Vantaan ex-kaupunginjohtaja vaatii hovioikeutta kumoamaan lahjustuomion

Oikeuden mukaan Jukka Peltomäki pyysi ja hyväksyi itselleen ja lähipiirilleen lähes 270 000 euron arvosta etuja arkkitehtitoimiston omistajalta. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

STT

Törkeästä lahjuksen ottamisesta 2,5 vuoden vankeuteen käräjillä tuomittu Vantaan ex-kaupunginjohtaja Jukka Peltomäki vaatii hovioikeutta kumoamaan lahjustuomion tiistaina Helsingin hovioikeudessa alkaneessa käsittelyssä. Peltomäen mukaan hän ei ole pyytänyt, ottanut vastaan saati hyväksynyt lahjoja tai muita etuja arkkitehtitoimiston omistajalta.

Käräjäoikeus päätyi viime kesänä eri tulkintaan. Sen mukaan Peltomäki pyysi ja hyväksyi itselleen ja lähipiirilleen lähes 270 000 euron arvosta etuja arkkitehtitoimiston omistajalta. Arkkitehtitoimisto toimi suunnittelijana tai konsulttina maankäyttöhankkeissa, joihin Peltomäki oikeuden mukaan vaikutti. Saaduilla eduilla ei kuitenkaan väitetty olleen vaikutusta kaavamuutosasioiden käsittelyyn.

Peltomäki kertoo valituksessaan, että oli velkaantunut takaussitoumusten vuoksi ja sai arkkitehtitoimiston omistajalta lainaksi rahaa jo ennen kuin hänet valittiin maankäytön ja ympäristön toimialaa johtavaksi apulaiskaupunginjohtajaksi Vantaalle.

Syyttäjien mukaan arkkitehtitoimiston omistaja muun muassa lahjoitti Peltomäelle rahaa, maksoi tämän laskuja ja vuokrasi asuntoja markkinahintaa edullisemmalla vuokralla Peltomäelle ja tämän perheenjäsenille.

Peltomäen mukaan väitetyissä rahalahjoissa oli kyse lainoista, eikä tämä tiennyt perheenjäseniensä vuokrasuhteiden tai heidän yritykselleen annettujen lainojen ehdoista. Peltomäen mukaan asuminen ja lainoitukset liittyvät läheiseen ihmissuhteeseen, eivätkä hänen tehtäviinsä apulaiskaupunginjohtajana tai kaupunginjohtajana.

Syyttäjät pitävät käräjätuomiota pääosin oikeana

Jutun syyttäjät pitävät käräjätuomiota Peltomäen osalta pääosin oikeana ja viittaavat hovioikeudessa tuomion perusteluihin. Oikeus totesi tuomiossaan, että etuuksia ei ole annettu osapuolten ystävyyden johdosta vaan ne on annettu ainakin osaksi Peltomäen virka-aseman ja siihen liittyvien vaikutusmahdollisuuksien takia. Tuomioon käräjillä riitti, että oikeuden mukaan saadut edut olivat ulkopuolisen tarkastelijan näkökulmasta olleet omiaan vaikuttamaan virkatoimintaan.

Samassa kokonaisuudessa tuomittiin Vantaan kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen törkeästä lahjuksen ottamisesta ja miehiä käräjäoikeuden mukaan lahjonut arkkitehtitoimiston omistaja kahdesta törkeästä lahjuksen antamisesta. Kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen sai vuoden ja kahden kuukauden ehdollisen tuomion, ja arkkitehtitoimiston omistaja tuomittiin kahden vuoden ja 10 kuukauden vankeuteen. Kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsenkin valitti hovioikeuteen, mutta veti myöhemmin valituksensa pois. Arkkitehtitoimiston omistaja kiistää hovioikeudessa törkeät lahjusrikokset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille
 2. Suomessa on todettu 17 uutta koronavirustartuntaa
 3. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 4. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 5. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 6. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 7. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 8. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 9. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 10. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 11. Yksi kuljetettiin sairaalaan liikenneonnettomuudesta
 12. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 13. Välineinä hoitavat kädet ja pienen pienet neulat – akupunktiohoitaja Taru Oravalan matka kiinalaisen lääketieteen pariin kesti kauan ja meni mutkien kautta
 14. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 15. Valko-Venäjällä rajuja vaaliprotesteja – opposition ehdokas pitää itseään voittajana ja vaatii vallanvaihtoa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.