STT

Sukellusveneiden hankinta kiinnostaa eurooppalaisvaltiota aiempaa enemmän, arvioi puolustusalan yhtiö Atlas Elektronikin talousjohtaja Alexander Kocherscheidt.

Sukellusveneiden laitteistoja ja torpedoja valmistavassa yrityksessä arvioidaan, että sukellusveneiden kysynnän kasvu on selvä trendi.

Useampi maa harkitsee uuden sukellusveneen hankintaa. Saksa ja Norja ovat päätöksenteossa jo pitkällä, minkä lisäksi keskustelua käydään ainakin Hollannissa ja Puolassa.

– Tämä näyttää selvästi trendiltä, Kocherscheidt arvioi muutamalle suomalaistoimittajalle yrityksen pääkonttorissa Bremenissä.

Puolustusalan seuraava iso kehitysaskel ovat miehittämättömät vedenalaiset alukset. Jo nyt miinojen tuhoamiseen käytetään automatisoituja, uivia laitteita, myös Suomessa.

– Isoissa sukellusveneissä tulee varmasti aina olemaan miehistöä. Mutta miehittämättömät alukset kiinnostavat merivoimia useissa maissa.

Länsimaat ovat olleet huolissaan Venäjän sukellusvenetoiminnasta. Myös sotilasliitto Nato on kiinnittänyt huomiota siihen, että Venäjän aktiivisuus Pohjois-Atlantilla on lisääntynyt tuntuvasti.

Kyky tunnistaa sukellusveneitä ja torjua niitä on yksi vaatimuksista, joita Suomen Puolustusvoimilla on neljän uuden monitoimikorvetin taistelujärjestelmälle.

Sukellusveneiden havaitseminen on vaikeaa, mutta tärkeää, koska piiloutunut alus voi piilotella ja kerätä tiedustelutietoa.

Rauman telakalla rakennetaan lähivuosina Merivoimille neljä monitoimikorvettia. Alusten valvonta- ja asejärjestelmät hankitaan ulkomailta joko ruotsalaiselta Saabilta, Lockheed Martinilta Kanadasta tai saksalaiselta Atlas Elektronikilta .

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mattssonin Luomumarjatilalla Asikkalan Kurhilassa avattiin lettukahvilan ovet, "roskainen" lettutaikina herättää kummastusta
 2. "Aina on kiva juosta, kun mihinkään ei satu" – Pajulahdessa leireilevä Annemari Kiekara avasi "ratakautensa" KymiRingillä
 3. Parikymppinen lahtelaismies käytti hyväkseen 15-vuotiasta huostaan otettua lasta
 4. ESS:n kesäkalakisassa hurjat taimenet jytistivät verkkoja – myös 10-vuotias ensikertalainen sai saalista
 5. Päijät-Hämeen maastopyöräilypolut tekevät vaikutuksen ulkopaikkakuntalaisiin – poimi ohjaajien reittivinkit ja neuvot lenkin suunnitteluun
 6. Rapistuva Pyhäniemen kartano odottaa remonttia – "Kokonaisilme siellä on synkän näköinen"
 7. Reipas katkaisi orastavan tappioputkensa – "Vettä tuli kuin saavista kaatamalla"
 8. Hollolan Kiikunlähteelle johtava Kiikuntie rajataan vain asukkaiden käyttöön – autot on jatkossa pysäköitävä yli kilometrin päähän lähteestä
 9. Elokuva-arvio: Spike Leen Da 5 Bloods on ajankohtainen ja vaikuttava - Jasper Pääkkönen tekee pienen mutta oleellisen roolin
 10. Päijät-Hämeessä todettu neljä uutta koronavirustartuntaa - liittyvät kahteen tunnistettuun tautiryppääseen
 11. Mökkikalastajan tärkeimmät säännöt: tainnuta, verestä, jäähdytä ja perkaa
 12. Erin esiintyy syksyllä Lahdessa
 13. Tähdet, tähdet -ohjelmaan pyydetty Konsta Hietanen ei halua valmistautua koitokseen liikaa – "En meinannut penkissäni pysyä, kun soitto tuli"
 14. Lukijalta: Mitä oikeuksia on kehitysvammaisella?
 15. Käräjäoikeus tuomitsi muun muassa Lahdessa alaikäisiä tyttöjä kosketelleelle miehelle lisää istuttavaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.