Vantaan ex-kaupunginjohtaja vaatii hovioikeutta kumoamaan lahjustuomion

Oikeuden mukaan Jukka Peltomäki pyysi ja hyväksyi itselleen ja lähipiirilleen lähes 270 000 euron arvosta etuja arkkitehtitoimiston omistajalta. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

STT

Törkeästä lahjuksen ottamisesta 2,5 vuoden vankeuteen käräjillä tuomittu Vantaan ex-kaupunginjohtaja Jukka Peltomäki vaatii hovioikeutta kumoamaan lahjustuomion tiistaina Helsingin hovioikeudessa alkaneessa käsittelyssä. Peltomäen mukaan hän ei ole pyytänyt, ottanut vastaan saati hyväksynyt lahjoja tai muita etuja arkkitehtitoimiston omistajalta.

Käräjäoikeus päätyi viime kesänä eri tulkintaan. Sen mukaan Peltomäki pyysi ja hyväksyi itselleen ja lähipiirilleen lähes 270 000 euron arvosta etuja arkkitehtitoimiston omistajalta. Arkkitehtitoimisto toimi suunnittelijana tai konsulttina maankäyttöhankkeissa, joihin Peltomäki oikeuden mukaan vaikutti. Saaduilla eduilla ei kuitenkaan väitetty olleen vaikutusta kaavamuutosasioiden käsittelyyn.

Peltomäki kertoo valituksessaan, että oli velkaantunut takaussitoumusten vuoksi ja sai arkkitehtitoimiston omistajalta lainaksi rahaa jo ennen kuin hänet valittiin maankäytön ja ympäristön toimialaa johtavaksi apulaiskaupunginjohtajaksi Vantaalle.

Syyttäjien mukaan arkkitehtitoimiston omistaja muun muassa lahjoitti Peltomäelle rahaa, maksoi tämän laskuja ja vuokrasi asuntoja markkinahintaa edullisemmalla vuokralla Peltomäelle ja tämän perheenjäsenille.

Peltomäen mukaan väitetyissä rahalahjoissa oli kyse lainoista, eikä tämä tiennyt perheenjäseniensä vuokrasuhteiden tai heidän yritykselleen annettujen lainojen ehdoista. Peltomäen mukaan asuminen ja lainoitukset liittyvät läheiseen ihmissuhteeseen, eivätkä hänen tehtäviinsä apulaiskaupunginjohtajana tai kaupunginjohtajana.

Syyttäjät pitävät käräjätuomiota pääosin oikeana

Jutun syyttäjät pitävät käräjätuomiota Peltomäen osalta pääosin oikeana ja viittaavat hovioikeudessa tuomion perusteluihin. Oikeus totesi tuomiossaan, että etuuksia ei ole annettu osapuolten ystävyyden johdosta vaan ne on annettu ainakin osaksi Peltomäen virka-aseman ja siihen liittyvien vaikutusmahdollisuuksien takia. Tuomioon käräjillä riitti, että oikeuden mukaan saadut edut olivat ulkopuolisen tarkastelijan näkökulmasta olleet omiaan vaikuttamaan virkatoimintaan.

Samassa kokonaisuudessa tuomittiin Vantaan kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen törkeästä lahjuksen ottamisesta ja miehiä käräjäoikeuden mukaan lahjonut arkkitehtitoimiston omistaja kahdesta törkeästä lahjuksen antamisesta. Kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen sai vuoden ja kahden kuukauden ehdollisen tuomion, ja arkkitehtitoimiston omistaja tuomittiin kahden vuoden ja 10 kuukauden vankeuteen. Kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsenkin valitti hovioikeuteen, mutta veti myöhemmin valituksensa pois. Arkkitehtitoimiston omistaja kiistää hovioikeudessa törkeät lahjusrikokset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirustestien määrä kasvanut räjähdysmäisesti Päijät-Hämeessä – testeihin hakeudutaan lievimmistäkin oireista
 2. Sienestäjä teki erikoisen löydön Nastolasta – satoja vanhoja kolikoita oli kätketty maan alle
 3. Rapistuva kiinteistö Hämeenkatu 24:ssä Lahdessa odottaa yhä korjaustöiden jatkumista – "Jos rakennus on suojeltu, on tilanteeseen helpompi puuttua"
 4. Kärköläläinen Susanna Kirvesniemi väsyi poliklinikkatyön hektisyyteen ja teki rohkean ratkaisun – "Tajusin, että en jaksa tässä hommassa eläkepäiviin asti"
 5. Valaisinpylvääseen osunut moottoripyöräilijä kuoli Lahdessa
 6. Kirjastojen määrään ei haluta puuttua Lahdessa – säästöpaineet voivat silti laittaa kirjastot koville: "Kirjastoverkossa ei ole enää löysää"
 7. Vanha vesijohto halkesi – vettä suihkusi Lahden Diakoniasäätiön talon arkistoon
 8. Lahdessa nähdään vielä kesäteatteria – yhden päärooleista näyttelee tv:stä tuttu
 9. Tieltä suistunut auto törmäsi huvimajaan Lahdessa – poliisi otti kaksi epäiltyä kiinni
 10. Korona ei ollutkaan innostuksen loppu – Reipas ja Kuusysi saamassa jalkapallokouluihin täyden osallistumisen ympäri Lahtea
 11. Tarot-yhtyeestä tunnettu Tommi Salmela julkaisi ensimmäisen soololevynsä 51-vuotiaana – "Monta itkua on vuodatettu, että voikohan tätä edes kertoa"
 12. Vanhuuteen ja dementiaan liitetyt ennakkoluulot ja stereotypiat tekevät vanhuksia näkymättömiksi – ohitse puhuminen ja huomiotta jättäminen yleisiä kokemuksia ikäihmisille
 13. Itse tehdyt keksit ovat herkullista vierasvaraa ja mieluinen tuliainen – nyt niissä maistuvat sesongin marjat, katso reseptit
 14. Poliisi: Lahdessa maanantai-iltana puuhun törmänneen auton kuljettaja menehtyi
 15. Magneettikalastajilla tärppäsi jälleen Lahdessa: tällä kertaa Vesijärvestä nousi ase

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.