Kittilän 27 kuntapäättäjää kiistävät rikokset – "Poliisitoiminnalla on tunkeuduttu poliittisen päätöksenteon alueelle"

Kittilässä jatkuivat syytettyjen asiaesittelyt massiivisessa virkarikosjutussa, jossa 27 kunnanvaltuuston jäsentä tai varajäsentä ovat syytettyinä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. LEHTIKUVA / KAISA SIREN

STT

Kittilän kuntapäättäjät kiistävät käräjillä edistäneensä yksityistä etua kunnan edun kustannuksella. Keskiviikkona jatkuivat syytettyjen asiaesittelyt massiivisessa virkarikosjutussa, jossa 27 kunnanvaltuuston jäsentä tai varajäsentä ovat syytettyinä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Lisäksi pienemmälle poliitikkojoukolle syyttäjä vaatii rangaistusta työturvallisuusrikoksesta, työsyrjinnästä ja virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Useiksi eri käräjäkäsittelyiksi päätyneen eripuran keskiössä on "kunnan elinkeinoelämän lippulaiva" Levi Ski Resort ja kunnanjohtaja Anna Mäkelän laittomat potkut. Syytettyjen puolustusten mukaan syytettyjen tarkoituksena on ollut suojella laillisin keinoin kielteiseltä julkisuudelta hissiyhtiötä, ei suosia sen toimitusjohtajaa.

– (Syytteessä) aina on lähdetty siitä, että kunnanhallituksen pitäisi päättää kuten Anna Mäkelä on halunnut tai muuten kyseessä on työturvallisuusrikos, sanoi kahta syytettyä puolustava Pasi Hagman oikeudessa.

Hissikiista aiheutti eripuraa

Kunnanjohtajan irtisanomista edelsi muun muassa viiden kuukauden kuulemiseksi nimetty menettely, joka oli syyttäjän mukaan tosiasiassa epäasiallista kohtelua. Eripuran alkupisteenä syyttäjä pitää Mäkelän ja Levi Ski Resortin hallituksen tutkintapyyntöä hissiyhtiön toimitusjohtajan Jouni Palosaaren toiminnasta.

Syytettyjen puolustusten mukaan Mäkelä toimi tutkintapyynnössä harkitsemattoman nopeasti ja teki pyynnön salassa kunnanhallitukselta.

Lapin käräjäoikeus katsoi kesällä, että toimitusjohtaja Palosaari ei syyllistynyt rikokseen, vaikka hän luovutti italialaisyhtiön luottamuksellisia tarjoustietoja itävaltalaisyhtiölle. Syyttäjä on valittanut vapauttavasta tuomiosta.

Syytettyjen puolustukset sanovat potkujen syyksi luottamuksen menettämisen Mäkelään. Lisäksi syytettyjen mukaan kunnanhallituksella oli täysi oikeus perua tutkintapyyntö, jonka Mäkelä oli tehnyt.

Puolustukset myös vetoavat siihen, että syyttäjän täytyy osoittaa syytettyjen toiminnan tahallisuus ja tietoisuus rikoksista. Näin syyttäjä on myös sanonut tekevänsä.

"Ei olisi edennyt ilman Antti Rinnettä"

Useita syytettyjä puolustava oikeustieteen tohtori Kari Uoti kritisoi poliisia ja syyttäjää siitä, että poliisitoiminnan keinoin on tunkeuduttu normaalin poliittisen päätöksenteon alueelle.

Uoti esitti oikeudessa jopa, että asia ei olisi edennyt oikeusprosessiin, jos hissiyhtiön hallituksessa ei olisi ollut merkittävää valtakunnanpoliitikkoa. Kyse on SDP:n puheenjohtajasta Antti Rinteestä.

Osassa syytettyjen vastauksista myös esitetään, että syytepäätöksissä on rikottu yhdenvertaisuusperiaatetta.

Kirjallisissa vastauksissa kritisoidaan erään kunnanhallituksen jäsenen jättämistä syytteiden ulkopuolelle, vaikka jäsen osallistui päätökseen perua tutkintapyyntö. Syiksi vastauksissa hahmotellaan muun muassa kaveruutta Mäkelän kanssa ja tarvetta saada tällä menettelyllä todistaja juttuun.

Istunnon lopuksi kuultiin työsuojeluviranomaisen näkemys. Sen mukaan esimerkiksi syytettyjen kritiikki kunnanjohtajaa kohtaan ei ollut enää normaalia ja hyväksyttävää.

Valtionvarainministeriön päätöksellä syytetyt eivät voi ennen asian ratkeamista toimia luottamustehtävissä. Kunnanhallitus on valittanut päätöksestä.

Toistaiseksi kunnassa toimitaan päätöksen mukaan, mutta kunta on hakenut täytäntöönpanokieltoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 2. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 3. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – koronasovellus määrä julkaista kuun lopulla
 4. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 5. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 6. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 7. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 8. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 9. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 10. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 11. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 12. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 13. Yksi kuljetettiin sairaalaan liikenneonnettomuudesta
 14. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 15. Välineinä hoitavat kädet ja pienen pienet neulat – akupunktiohoitaja Taru Oravalan matka kiinalaisen lääketieteen pariin kesti kauan ja meni mutkien kautta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.