Ruotsin alustavissa vaalituloksissa paljastui virhe – punavihreiden etumatka kasvoi kahteen paikkaan

Punavihreä blokki on saamassa parlamentista 144 paikkaa ja porvarit 142 paikkaa. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

STT

Ruotsissa punavihreä blokki säilyttänee niukan etumatkansa porvariallianssiin nähden, arvioi valtiotieteilijä Jonas Hinnfors Ruotsin televisiolle SVT:lle. Hänen mukaansa kahden edustajanpaikan ero on todennäköisesti liian suuri kurottavaksi umpeen.

Tilanne olisi voinut Hinnforsin mukaan olla jännittävämpi, jos eroa olisi ollut vain yksi paikka, kuten ennen tänään paljastunutta ääntenlaskuvirhettä vaikutti olevan.

Alustava lopullinen vaalitulos saadaan Ruotsissa huomenna sen jälkeen, kun myöhäiset ennakkoäänet ja ulkomailla annetut äänet on laskettu. Ulkoruotsalaiset ovat perinteisesti äänestäneet enemmän porvareita kuin vasemmistoa.

Alkuperäisen alustavan vaalituloksen mukaan punavihreät olisivat saaneet 144 paikkaa ja porvarit 143 paikkaa. Ero kasvoi kahteen, kun porvariallianssiin kuuluva keskustapuolue menetti yhden paikan ruotsidemokraateille.

Muutos johtui Länsi-Götanmaalla tehdystä virheestä, jossa oli sekoitettu parlamenttivaalien ja maakäräjävaalien äänestystulokset. Ruotsalaiset äänestivät sunnuntaina kolmissa vaaleissa yhtä aikaa.

Enemmistöhallitus erittäin epätodennäköinen

Ruotsin valtiopäivillä on 349 paikkaa, joten enemmistöhallitus tarvitsisi vähintään 175 kansanedustajan tuen. Kumpikaan perinteisistä poliittisista blokeista ei tähän yllä, koska ruotsidemokraatit kasvatti vaa'ankieliasemansa 63 paikan suuruiseksi. Yksikään muu puolue taas ei ole valmis avoimeen hallitusyhteistyöhön ruotsidemokraattien kanssa.

Tilanteen vaikeutta kuvaa hyvin se, että jopa kahden suurimman puolueen – sosiaalidemokraattien ja maltillisen kokoomuksen – yhteishallitus jäisi neljän paikan päähän enemmistöstä. Tämäkin hyvin epätodennäköisenä pidetty vaihtoehto tarvitsisi tuekseen jonkin kolmannen puolueen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Basso jytisi ja valot välkkyivät Lahden Riihelässä, kun Kimmo Huovila laittoi kaiken peliin valtakunnallisessa Parvekedarude-tempauksessa
 2. Naapurit paljastivat huumeviljelmän – lahtelaismies kasvatti kannabista asunnossaan
 3. Lappu luukulla ja ovet säpissä – katso kuvat koronaviruksen hiljentämästä Lahden keskustasta
 4. 3.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Neljä uutta tartuntaa todettu, tartuntoja nyt yhteensä 41
 5. Pelicans-pomo myöntää palkkojen myöhästymisen, mutta kiistää osan Ylen tiedoista: "Tällaista emme ole viestittäneet"
 6. Padasjokelaissyntyinen journalisti Paula Vilén seuraa Atlantin takana kaikkien aikojen katastrofia – koronavirustartunta tappaa amerikkalaisia enemmän kuin Vietnamin sota
 7. Saksalaisyritys Layher sijoittaa toimintojaan Hollolaan – työllistää syksyllä noin 10 henkilöä
 8. Isä Jonas luotsasi Lahden ortodoksiseurakunnan pois kriisistä – kohta koko seurakunta lakkaa olemasta
 9. Mediatalo Keskisuomalainen lomauttaa koronaviruksen takia – johto leikkaa palkkojaan
 10. Espanjassa arki koronaviruskriisissä on yhä tiukempaa, kertoo Torreviejassa talvea viettävä lahtelainen Annika Ardin
 11. Oppositio kritisoi hallitusta turhasta kiireestä asioissa, jotka eivät liity koronakriisiin – "Nyt on riskinä se, että tavalliset lakiesitykset eivät tule käsitellyksi asianmukaisesti"
 12. Nastolassakin myyntinäyttelyä pitäneet taidekauppiaat tuomittiin petoksista ja väärennyksistä – oikeus tuomitsi "aidot picassot" menetettäviksi valtiolle
 13. Kärkölän kunta aloitti ruokatarjoilun etäkoululaisille
 14. Asikkalan kunta aloittaa yt-neuvottelut – ei irtisanomisia, lomautukset mahdollisia
 15. Kirjasto on kiinni, mutta luettava ei lopu – näin käytät kirjaston sähköisiä palveluita

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.