Kulttuuriministeri elokuva- ja teatterialojen häirinnästä: Toimintakulttuurin muututtava – elokuvan valtiontukeen tulee metoo-ehto

Ministeri Sampo Terho asetti huhtikuussa elokuva-alan häirinnän vuoksi selvityshenkilön selvittämään häirintää sekä muuta epäasiallista kohtelua elokuva- ja teatterialoilla. LEHTIKUVA / Martti Kainulainen

STT

Kulttuuriministeri Sampo Terho (sin) vaatii toimintakulttuurin ja -rakenteen muutosta elokuva- ja teatterialoilla. Vaatimus liittyy Terhon tilaamaan selvitykseen elokuva- ja teatterialojen häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta. Selvitys julkaistiin tänään.

Selvityksen mukaan elokuva- ja teatterialoilla on puutteita työlakien velvoitteiden tunnistamisessa liittyen häirintään ja epäasialliseen kohteluun. Sen lisäksi, että ongelmiin on Terhon mukaan puututtava työpaikoilla, opetus- ja kulttuuriministeriö puuttuu asiaan rahoittamalla koulutusta jo tämän syksyn aikana.

– Uskoisin, että 50 000 euroa riittää siihen, että tämä pääsee alkuun, Terho sanoi selvityksen julkistamistilaisuudessa.

Koulutuksen järjestäminen on yksi useista ehdotuksista, joita työ- ja sosiaalioikeuden dosentti Jaana Paanetoja listaa liki 200-sivuisessa selvityksessään, jonka Terho tilasi keväällä metoo-ilmiö pontimenaan. Paanetojan mukaan koulutus ei koskisi vaan tietoa seksuaalisen häirinnän ehkäisemisestä, vaan kyse olisi laajemmasta, esimerkiksi työlainsäädäntöä koskevasta koulutuksesta. Ehdotuksen mukaan koulutus olisi vapaaehtoista, mutta työnantajalta voitaisiin evätä rahoitus, jos ei osallistuisi tarpeeksi koulutukseen.

"Häirintää ei saa ilmetä, jos tukia myönnetään"

Myös valtionavustusten saaminen sidotaan entistä selvemmin siihen, että työnantaja noudattaa työ- ja muita lakeja. Näillä näkymin vuoden alussa voimaan tulevan lain mukaan Suomen elokuvasäätiöltä ei saisi avustusta, jos ei olisi sitoutunut muun muassa elokuva- ja tv-alalle laadittuun seksuaalisen häirinnän ehkäisyä koskevaa ohjeistukseen. Kyseessä on hallituksen esitys laiksi valtion rahoituksesta elokuvakulttuurin edistämiseen, ja sen käsittely on vielä eduskunnassa kesken. Terhon mukaan opetus- ja kulttuuriministeriö laatii Suomen elokuvasäätiön ja Taiteen edistämiskeskus Taiken kanssa yksityiskohtaisen ehdotuksen, josta selviää, millainen järjestelmä käytännössä on ja millainen seurantajärjestelmä sen valvomiseksi luodaan.

– Se on ilmiselvä lähtökohta, että häirintää ei saa ilmetä, jos tukia myönnetään, Terho sanoo.

Lait ylimalkaisia - ei aina auta käytännössä

Selvityksen mukaan myös lainsäädännössä on täsmentämisen varaa. Paanetojan mukaan puutteita on siinä, että esimerkiksi tasa-arvo-, työturvallisuus- ja yhdenvertaisuuslaeista ei ole aina apua siihen, miten ongelmatilanne työasiassa käytännössä ratkaistaan.

– Jos esiintyy häirintää, on ryhdyttävään selvittämään asiaa. Sen tarkemmin ei ole prosesseista säädetty, Paanetoja toteaa lakien yleisluontoisuudesta.

Terho kertoi toimittavansa lainsäädäntöehdotukset oikeusministerille ja sosiaali- ja terveysministerille. Terhon mukaan on tärkeää käydä voimassa oleva lainsäädäntö läpi ja arvioida mahdolliset muutostarpeet.

– Selvityksestä käy selvästi ilmi, että ilmiö on olemassa ja se on vakava, Terho toteaa raportista.

Paanetoja esittää selvityksessä useita muitakin toimia, jotka liittyvät muun muassa alojen sisäisen toiminnan kehittämiseen, vastuiden, velvoitteiden ja oikeuksien selkeyttämiseen sekä luottamuksellisen yhteistyön vahvistamiseen.

Ehdotuksia on kohdistettu opetus- ja kulttuuriministeriön lisäksi työnantajana toimiville tuotantoyhtiöille ja teattereille, Suomen elokuvasäätiölle, oppilaitoksille ja työmarkkinaosapuolille.

Terhon toimeksiannon taustalla olivat muun muassa häirintäkokemukset, joita elokuva- ja teatterialan tekijät ovat tuoneet julkisuudessa esiin #metoo-kampanjan myötä syksystä 2017 lähtien.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Historiallinen Paimenkallio halutaan herättää henkiin Heinolassa
 2. Turo's Hevi Gee sai alkunsa Lahden Torven pikkujouluista – "Ihan samat kohdat naurattivat tai aiheuttivat myötähäpeää kuin silloinkin", muistelee Orimattilassa asuva bändin entinen laulaja Hara Laukkanen yli 30 vuotta myöhemmin
 3. Suomessa kuusi uutta koronavirustartuntaa
 4. Valenuuska voi aiheuttaa vakavan myrkytyksen – "Niistä voi seurata nikotiinin yliannostus"
 5. Uudet tutkat hillitsevät liikennettä Nelostiellä - nopeusrajoituksia noudatettu aiempaa paremmin
 6. Näppis: Keskustan nopeusrajoitus 40 km/h on ihan sopiva, mutta kukaan ei kontrolloi
 7. "Extreme-lajit ovat aina olleet minun mieleeni" – lahtelaislähtöinen Tommi Sjelvgren on pelannut 12 vuotta ammatikseen jääkiekon alalajeja
 8. Tiedätkö, missä aikuinen saa skuuttailla? Suositun kulkupelin säännöt tunnetaan heikosti
 9. Tuoksuttomuus ja hyvä imeytyvyys ovat arvostettuja ominaisuuksia käsideseissä, joita koronakevät toi markkinoille jopa 200 uutta – tässä jutussa testissä kuusi erilaista käsihuuhdetta
 10. Kuka on vuoden positiivisin lahtelainen? Nyt on aika ehdottaa
 11. Sädehoitoa saavien määrä kasvanut viime vuosina Lahdessa – syksyllä kaupungissa on käytössä uusi sädehoitolaite
 12. Kaura- ja ruiskuitu vähensivät lihomista – "Erilaisilla kuiduilla on hyvinvointiimme erilaisia vaikutuksia"
 13. Kiireettömästi uudistunut Audi on kasvattanut kokoa, mutta sillä on tutut geenit
 14. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 15. Murtautuja vei lahtelaisen Hot Club Dance Companyn harjoitustiloista asuja ja peruukkeja – "Todennäköisesti joku yrittää myydä tavaroita netissä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.