Eurooppalaiset tervehtyvät vuosi vuodelta – raportti varoittaa silti tupakasta, viinasta ja ylensyönnistä

Joka kolmas yli 15-vuotias eurooppalainen tupakoi. LEHTIKUVA / Emmi Korhonen

STT

Eurooppalaisten terveys kohenee kohisten, mutta alueelliset erot ovat suuria, kertoo Maailman terveysjärjestön WHO:n tuore Euroopan terveysraportti. Selvityksen mukaan eurooppalaiset elävät nyt keskimäärin vuoden pitempään kuin viisi vuotta sitten ja ennenaikaiset kuolemat ovat vähentyneet vuosituhannen alusta neljänneksellä.

Vaikka eurooppalaiset elävät keskimäärin pitempään, on kuilu pisimmän elinajan odotuksen omaavien maiden ja peränpitäjien välillä edelleen huikeat yli 11 vuotta.

– Tuore raportti osoittaa, että useat Euroopan maat ovat edistyneet merkittävästi tavoitteissaan. Kehitys on kuitenkin epätasaista niin maiden välillä kuin niiden sisälläkin sekä sukupolvien ja sukupuolten välillä. Elämäntapaan liittyvät valinnat huolestuttavat, koska ne voivat hidastaa tai jopa kääntää kehityksen, jos niihin ei puututa, kiteytti WHO:n Euroopan johtaja Zsuzsanna Jakab järjestön tiedotteessa.

Hyvä kehitys näkyy erityisesti sydän- ja verisuonitaudeissa, syövissä, diabeteksessa ja kroonisissa hengityselinsairauksissa. Enneaikaiset kuolemat näihin tauteihin vähenevät keskimäärin kahdella prosentilla joka vuosi.

Tupakkaa, viinaa ja liikaa ruokaa

Elämäntapaan liittyvät valinnat näkyvät nautintoaineiden käytössä: joka kolmas yli 15-vuotias eurooppalainen tupakoi ja aikuisten alkoholinkulutus on edelleen korkealla tasolla. Väkijuomien kohdallakin maiden keskinäiset erot ovat suuria. Maasta riippuen puhdasta alkoholia kuluu 1–15 litraa asukasta kohti joka vuosi.

Tupakan ja viinan lisäksi eurooppalaisille maistuu myös ruoka, sillä yli puolet mantereen asukkaista on ylipainoisia, ja kehityksen uskotaan jatkuvan edelleen monissa maissa huonompaan suuntaan.

Vaikka lapsia rokotetaan jatkuvasti yhä enemmän muistuttavat joidenkin maiden viimeaikaiset tuhka- ja vihurirokkoepidemiat ikävällä tavalla siitä, ettei tavoitetta näiden tautien hävittämisestä Euroopassa ole vielä saavutettu.

Ulkoiset vammat ja myrkytykset kuolinsyinä ovat vähentyneet viiden vuoden aikana 12 prosenttia. Miehet kuitenkin kuolevat näihin syihin kolme kertaa naisia useammin.

WHO:n Euroopan terveysraportti julkaistaan joka kolmas vuosi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Olympiamelojan perheessä kajakki kulkee vauhdikkaasti jo kolmannessa polvessa – "Kun isä ja poika ovat samassa ryhmässä, välillä loimuaa"
 2. Kolme ruorijuoppoa jäi kiinni Ruotsalaisella
 3. Olympialaisten siirtyminen sieppasi Pauliina Poletia syvältä, mutta lahtelaiskasvatti kokosi itsensä – "Olen yrittänyt nauttia mahdollisimman paljon"
 4. Kauppalehti: lahtelaismies löysi 30 000 euron arvoisen kultahipun
 5. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 6. Maanviljelijä putosi viljasiiloon Iitissä – "Valitti alaselkää, mutta oli tajuissaan koko ajan"
 7. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 8. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20
 9. "Yksi elämäni parhaista kesistä" – koronapandemia toi ohjaaja Renny Harlinin 35 vuoden tauon jälkeen koko kesäksi Suomeen
 10. Kolmen päihtyneen kuljettajan matka liikenteessä päättyi poliisin väliintuloon
 11. Suolistosyövät yleistyvät – nuorimmat sairastuneet ovat alle nelikymppisiä
 12. Illallinen taivaan alla järjestetään ensimmäistä kertaa Asikkalan Vääksyssä
 13. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 14. Lahden Launeella järjestetään lauantaina skeittitapahtuma – lajiin pääsee tutustumaan lainalaudalla
 15. Pirjo Heikkilän Pirjo-hahmo joutuu jatkuvasti noloihin tilanteisiin –  "Koko sarjan idea lähti siitä, että jännitän ja ujostelen yleensä uusien ihmisten seurassa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.