Brasilian ex-presidentti Lula luopui presidenttiehdokkuudestaan – tilalle nimitettiin Lulan varapresidenttiehdokas

Brasilian entinen presidentti Luiz Inacio Lula da Silva luopui presidenttiehdokkuudestaan, sillä vaalituomioistuin linjasi, että Lula ei voi olla ehdokkaana, sillä hän istuu parhaillaan vankilassa korruption takia. LEHTIKUVA /AFP

STT

Brasilian entinen presidentti, vankilassa istuva Luiz Inacio Lula da Silva on luopunut presidenttiehdokkuudestaan ja nimennyt seuraajansa. Lulan tilalle työväenpuoleen presidenttiehdokkaaksi nimitettiin Lulan varapresidenttiehdokas Fernando Haddad, joka on toiminut muun muassa Sao Paulon kaupunginjohtajana.

Lula luopui presidenttiehdokkuudestaan, sillä tuomioistuin linjasi, ettei Lula voi olla ehdokkaana korruptiotuomionsa vuoksi. Lula tuomittiin 12 vuodeksi vankeuteen lahjusten vastaanottamisesta.

Vaalituomioistuin ilmoitti päätöksestään vajaa kaksi viikkoa sitten ja antoi tiistaihin asti aikaa uuden ehdokkaan nimittämiseen.

Brasilian presidentinvaalien ensimmäinen kierros käydään ensi kuun alussa.

Yksi presidenttiehdokkaista sai puukosta

72-vuotias Lula oli Brasilian presidenttinä vuodesta 2003 lähtien vuoteen 2011 asti. Lula on keikkunut vaaligallupien kärkisijoilla toisen ehdokkaan Jair Bolsonaron kanssa. Bolsonaro joutui viime viikolla sairaalaan, kun häntä puukotettiin kampanjointimatkalla. Bolsonaro sai vakavia vammoja ja joutui välittömästi leikkaukseen.

Puukotuksesta epäilty mies otettiin kiinni veriteon jälkeen. Epäilty puukottaja on kertonut poliisille toimineensa jumalan käskystä. Hyökkääjä on entinen äärivasemmistolaisen puolueen aktiivi, jolla oli kiinni otettaessa mukanaan t-paitaan kääritty veitsi. Mies on määrätty mielentilatutkimukseen.

Hyökkääjän asianajajan mukaan 40-vuotias mies ryhtyi tekoon "uskonnollisista ja poliittisista syistä sekä niiden ennakkoluulojen vuoksi, joita Bolsonaro on osoittanut puhuessaan ihonväristä, uskonnosta ja naisista".

Bolsonaro ajaa kovia toimia rikollisuuden kuriin saamiseksi. Hän on luvannut äänestäjilleen muun muassa laillistaa aseen kantamisen, jotta kansalaiset voisivat suojautua rikollisilta.

Paheksuntaa hän on herättänyt naisiin ja seksuaalivähemmistöihin kohdistuvilla kommenteilla ja ylistämällä Brasiliaa 1960-luvulta 1980-luvulle hallinnutta diktatuuria.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tuoksuttomuus ja hyvä imeytyvyys ovat arvostettuja ominaisuuksia käsideseissä, joita koronakevät toi markkinoille jopa 200 uutta – tässä jutussa testissä kuusi erilaista käsihuuhdetta
 2. "Extreme-lajit ovat aina olleet minun mieleeni" – lahtelaislähtöinen Tommi Sjelvgren on pelannut 12 vuotta ammatikseen jääkiekon alalajeja
 3. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 4. Murtautuja vei lahtelaisen Hot Club Dance Companyn harjoitustiloista asuja ja peruukkeja – "Todennäköisesti joku yrittää myydä tavaroita netissä"
 5. Kuka on vuoden positiivisin lahtelainen? Nyt on aika ehdottaa
 6. Finnair lisää vain yksittäisiä lentoja matkustusrajoituksista vapautettuihin maihin
 7. Lintumaalaukset ihastuttavat kävijöitä navettagalleriassa Asikkalassa
 8. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 9. Lahden ja Heinolan arvokisoihin ilmoittautunut yli 350 pyöräsuunnistajaa – kaukaisimmat osallistujat Japanista, Australiasta ja Uudesta-Seelannista
 10. Kuljettaja väisti ajoradalle juossutta eläintä Launeella – auto suistui tieltä
 11. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 12. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 13. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 14. Rattijuoppo kolhi toista autoa Lahden Nastolassa
 15. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.