Palkansaajien tutkimuslaitos ennustaa hidastuvaa kasvua ja paranevaa työllisyyttä

Kauppasota uhkaa viennin kasvua. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

STT

Palkansaajien tutkimuslaitos alentaa ennustettaan Suomen tämän ja ensi vuoden talouskasvusta. PT ennakoi nyt, että kasvua kertyy tänä vuonna 2,7 ja ensi vuonna 2,3 prosenttia. Viime keväänä PT odotti kasvulukujen olevan 0,4 prosenttiyksikköä korkeammat.

Kasvuarviota säädettiin alaspäin, koska PT arvioi kauppasodan muodostavan uhkan viennin kasvulle. Oletus on silti, että varsinaisen kauppasodan sijaan tullit johtavat vain kaupan kasvun hidastumiseen.

Talouskasvu alkaa näkyä myös työllisyyskehityksessä. PT arvioi, että työttömyysaste vähenee tänä vuonna prosenttiyksikön verran 7,6 prosenttiin ja ensi vuonna 7,4 prosenttiin.

Työllisyys on kohentunut erityisesti nuorimpien ja toisaalta ikääntyneiden työntekijöiden keskuudessa. Samalla kuitenkin 25–34-vuotiaiden miesten työllisyys alenee. PT suosittelee, että tämän työllisyyskehityksen yllättävän ilmiön syistä tehtäisiin tarkempi tutkimus.

Samalla kun työllisyys paranee, kohenee myös palkansaajien reaalinen ansiotaso. Viime vuonna reaaliansiot laskivat puoli prosenttia, mutta tänä vuonna ansiot kasvavat 0,8 prosenttia ja ensi vuonna 1,1 prosenttia. Samalla inflaatio kiihtyy tämän vuoden 1,1 prosentista 1,4 prosenttiin.

Myönteinen työllisyyskehitys kasvattaa niin valtion kuin kuntien verotuloja, mutta valtiontalous jää alijäämäiseksi muun muassa verojen alennusten seurauksena.

Hallitus on pyrkinyt siirtämään verotuksen painopistettä työn verotuksesta haittaveroihin. PT huomauttaa, että haittaverot eivät välttämättä ole tähän hyvä väline. Toisaalta verotus vähentää verotettujen tuotteiden kysyntää, toisaalta veron kiristys voi alentaa pienituloisen ostovoimaa jopa enemmän kuin suurituloisen. Työn veroale hyödyttää prosentuaalisesti enemmän suuri- kuin pienituloisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.