Tulli vetoaa Venäjään – autoilu rajan yli palautettava entiselle tasolle ja uudet säännöt avattava Suomelle

Venäjän uudet tullimääräykset ovat aiheuttaneet ongelmia autoilijoille, joiden ajokki on esimerkiksi pankin tai rahoituslaitoksen omistuksessa osamaksun tai leasingin vuoksi. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

STT

Suomi yrittää saada selkeyttä Venäjän uusiin tullisääntöihin ulkomaisille maan rajan ylittäville autoille.

Suomen Tulli pyytää kirjeessä Venäjän tullia ryhtymään toimiin, joilla yksityisautoilu maiden välillä saataisiin takaisin kohuttua tullilakia edeltävälle tasolle. Tulli pyytää myös tarkempia tietoja muun muassa vakuusmaksuista, joita autoilijoilta rajalla vaaditaan, kertoo Tullin ylijohtaja Jarkko Saksa.

Ylijohtaja kertoo Suomen esittäneen toiveen, että Venäjän tulli löytäisi rajan ylittämistä helpottavan soveltamiskäytännön tilanteissa, joissa kuljettaja on auton haltija, mutta auton omistaa esimerkiksi rahoitusyhtiö.

– Tämähän on Suomessa varsin yleinen tapa hankkia auto. Kaikesta päätellen Venäjällekin on tullut yllätyksenä, kuinka yleinen tällainen omistusmuoto on Suomessa. En usko, että tässä on ollut tarkoituksena matkustajaliikenteen rajoittaminen, Saksa sanoo.

Saksa muistuttaa, että uudet säännöt eivät koske ainoastaan Suomea, vaan kaikkia Venäjän rajanaapureita.

"Mitään selkeää ohjeistusta ei ole"

Toinen tärkeä kysymys on, miten rajalla maksetun vakuuden saa takaisin. Saksan mukaan mitään selkeää ohjeistusta ei tällä hetkellä ole.

Saksa sanoo, että Tullin tiedossa ei ole ainoatakaan tapausta, jossa suomalaisautoilija olisi maksanut vakuuden Venäjän rajalla. Hän kertoo, että rajanylitysasemien mukaan kymmeniltä on kuitenkin joko vaadittu vakuutta tai heidät on suoraan käännytetty takaisin Suomeen.

– Odotamme, että Venäjän tulli toimii ja antaa selkeät ohjeistukset siitä, miten vakuuden antaminen tällaisessa tilanteessa toimii ja mistä suuruusluokasta vakuudessa käytännössä puhutaan, Saksa sanoo.

Tulli ei ole kerännyt tietoja vaadituista vakuussummista, mutta Tullin tiedotteen mukaan vakuus vastaa suuruudeltaan niitä tulleja, veroja ja maksuja, jotka syntyisivät, jos auto luovutettaisiin vapaaseen liikkeeseen Venäjällä.

– Kun Suomen tulliviranomaiset ovat saaneet tiedot uudesta järjestelmästä, niin he toki ovat informoineet asiasta rajalla, ja moni autoilija on kääntynyt takaisin jo siinä vaiheessa, Saksa sanoo.

Nuijamaan tullin päällikölle on luvattu vastauksia

Sekä Vaalimaalla että Nuijamaalla maanantai oli rauhallinen.

– Hyvin rauhallista on ollut. Tieto on kiertänyt, ja ihmiset odottavat vastauksia, sanoi Nuijamaan tullin päällikkö Petri Kukkonen iltapäivällä.

Kukkonen kertoi, että oli yrittänyt järjestää venäläisen kollegansa kanssa tapaamisen maanantaiksi. Se ei onnistunut, mutta keskustelu käydään sen sijaan sähköpostitse.

– Lähetin hänelle kysymyksiä lähinnä käytännön asioista eli miten vakuus lasketaan, miten se maksetaan ja miten sen voi saada takaisin. Vastaukset saattavat mennä huomiseen (tiistaihin), mutta hän lupasi vastata kysymyksiini.

Noin viikko sitten voimaan tullut laki rajoittaa rahoitusyhtiöiden omistamien ulkomaisten autojen pääsyä Venäjälle. Tullin ylijohtajan mukaan uuden tullisääntelylain tarkoitus on varmistaa, että Venäjälle väliaikaisesti vietävät autot myös tuodaan sieltä pois.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahti on varautunut suositukseen hankkimalla yli 100 000 maskia – "Erittäin pieni määrä, jos tulee laajoja suosituksia"
 2. Kotijuhlat tulossa ja korona arveluttaa? – lue lääkäreiden ja viranomaisten ohjeet turvalliseen juhlintaan
 3. Spedemäinen keksintö yritykseltä, joka toimi myös Nastolassa - suojavisiiri ja lippalakki samassa
 4. Lahti haluaa selvittää hyvinvointiyhtymän yhteisyrityspäätöksen juridisen pohjan – "On vaikeaa ajatella, että vastuullinen kaupunki heittelisi kapuloita rattaisiin"
 5. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterin kyydissä oli kolme henkilöä
 6. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 7. Hämeen poliisilaitos linjaa, että lapsen vieraannuttaminen vanhemmasta voi olla rikos – tutkittavana poikkeuksellinen epäilty pahoinpitely
 8. THL:n pääjohtaja: Maskisuositus julkaistaan torstaina – julkiset liikennevälineet erityishuomiona, suosituksesta tulossa alueellinen
 9. Päivystysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 10. TS: Orimattilan kaupunginjohtaja Osmo Pieski hakee Raision johtoon
 11. "Tämä tulee näyttämään hakkuuaukealta" – Lahden kaupunginteatterin syksy alkaa alle puolikkaalla katsomokapasiteetilla
 12. Kylkikolari risteyksessä Kärkölässä, toinen autoista päätyi ojaan
 13. Menestys helpottaa maailmanvalloitusta - Teerenpelin uutuusviski nousi korkeimpaan luokkaan arvostetussa kilpailussa
 14. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 15. Koulu käyntiin liikenneturvallisuustempauksella Lahden Launeella – tapahtuma on myös tärkeä muistutus tielläliikkujille

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 2. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 3. Hyvinvointiyhtymä suosittelee hengitystieinfektion oireista kärsiviä hakeutumaan koronatesteihin
 4. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 5. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 6. Fingerpori 10.8.2020
 7. Hämeen poliisilaitos linjaa, että lapsen vieraannuttaminen vanhemmasta voi olla rikos – tutkittavana poikkeuksellinen epäilty pahoinpitely
 8. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 9. Päivystysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 10. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 11. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 12. Päijät-Hämeen keskussairaalassa koronatartunta – lähes 30 työntekijää ja useita potilaita karanteeniin
 13. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterin kyydissä oli kolme henkilöä
 14. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 15. Menestys helpottaa maailmanvalloitusta - Teerenpelin uutuusviski nousi korkeimpaan luokkaan arvostetussa kilpailussa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.