Hallitus käynnistää kansalaiskyselyn kesä- ja talviajasta – ministeri Berner ei vielä kerro omaa kantaansa

Komissio ehdottaa, että kelloja siirrettäisiin ensi vuonna viimeisen kerran. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

STT

Hallitus käynnistää otakantaa.fi-palvelussa kyselyn, jossa kansalaiset voivat ottaa kantaa kesä- tai talviajan puolesta, kertoo liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.).

Kansalaiskysely on Bernerin mukaan osa Suomen kannanmuodostusta EU:n kellojen siirtelykeskustelussa.

Bernerin mukaan hallitus aikoo myös tiedottaa kansalaisille eri aikaratkaisujen vaikutuksista.

EU-komissio pyysi tänään jäsenmaita kertomaan viimeistään huhtikuussa, haluavatko ne jättää kellot kesä- vai talviaikaan.

– Kun tämä kansalaiskysely on valmistunut, me punnitsemme sen tuloksia ja asiantuntijanäkemyksiä. Niistä syntyy valtioneuvoston kanta. Sen jälkeen tarvitaan vielä eduskunnan kanta, jonka jälkeen Suomi pystyy ottamaan EU-pöydissä kantaa tähän kysymykseen, Berner kertoi STT:lle eduskunnassa.

Berner uskoo, että Suomen kanta on selvillä huhtikuuhun mennessä.

Komissio ehdottaa, että kelloja siirrettäisiin viimeisen kerran ensi vuoden maaliskuussa tai lokakuussa riippuen siitä kumpaan aikaan maa haluaa jäädä.

– Olen todella iloinen, että komissio on pystynyt tekemään näin nopeasti oman esityksensä siitä, että kellojen siirtelystä voitaisiin luopua jo ensi vuoden aikana, Berner sanoi.

Suomi edellä monia muita

Berner ei halua paljastaa omaa näkemystään siitä, millainen ratkaisu Suomen pitäisi aikakysymyksessä tehdä.

– En halua nyt vaikuttaa mitenkään kansalaismielipiteeseen, vaan huolehtia siitä, että meillä olisi mahdollisimman hyvin tietoa käytettävissä ja että jokainen muodostaisi siltä pohjalta oman näkemyksensä.

Berner toivoo, että kaikki jäsenmaat pystyvät muodostamaan kantansa aikakysymykseen huhtikuuhun mennessä.

– Olisi erittäin hienoa, jos me kaikki pystyisimme vastamaan tähän aikatauluun, koska silloin meillä olisi mahdollisuus osoittaa, että EU pystyy vastamaan kansalaisten palautteeseen, pystyy sopeuttamaan omaa lainsäädäntöään kansalaisten palautteen perusteella ja pystyy myös toimimaan ripeästi.

Suomi on Bernerin mukaan aikakysymyksen käsittelyssä monien EU-maiden edellä, koska Suomessa asiaa on jo kertaalleen käsitelty eduskunnassa asiaa koskeneen kansalaisaloitteen myötä.

– Meillä on jo asiantuntijaselvityksiä ja eduskunnan tekemä mietintö, joten me olemme siinä mielessä vähän etuoikeutettuja tämän aikataulun suhteen.

Kellojen siirtelyn lopettaminen sai laajaa kannatusta

Kellojen siirtelyn lopettaminen on yksi näkyvimmistä esityksistä, joita komissio vie eteenpäin loppukautensa aikana. Komissio tarttui toimeen sen jälkeen kun kellojen siirtelyn lopettaminen sai laajaa kannatusta sen kyselyssä.

Kelloja on siirretty tunnilla eteenpäin maaliskuussa ja tunnilla taaksepäin lokakuussa, mutta nyt siirtely olisi loppumassa.

Komission ehdotus vaatii seuraavaksi jäsenmaiden neuvoston ja parlamentin hyväksynnän. Hyväksyntä pitäisi saada komission mukaan viimeistään ensi vuoden maaliskuussa, jotta aikataulu on mahdollinen.

Ehdotus ei koske aikavyöhykkeitä, vaan jäsenmaat voivat valita vastakin aikavyöhykkeensä.

Viimeinen pakollinen siirtyminen kesäaikaan olisi sunnuntaina 31. maaliskuuta 2019. Ne maat, jotka haluaisivat jäädä talviaikaa, siirtäisivät kelloja vielä kerran sunnuntaina 27. lokakuuta 2019.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tuoksuttomuus ja hyvä imeytyvyys ovat arvostettuja ominaisuuksia käsideseissä, joita koronakevät toi markkinoille jopa 200 uutta – tässä jutussa testissä kuusi erilaista käsihuuhdetta
 2. "Extreme-lajit ovat aina olleet minun mieleeni" – lahtelaislähtöinen Tommi Sjelvgren on pelannut 12 vuotta ammatikseen jääkiekon alalajeja
 3. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 4. Murtautuja vei lahtelaisen Hot Club Dance Companyn harjoitustiloista asuja ja peruukkeja – "Todennäköisesti joku yrittää myydä tavaroita netissä"
 5. Kuka on vuoden positiivisin lahtelainen? Nyt on aika ehdottaa
 6. Finnair lisää vain yksittäisiä lentoja matkustusrajoituksista vapautettuihin maihin
 7. Lintumaalaukset ihastuttavat kävijöitä navettagalleriassa Asikkalassa
 8. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 9. Lahden ja Heinolan arvokisoihin ilmoittautunut yli 350 pyöräsuunnistajaa – kaukaisimmat osallistujat Japanista, Australiasta ja Uudesta-Seelannista
 10. Kuljettaja väisti ajoradalle juossutta eläintä Launeella – auto suistui tieltä
 11. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 12. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 13. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 14. Rattijuoppo kolhi toista autoa Lahden Nastolassa
 15. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.