Uudistunut äidinkielen yo-koe alkaa huomenna – konseptiarkki vaihtuu läppäriin ja aineistona voi olla tekstin ohella videota

Kokelaat valmistautuivat maaliskuussa ylioppilaskirjoituksiin Ressun lukiossa Helsingissä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT

Syksyn ylioppilaskokeet starttaavat huomenna äidinkielen lukutaidon kokeella, joka tehdään ensi kertaa tietokoneella. Historiaan jäävät paitsi konseptipaperit, myös kokeen vanha nimi, tekstitaidon koe. Vanha esseekoe, nykyään kirjoitustaidon koe järjestetään 25. syyskuuta.

Uudistus on Äidinkielen opettajain liiton mukaan merkittävä ja tärkein muutos näkyy aineistojen lisääntymisessä.

– Molemmissa kokeissa aineistot ovat hyvin merkittävässä roolissa. Kuten muissakin aineissa nykyään, kokeissa on nyt liikkuvaa kuvaa, ääntä, perinteisten aineistojen rinnalla, sanoo liiton puheenjohtaja Sari Hyytiäinen STT:lle.

Hyytiäisen mukaan opettajien keskuudessa sähköiseen kokeeseen suhtaudutaan pääosin myönteisesti. Hän lisää, että koneella kirjoittaminen on nykyään arkipäivää kaikkialla ja nuorille luontevampaa kuin käsin kirjoittaminen.

– Nykyään ei juuri tarvitse kirjoittaa käsin kuin ehkä muistiinpanoja tai suunnitelmia. Se on nykypäivää, että tehdään koneella työt, itsestäänselvyys.

Lukiolaisten liitto: Sähköisyys helpottaa tekstin valmistelua

Lukiolaisten liitto pitää kokeiden sähköistymistä oikeana suuntana. Äidinkielen kokeessa etuja ovat tekstin muokkaamisen helpottuminen ja kirjoittamisen nopeutuminen.

– Se tuo ajankäytön kanssa erilaisia hyötyjä, miten koetta pystyy tekemään, pystyy palaamaan ja valmistelemaan. Se on hyvä asia kokelaan kannalta, sanoo liiton puheenjohtaja Alvar Euro STT:lle.

Digitalisoituminen on Euron mukaan oikea ja väistämätön suunta. Tulevaisuudessa kokeita voisi hänestä kehittää yhä soveltavampaan suuntaan ja oppiainerajoja rikkoa entisestään.

– Ei niin, että päntätään tiettyjä yksityiskohtia ja oksennetaan paperille parin vuoden päästä, vaan enemmän sellaista, että pitää todistaa pystyvänsä hallitsemaan isoja kokonaisuuksia.

Hän näkisi, että ylioppilaskokeiden aineistot voisivat monipuolistua vielä enemmän.

– En täysin tyrmää sitä, että olisi kanavia, joista tietoa pystyisi hankkimaan reaaliaikaisesti.

Ei suurempia vikoja, kaikki sähköiset kokeet saatu arvosteluun

Sähköisten kokeiden järjestäminen on tähän mennessä sujunut ilman suurempia ongelmia, sanoo projektipäällikkö Matti Lattu Ylioppilastutkintolautakunnasta (YTL).

– Joka tutkintopäivä tapahtuu jotain tavallisuudesta poikkeavaa niin, että se vaatii joitakin toimenpiteitä.

Tyypillisimmät ongelmat ovat tilanteita, joissa kokelaan tietokone ei toimi. Niihin on varauduttu varakoneilla, Lattu sanoo.

– Ehkä kriittisimpiä ovat ne, että koetilan palvelimeen tulee jokin vikatilanne, että sen toiminta hidastuu.

Kertaakaan viat eivät ole olleet sellaisia, että koetta ei olisi saatu tehtyä.

– Kaikki kokelaiden suoritukset on tähän mennessä saatu arvosteluun, eli siinä mielessä sata prosenttinen onnistuminen, Lattu sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 2. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 3. Hankejohtaja rauhoittelee huolia hyvinvointiyhtymän yhteisyrityksestä: "Toivoisin, että henkilöstö antaisi tähän mahdollisuuden"
 4. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 5. Kisapuiston stadionin tekonurmi rauhoitetaan muutamaksi päiväksi kesäkuussa, laatutestaajat tulevat taas mittauksineen
 6. Lapsiseksirikosten tutkinta-aikoja pyritään lyhentämään, ensin kartoitetaan pullonkauloja
 7. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 8. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 9. Tulipalon sammutustyöt ovat jatkuneet Purkupihan palopaikalla Lahden Jokimaalla - "Varaudumme jatkamaan yön yli"
 10. FC Lahti odottaa yleisömäärälinjauksia heinäkuulle, suunnitelmat yli 500 katsojan ottamiselle ovat olemassa
 11. Lahtelaismiehellä huume-epäily Lahdessa ja Kotkassa
 12. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 13. Katso tästä lista Koulutuskeskus Salpauksesta valmistuneista
 14. Kysely kymmenelle suurelle kaupungille: Lastensuojeluilmoitusten määrä vajosi jopa puoleen, kiireellisiä sijoituksia paikoin enemmän
 15. Katso tästä lista LAB-ammattikorkeakoulusta valmistuneista

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 28.5.2020
 2. Tulipalon sammutustyöt ovat jatkuneet Purkupihan palopaikalla Lahden Jokimaalla - "Varaudumme jatkamaan yön yli"
 3. Fingerpori 29.5.2020
 4. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 5. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 6. Padasjoen maastopalopaikan sammutustyöt saatiin päätökseen vihdoin torstai-iltana
 7. Jokimaan palopaikalta leviää yhä savua - "Jos oireita tulee, niin asukkaiden pitää ottaa yhteyttä Akuutti24:een"
 8. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 9. Moottoripyöräilijä kaahasi 50 kilometrin rajoitusalueella Hollolassa
 10. Poliisi löysi kadoksissa olleen Orimattilassa
 11. Purkupiha oy:n palo huomattiin yrityksen valvomosta: "Ehdimme viritellä alkusammutusletkuja, mutta ei tulipalo ollut hallittavissa". Lähiyrityksestäkin riennettiin apuun, koska "naapuria ei jätetä"
 12. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 13. Sammutustyö Lahden Meisselikadulla jatkuu todennäköisesti perjantaiaamuun saakka, savusta ei enää ole vaaraa
 14. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 15. Viivi ja Wagner 28.5.2020

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.