Pääministeri Löfven torjui demareiden tuen porvarihallitukselle – Ruotsissa porvariallianssi vakuuttaa rivien pitävän hallitusväännössä

Maltillisen kokoomuksen Ulf Kristerssonin mukaan allianssin puolueet aikovat pysyä yhdessä hallitusneuvotteluissa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Ruotsissa pääministeri Stefan Löfvenin sosiaalidemokraatit eivät aio ryhtyä tukipuolueeksi porvariallianssin hallitukselle. Löfvenin mukaan hallitusta pitää ryhtyä valmistelemaan punavihreälle pohjalle, jos se säilyttää asemansa suurimpana ryhmänä.

Hän korosti lehdistötilaisuudessa, että nyt täytyy joka tapauksessa odottaa lopullisen vaalituloksen varmistumista. Löfven antoi ymmärtää, että pallo hallituksen muodostamisessa siirtyisi porvareille, jos allianssi nousisi ääntenlaskennassa suurimmaksi blokiksi. Tässä tapauksessa sosiaalidemokraatit jättäytyvät oppositioon, Löfven lupasi.

Porvaripuolueet ehdottivat aiemmin päivällä Löfvenille neuvotteluja yhteistyöstä porvarihallituksen tukemisesta.

– Se on ajatus, jonka voi jättää täysin pois laskuista. Löfven sanoi.

Löfvenin mukaan yhteistyötä blokkirajan yli tarvitaan joka tapauksessa ja sellaisesta täytyy neuvotella "kaikkien kunnollisten puolueiden" välillä. Tällä hän tarkoitti kaikkia muita paitsi valtiopäivien kolmanneksi suurinta ryhmää eli ruotsidemokraatteja.

Porvariallianssin neljä puoluetta pitävät itseään ainoana luonnollisena hallituksen muodostajana. Maltillisen kokoomuksen Ulf Kristersson halusi katkoa puoluejohtajien yhteisessä lehdistötilaisuudessa siipiä huhuilta allianssin rakoilusta.

– Yhteinen viestimme on, että allianssi pysyy yhdessä, Kristersson vakuutti.

Ruotsissa on spekuloitu, että pienemmät porvaripuolueet keskusta tai liberaalit voisivat taipua tukemaan sosiaalidemokraattien hallitusta.

Porvarijohtajat vetosivat pääministeri Stefan Löfveniin, että hallitus eroaisi, ja että sosiaalidemokraatit ryhtyisivät neuvottelemaan porvarihallituksen tukemisesta.

– Allianssi on hallitusvaihtoehtona selvästi suurempi kuin sosiaalidemokraatit tai nykyinen (sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen) hallitus, kristillisdemokraattien Ebba Busch Thor perusteli.

Ääntenlasku vielä käynnissä

Todellisuudessa porvareiden paikkamäärä on toistaiseksi jäämässä pari paikkaa pienemmäksi, jos sitä verrataan koko punavihreään blokkiin vasemmistopuolue mukaan lukien. Loppujen postiäänten laskeminen oli vielä keskiviikkona kesken, joten varmistusta uusien valtiopäivien tarkoista paikkamääristä odotettiin yhä.

Porvaripuolueet ovat viestittäneet olevansa valmiita tekemään kompromisseja sosiaalidemokraattien kanssa asiakysymyksissä, kuten maahanmuutossa, asuntopolitiikassa sekä puolustus- ja turvallisuuspolitiikassa. Toisaalta, jos Löfvenin punavihreä hallitus ei aiemmin eroa, porvaripuolueet haluavat mittauttaa hallituksen luottamuksen äänestyksessä heti kun valtiopäivät kokoontuvat 24. syyskuuta.

Jos yhteistä säveltä demareiden kanssa ei synny, mahdollinen porvarihallitus joutuisi väistämättä turvautumaan ruotsidemokraattien tukeen. Porvarijohtajat vakuuttivat kuitenkin keskiviikkona yhdestä suusta, ettei maan kolmanneksi suurin puolue tule saamaan minkäänlaista vaikutusvaltaa hallituksen muodostamiseen tai ohjelmaan.

Keskusta ja ruotsidemokraatit kilpailevat tiukasti yhdestä paikasta

Tänään lasketaan vielä viimeisiä ääniä, jotka ovat viikonvaihteen viime hetken ennakkoäänet kotimaassa sekä noin 50 000:n ulkomailla asuvan ruotsalaisen ääni.

Ääntenlasku varmistaa sen, pysyykö punavihreän blokin ja neljän puolueen porvariallianssin ero kahdessa edustajanpaikassa punavihreiden hyväksi. Kumpikaan blokeista ei pääse lähellekään enemmistöasemaa, koska ruotsidemokraatit lisäsivät vaaleissa paikkamääräänsä selvästi.

Neuvotteluista hallituksen muodostamiseksi on ennustettu Ruotsissa pitkiä ja vaikeita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 3. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 4. Suora lähetys: Katso MiPK-Reipas-ottelu tästä tänään
 5. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 6. Läheisen koronakuolema sai Espanjassa asuneen Aino Suomalaisen palaamaan perheineen takaisin Lahteen – "Vuokrasin yksiön pelkästään karanteenia varten"
 7. Lukijalta: Keskustan linja on hukassa ja hajaantuminen uhkaa – Nopeat käännökset karkottivat äänestäjät
 8. Suomalaiset valloittivat jo Hollywoodin – kaikki elokuvat eivät vain valmistuneet
 9. Sibeliustalon Finlandia-klubi pyrkii avaamaan ovensa syyskuussa – yritystapahtumien ja kokousten varaustilanne normalisoitumassa
 10. Sibeliustalon pääsalin katsomo on valmis ja uutta lavaa tehdään parhaillaan – perusparannuksen jälkeisiä avajaisia kaavaillaan turvallisempiin aikoihin
 11. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut"
 12. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 13. Esikoiskirjailija Elina Jokinen julkaisee poikkeuksellisesti samaan aikaan romaanin ja tietokirjan – "Olen aivan varma siitä että en olisi parempaan pystynyt"
 14. Otteluennakko: Reipas hakee revanssia mikkeliläisistä – katso ottelu suorana ESS.fi:ssä
 15. Sotakirjallisuudesta tuli naisten laji – Petra Rautiaisen pian ilmestyvässä romaanissa perataan Lapin sotaa ja vankileirien tapahtumia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.