Ministeri Mykkänen: Migrin uusi Afganistan-käytäntö linjassa YK:n raportin kanssa

Turvapaikkapäätöstä odottaa Suomessa noin 760 afganistanilaista. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

STT

Maahanmuuttovirasto katsoo, että Kabulin yleiset olosuhteet ovat heikentyneet maan sisäisen paon kannalta. Tämä vaikuttaa turvapaikkapäätöksiin.

Viraston uuden linjauksen mukaan lapsiperheiden kohdalla ei enää harkita mahdollisuutta paeta maan sisäisesti Kabuliin.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) sanoo STT:lle, että Maahanmuuttovirasto on päätynyt hyvin samantapaiseen arvioon kuin YK:n pakolaisjärjestö UNHCR afganistanilaisia turvapaikanhakijoita koskevassa linjauksessaan. Hänen mielestään Migrin uusi maalinjaus oli odotettu reaktio UNHCR:n päivitettyyn maaraporttiin Afganistanista.

Poliisitarkastaja Marko Heikkilä Poliisihallituksesta sanoi STT:lle, ettei Afganistaniin ole palautettu ihmisiä sen jälkeen, kun Maahanmuuttovirasto ilmoitti viime viikon tiistaina jäädyttävänsä päätösten teon afganistanilaisten turvapaikkahakemuksista. Palautuksia ei myöskään ole suunnitteilla tälle viikolle.

– Ohjeistan poliisilaitoksia Migrin uuden linjauksen suhteen loppuviikosta. Palautusjonossa Afganistaniin on noin 80 henkilöä, ja paikalliset tutkinnanjohtajat arvioivat henkilö henkilöltä, kenet heistä on uusien linjausten mukaan mahdollista palauttaa.

Heikkilä sanoo, että poliisin on noudatettava Maahanmuuttoviraston linjauksia. Hänen mukaansa ulkomaalaislain mukainen palautuskielto voi tulla kyseeseen sellaisten henkilöiden kohdalla, joilla on jo voimassa oleva palautuspäätös, mutta joita Migrin uusi linjaus koskee.

Ei arviota siitä, kuinka monta turvapaikanhakijaa linjaus koskee

Maahanmuuttoviraston uuden linjauksen myötä sisäistä pakoa Kabuliin voidaan harkita tapauskohtaisesti ainoastaan kahden hakijaryhmän kohdalla. Näitä ovat terveet ja työkykyiset naimattomat miehet sekä työikäiset, terveet ja lapsettomat avioparit, joilla on turvaverkko Kabulissa. Naimattomien naisten kohdalla ei tähänkään mennessä ole selvitetty sisäisen paon mahdollisuutta Kabuliin, koska heitä pidetään lähtökohtaisesti haavoittuvana ryhmänä.

Uusi linjaus koskee nimenomaan sisäistä pakoa eli turvapaikanhakijan mahdollisuutta asettua toiselle asuinalueelle Afganistanin sisällä. Kabuliin palautusta voidaan siis vielä harkita niiden lapsiperheiden kohdalla, jotka ovat kotoisin Kabulista.

Maahanmuuttovirastolla ei ole arviota siitä, kuinka montaa turvapaikanhakijaa Suomessa uusi linjaus koskee. Kuluvana vuonna turvapaikkahakemuksen on jättänyt noin 175 afganistanilaista, joista neljännes on saanut kielteisen päätöksen. Päätöstä odottaa noin 760 hakijaa.

Ylijohtaja Jaana Vuorio Maahanmuuttovirastosta korostaa, että linjaus ei tuo yleisellä tasolla muutosta, vaan Afganistaniin voidaan edelleen palauttaa.

– Tämä on käytännössä kokonaisuuteen nähden pieni tarkistus, mutta tietenkin yksittäisen perheen osalta tämä on aivan merkittävä muutos, Vuorio sanoo.

Maahanmuuttovirasto viittaa linjauksessaan myös YK:n pakolaisasiain valtuutetun toimiston UNHCR:n tuoreisiin suuntaviivoihin. Viraston mukaan UNHCR ei ole esittänyt sellaista johtopäätöstä, että Kabulissa esiintyvä väkivalta olisi niin äärimmäistä, ettei kukaan voi palata kaupunkiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 2. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 3. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 4. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 5. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 6. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 7. Lahtelainen Jouni Hujanen pääsee lomatunnelmaan junassa matkalla Lappiin – ESS:n lomakyselyssä moni piti tärkeänä aikatauluttomuutta ja vapautta
 8. "Olen jonkin verran riskinottaja" – Antti Eskelinen, 57, on hypännyt yli 2 800 kertaa laskuvarjolla, osallistunut ralliin Afrikassa ja pyöräillyt Istanbulista Travemündeen
 9. Koronakevät on lisännyt palautumisen tarvetta – näillä vinkeillä vaihdat vapaalle onnistuneesti
 10. Hämyisten metsien pikkulintuja – Kuusamossa lauloivat sinipyrstöt, Viiankiaavalla mäkättivät taivaanvuohet
 11. Kesäkuu oli harvinaisen lämmin – Lahdessa oli viime kuussa 13 hellepäivää, vettä saatiin odotella
 12. Heikki Hiilamon Vierailija-kolumni: Miksi Ruotsi epäonnistui koronaviruskriisin hoitamisessa?
 13. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt aiheuttavat uusia liikenteen poikkeusjärjestelyjä – lue tästä useita katuja koskevat muutokset
 14. Kaiken nähnyt Markku Nieminen puolustaa Suur-Hollolan kaksipäiväistä kilpailumallia – tapahtuma lukeutuu aina vuoden tärkeimpiin
 15. Oletko todellinen Päijät-Hämeen tuntija? Testaa tietosi kuvavisassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.