Valtiosihteeri Paula Lehtomäki siirtyy Pohjoismaiden ministerineuvoston uudeksi pääsihteeriksi

Lehtomäki on aikaisemmin toiminut muun muassa ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä sekä ympäristöministerinä. LEHTIKUVA / Mikko Stig

STT

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) valtiosihteeri Paula Lehtomäki vaihtaa eduskuntavaalien edellä tehtävää. Lehtomäki on valittu Pohjoismaiden ministerineuvoston uudeksi pääsihteeriksi. Hän aloittaa työt Kööpenhaminassa maaliskuussa.

Lehtomäki kertoo STT:lle, että tarkoitus on muuttaa Kööpenhaminaan koko perheen voimin. Uusi tehtävä alkoi kiinnostaa, koska pohjoismaiset asiat nousivat esille valtiosihteerin tehtävässä.

- Olen saanut nähdä omassa työssäni viime vuosina, että pohjoismaisesta yhteistyöstä on tullut Suomelle entistä merkittävämpi viitekehys. Tämän periodin jälkeen kansainväliset haasteet kiinnostavat.

Pohjoismainen yhteistyö on saattanut viime vuosina jäädä EU:n varjoon, mutta Lehtomäki katsoo, että toisilleen läheisille Pohjoismailla on mahdollisuuksia tiivistää yhteistyötään ja kansainvälistä vaikutusvaltaansa esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Neljän vuoden määräaikaista tehtävää voidaan jatkaa vuodella. Pääsihteerinä toimii nyt norjalainen Dagfinn Höybråten. Epävirallisen kiertojärjestelmän mukaan nyt on suomalaisen ehdokkaan vuoro hoitaa tehtävää. Lehtomäki on ensimmäinen tehtävään valittu nainen.

Tanskan opinnot alkuvaiheessa

Tulevan kotimaan kielen opiskelu on vielä vaiheessa.

– Tanska ei kyllä vielä suju, on minulla oppikirja edessä. Mutta epäilemättä siihen aika hyvin harjaantuu uudessa ympäristössä.

Lehtomäki on aikaisemmin toiminut muun muassa ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä 2003–2007 sekä ympäristöministerinä 2007–2011. Hän oli viime eduskuntavaaleissa ehdolla Helsingin vaalipiirissä, mutta keskusta sai läpi vain nykyään Suomen Pankkiin siirtyneen Olli Rehnin. Lehtomäki ei halunnut ottaa vastaan kansanedustajan paikkaa, kun se tarjoutui hänelle Rehnin jättäessä eduskunnan.

Pohjoismaisesta yhteistyöstä vastaava ministeri Anne Berner (kesk.) kertoi, että Lehtomäkeä pidettiin tehtävään hyvin sopivana sekä laajan kokemuksensa että kielitaitonsa ansiosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Asettuuko Juha Rehula ehdolle keskustan varapuheenjohtajaksi? "Kiinnostusta on ollut, mutta ihan muut asiat ratkaisevat ehdokkuuden"
 2. Tukkirekka paloi hinauskuntoon Messiläntiellä Lahdessa
 3. Yle: Seitsemän pelaajaa ulkona Pelicansin harjoituksista lomautusten vuoksi
 4. Suuri helpotus: Pippon kartingradalla ajetaan jatkossakin, mutta Lahden kaupunki vaatii Lahden FK-kerholta isoja investointeja
 5. Radiomäellä järjestetään yhteislaulutilaisuus – luvassa Leevi and the Leavingsin hittejä
 6. Vesa Mäkäläinen näki mainoksen Orimattilan Hennasta moottoritietä ajellessaan, ja alueen katsastuksen jälkeen unelma omakotitalosta alkoi muuttua todeksi: "Viikonloppuna olisi tarkoitus jäädä yöksi ensimmäistä kertaa"
 7. Kahden auton peräänajo Nelostiellä Lahdessa – liikenne sujuu taas normaalisti
 8. THL: Suomessa on todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa
 9. Lahdessa päästään jälleen maistelemaan käsityöläisoluita, Suuret Oluet – Pienet Panimot tuo viikonloppuna satamaan 13 panimoa
 10. Hilkka Kemppi pyrkii keskustan varapuheenjohtajaksi
 11. Hevonen putosi ojaan Jokimaalla – pelastusoperaatio kesti tunnin
 12. Riikka Suomisen mielestä parisuhteen ulkopuolinen seksi on demonisoitu: "Nykyään kyseenalaistetaan kaikki rokotteita myöten, mutta ei tätä parisuhdemantraa"
 13. Takavuosien ilmojen kaunotar juhlii 80-vuotiasta Vesivehmaan kenttää
 14. Beirutin räjähdyksessä yli sata kuollutta, tuhansia loukkaantuneita ja satoja tuhansia kodittomia – yksi suomalainen loukkaantui lievästi
 15. Lukijalta: Mehiläinen päättää ja kerää voiton yhteisyrityksessä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.