EU-parlamentin Unkari-äänestyksestä tulossa tiukka – EPP antaa edustajilleen vapaat kädet

Strasbourgissa Ranskassa koolla oleva EU-parlamentti ottaa tänään ja huomenna kantaa siihen, uhkaako Unkarin kehitys EU:n perustavia arvoja ja pitäisikö sitä vastaan aloittaa poikkeuksellinen kurinpitomenettely eli aktivoida artikla 7. Artiklan aktivoiminen voi lopulta johtaa äänioikeuden viemiseen. Kuvassa Unkarin pääministeri Viktor Orban. LEHTIKUVA / AFP

STT

Euroopan kansanpuolue EPP antaa europarlamentaarikoilleen vapaat kädet, kun parlamentti äänestää artikla 7:n käynnistämisestä Unkaria vastaan.

EU-parlamentti äänestää keskiviikkona siitä, rikkooko Unkari EU:n perusarvoja niin selvästi, että sitä vastaan pitäisi käynnistää kurinpitomenettely. Kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun parlamentti vaatii neuvostoa aktivoimaan artikla 7:n.

Unkarin valtapuolue Fidesz kuuluu EPP:hen, minkä takia kysymys on ollut puolueelle vaikea. EPP on parlamentin isoin ryhmä, ja sen meppien kannoilla on iso merkitys.

Suomalaisista kokoomusmepeistä Petri Sarvamaa ja Henna Virkkunen aikovat äänestää päätöslauselman eli aktivoinnin puolesta. Sirpa Pietikäinen on poissa henkilökohtaisista syistä.

EPP:n mepit olivat tiistai-iltana koolla yhdessä Unkarin pääministerin Viktor Orbanin kanssa. Keskustelu venyi, eikä Orbanilta tiettävästi kuultu myönnytyksiä.

Henna Virkkunen kertoi kokouksen jälkeen STT:lle, että ryhmä oli odotetun jakautunut. Äänestyksen lopputulosta on hänen mukaansa vaikeaa ennakoida

– Osa tukee Orbanin politiikkaa ja pitää tätä epäreiluna hyökkäyksenä heidän harjoittamaansa politiikkaa vastaan. Mutta osalle meistä kyse on perusarvoista, joita rikotaan.

Myös komission johtoon pyrkivä EPP:n puheenjohtaja Manfred Weber kertoi äänestävänsä päätöslauselman puolesta.

– Jos on halua kompromissiin, voimme jatkaa dialogia. Minun täytyy sanoa, että en nähnyt Unkarin pääministerillä tällaista valmiutta keskustelussa, joka käytiin täysistunnossa ja ryhmässä.

Päätöslauselmaluonnoksen hyväksyminen vaatii vähintään 376 ääntä ja kaksi kolmasosaa kaikista äänistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 3. Lahtelainen Mimmi Vepsäläinen toivoi jo kymmenvuotiaana, että voisi tanssia koko ikänsä – kolmessa maassa opiskellut tanssija asuu taas kotikaupungissaan
 4. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 5. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 6. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 7. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 8. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 9. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 10. Pari vuotta sitten Mikko Viitikon jalkapalloura oli vaarassa – nyt peli maistuu FC Lahdessa ja syksyllä arkeen tulee uusi kiintotähti
 11. Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Vesikkelit ovat muuttaneet käsitystämme elimistön toiminnasta"
 12. Saara Larkion Esalainen: Vaalityö on jo alkanut ja Trumpin henki haisee mastokaupungissa asti
 13. Koronakriisi on kurittanut nuoria pahemmin kuin muuta väestöä – Nuorisotyöttömyys kaksinkertaistui
 14. Tältä näyttää Vääksyyn tuleva uusi Yhteiskoulu – katso luonnoskuvat
 15. Nuoret ovat kirineet muita ikäryhmiä koronaviruksen tartuntatilastoissa, pääsyynä rento suhtautuminen rajoituksiin – "Kansa rupeaa jakautumaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.