Yle selvittää metoo-raportissa esitetyn kritiikin vääränlaisesta vallankäytöstä

Yle kertoo haluavansa selvittää, pitävätkö selvityksessä esitetyt asiat paikkansa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT

Yle kertoo selvittävänsä siihen kohdistuneet väitteet vääränlaisesta vallankäytöstä. Keskiviikkona julkaistu, kulttuuriministeri Sampo Terhon (sin.) tilaama metoo-selvitys nosti esille, että elokuva-alalla osa ihmisistä kokee, että Ylen päätöksenteko ei ole tasa-arvoista ja kohtuullista. Kritiikki kohdistui Ylen rooliin päättää elokuvan rahoitukseen liittyvistä asioista.

Yle haluaa selvittää, pitävätkö selvityksessä esitetyt asiat paikkansa.

– Tämä edellyttää yksityiskohtaisempaa tietoa ja hieman aikaa. Luonnollisesti haluamme varmistaa että toimintatapamme ovat kunnossa, sanoo Ylen luovien sisältöjen johtaja Ville Vilén tiedotteessa.

Työ- ja sosiaalioikeuden dosentti Jaana Paanetoja kuuli selvitystä varten laajasti muun muassa työmarkkinajärjestöjä ja yhdistyksiä. Lisäksi tehtiin kyselyjä muun muassa tuotantoyhtiöille ja keskusteltiin eri asemissa teatteri- ja elokuva-alalla työskentelevien ihmisten kanssa. Selvitys ei koskenut suoraan Yleä, mutta sitä koskevat asiat nousivat kuulemisissa esille.

– Erityisesti erilaisen Ylen henkilöstön kanssa tapahtuvan asioinnin yhteydessä kerrottiin koetun epäasiallisuutta. Ylen päätöksentekoa ei pidetty tasa-arvoisena eikä myöskään kohtuullisena, koska käytännössä muutama ihminen, joilla on toistaiseksi voimassa oleva työsopimus, voi päättää yksinään elokuvan rahoitukseen liittyvistä asioista ja jopa tekijöiden uran etenemisestä, selvityksessä todetaan.

Kuultavien mukaan Ylen tulisi kantaa paremmin vastuuta tuotantojen toimintakulttuurista ja tekijöiden työehdoista, Paanetoja toteaa.

Yle: Tasa-arvokriteereitä jo tiukennettu

Ylen pitää selvitystä tervetulleena.

– Sen pohjalta on syytä jatkaa alan käytäntöjen kehittämistä, sanoo Vilén.

Yle tekee paljon suomalaisiin draamasarjoihin ja elokuviin liittyviä päätöksiä. Ylen mukaan ne perustuvat yhteisiin linjauksiin, joista kukaan yksittäinen tilaaja tai päällikkö ei päätä yksin.

Vuosittain Yle kertoo ostavansa oikeuksia noin 12 kotimaiseen pitkään elokuvaan. Yle huomauttaa tiedotteessa, että sen osuus rahoituksesta on keskimäärin vain 15 prosenttia elokuvan budjetista, eikä se yksin päätä elokuvien tuotannoista tai alan tekijöiden työmahdollisuuksista.

Yle kertoo myös tiukentaneensa talvella 2018 sopimuslinjaa tuotantoyhtiöiden kanssa siten, että sopimus tuotantoyhtiön kanssa voidaan purkaa, jos yhtiö ei esimerkiksi toimi tasa-arvolain mukaisesti.

Paanetojan selvitys koski elokuva- ja teatterialan häirintää ja epäasiallista kohtelua. Selvitys ei keskittynyt vain seksuaaliseen häirintään, vaan myös erilaisiin ongelmakohtiin esimerkiksi työlakien noudattamisessa.

Paanetoja esitti erilaisia toimenpide-ehdotuksia ongelmiin. Ylen osalta hän kehotti kulttuuriministeriötä nostamaan asian esille Ylen itsensä tai liikenne- ja viestintäministeriön kanssa. Paanetojan mukaan olisi syytä harkita, että "esille tuotujen kysymysten paikkansapitävyyttä selvitettäisiin ja ryhdyttäisiin korjaamaan mahdollisia epäkohtia".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Autoilijat ovat tuskastuneet jatkuviin muutostöihin Lahden Renkomäessä – Uudenmaankadun urakka on myöhässä 1,5 vuotta: "Käytännössä meillä meni koko orkesteri uusiksi", sanoo urakoitsija
 2. Pääkirjoitus: Keskustan hermo kiristyy, totuuden hetki syksyn budjettiriihessä
 3. Millamari Uotilan Esalainen: Mankeli vaihtui sähköpyörään, eikä paluuta vanhaan ole – harjukaupungissa jos jossain sähköpyörä näyttää kyntensä
 4. Kysymys ja vastaus: Miksi hyvinvointyhtymän ja THL:n koronavirusluvut eroavat toisistaan?
 5. Sadan asiantuntijan joukko tunnisti 17 ratkaisua, jotka Lahden on välttämättä tehtävä noustakseen koronakriisistä
 6. Omakotitalo tuhoutui täysin tulipalossa Orimattilassa
 7. Kaikkein huono-osaisimmille maksettavassa tuessa isot alueelliset erot – kärjessä on niin pieniä kuntia kuin suurimpia kaupunkeja ja maakunnista Uusimaa
 8. Poliisi taltutti päihtyneen kuskin kaasusumuttimella Päijät-Hämeen keskussairaalalla
 9. 4.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Yksi uusi tartunta, yksi potilas tehohoidossa
 10. Lastenleirillä mennään lasten ehdoilla - "Emme opeta, että tämä on valssinaskel, vaan heitä tutustutetaan luovaan toimintaan"
 11. Lahtelainen Assi Jokivirta jätti kampaajan työnsä ja lähti tavoittelemaan unelmiaan: nyt hän auttaa ihmisiä rentoutumaan
 12. Lahdessa kokeillaan uusia tölkki- ja pullotelineitä, ensimmäiset viisi tilattu tällä viikolla
 13. Kysymys ja vastaus: Miksi Lahden uimahallit pysyvät suljettuina?
 14. Siviilipalveluksen koulutusjakso siirtyi koronan vuoksi verkkoon – "Etäkoulutettaviin eriin otetaan sellaisia velvollisia, joilla on tiedossa oleva työpalveluspaikka"
 15. Perussuomalaisten kansanedustaja Ano Turtiainen on erotettu eduskuntaryhmästä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.