Yhdysvallat uhkailee Kansainvälistä rikostuomioistuinta: Kostamme, jos syytätte amerikkalaisia

Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton sanoo Yhdysvaltojen rankaisevan yrityksiä ja valtioita, jotka auttavat ICC:tä tutkimaan amerikkalaisia. LEHTIKUVA/AFP

STT

Yhdysvallat on uhannut ryhtyä toimiin Kansainvälistä rikostuomioistuinta ICC:tä vastaan, mikäli se nostaa sotarikossyytteitä Afganistanissa palvelleita amerikkalaisia vastaan.

Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton sanoo, että jos syytteitä nostetaan, prosessiin osallistuneille tuomareille ja syyttäjille määrätään matkustuskielto Yhdysvaltoihin ja heitä vastaan nostetaan syyte Yhdysvalloissa. Hän myös sanoi Yhdysvaltojen rankaisevan yrityksiä ja valtioita, jotka auttavat ICC:tä tutkimaan amerikkalaisia.

ICC:n syyttäjä vaati marraskuussa tutkimusta väitetyistä sotarikoksista, joita Yhdysvaltojen armeijan ja tiedusteluviranomaisten uskotaan tehneen Afganistanissa. Kyse on muun muassa kiinni otettujen ihmisten epäillystä huonosta kohtelusta.

– Yhdysvallat käyttää kaikkia tarvittavia keinoja suojellakseen kansalaisiaan ja littolaistemme kansalaisia tämän laittoman oikeusistuimen nostamilta epäoikeudenmukaisilta syytteiltä, Bolton sanoo.

– Emme tee yhteistyötä ICC:n kanssa. Emme auta ICC:tä. Emme missään tapauksessa aio liittyä ICC:hen. Annamme ICC:n kuolla itsekseen.

ICC:n ulkopuolella myös Venäjä, Kiina ja Intia

ICC:n perustamisasiakirjan Rooman sopimuksen on allekirjoittanut ja ratifioinut 123 maata. Yhdysvallat ja Venäjä ovat allekirjoittaneet sopimuksen mutta eivät ole ratifioineet sitä. Kiina ja Intia eivät ole edes allekirjoittaneet.

Boltonin mukaan presidentti Donald Trumpin hallinto vastustaa periaatteessa ajatusta, että minkään kansainvälisen elimen päätökset vaikuttaisivat Yhdysvaltojen asioihin enemmän kuin maan oma perustuslaki.

– Nykyinen presidenttimme ei anna ulkomaisten byrokraattien nostaa syytteitä Yhdysvaltojen kansalaisia vastaan eikä muiden maiden sanella, miten me puolustamme itseämme.

Ihmisoikeusjärjestöt tuomitsivat tuoreeltaan Boltonin kommentit.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Lahtelaiskoulujen etäruokailu kerää vahvasti suosiota – satoja ateriapakkauksia on silti jäänyt jakamatta
 2. 1.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 32 - "Sairaalahoitojaksot vaihdelleet muutamasta päivästä useampaan viikkoon"
 3. Hollolan tulos ennakoitua vähemmän pakkasella
 4. Hartolan Cafe Rantapuisto yrityssaneeraukseen
 5. Saunarakennus tulessa – pelastajat ajoivat matkalla ojaan
 6. Lahden keskustaan ilmaisparkkeja ravintoloiden noutoruoan hakijoille – "Toivotaan, että vähän edes auttaisi"
 7. Vierumäen Metalli konkurssiin – työntekijät lopettaneet jo vuodenvaihteessa
 8. Näppis: Rajat sitten kiinni myös toisinpäin. Asikkalalaiset saavat jäädä omalle puolelleen.
 9. Suomalaiset valmistavat jo korona-suojaimia – "Hengityskoneelle voi tulla tarvetta"
 10. Lahden kaupunki harkitsee lomautuksia koronatilanteen takia – "Tärkeää, että valtio kompensoi täysimääräisesti kaikki menolisäykset"
 11. ESS:n lukijat osallistuvat nallehaasteeseen – katso kuvat hauskoista pehmoleluista ikkunoissa
 12. Verenpainetutkija Teemu Niiranen, 40, on löytänyt uusia selittäviä tekijöitä kansantaudin kehittymiseen, ja se voi johtaa entistä tehokkaamman lääkkeen syntyyn – "Verenpainepuolelle ei ole tullut yhtään uutta merkittävää lääkettä sitten 1990-luvun"
 13. Hämeen poliisi etsii anastetuksi epäillyn aggregaatin omistajaa
 14. LSL siirtyy reiteillään lauantain aikatauluihin ensi viikosta lähtien – muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta
 15. Tutkimus valottaa karua totuutta alle kouluikäisten lasten liikunnan tilasta – "Tulokset saattavat kertoa siitä, että liikunta ei ole riittävän monipuolista kehittämään motorisia taitoja"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.