Paavi Franciscus sai suomalaisteologit matkaamaan Tallinnaan

Paavi Franciscuksen Baltian-kierroksen viimeinen vierailukohde Viro on maailman maallistuneimpia valtioita. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

STT

Helsinkiläiset Elsi Kiviniemi ja Petra Kuivala jonottivat Tallinnassa Vapaudenaukiolle jo pari tuntia ennen paavin messun alkamista. Teologeilla on Franciscuksen vierailua kohtaan niin opillista kuin henkilökohtaistakin mielenkiintoa.

– Voisi sanoa, että minä ihan fanitankin tätä paavia, Kiviniemi sanoo.

– Hänen persoonansa kiehtoo. Hän on tuonut paljon uutta ajatusta vanhoilliseen katoliseen kirkkoon, joten on kiinnostavaa seurata hänen lausuntojaan ja uudistuspyrkimyksiään.

Katolista kirkkoa työkseen yliopistolla tutkivaa Kuivalaa kiinnostaa se, millaista uutta argentiinalaissyntyinen paavi on tuonut ja tuo kirkkoon Latinalaisesta Amerikasta.

– Hän on selvästi latinalaisamerikkalaisen teologian kasvatti, Kuivala sanoo.

Hänen mukaansa vierailu pieneen ja maallistuneeseen Viroon, jossa katolisia on hyvin vähän, sopii Franciscuksen korostamaan linjaan maantieteellisesti ja hengellisesti syrjäisten alueiden merkityksestä.

– Hänen mukaansa kirkon pitää mennä periferioihin. Nämä matkat ovat niitä, joissa hän itse näyttää, että niihin mennään, Kuivala sanoo.

Katolista kirkkoa ravistelevan seksuaalisen hyväksikäytön osalta paavi Franciscus ei ole suomalaisten mielestä vielä vakuuttanut, että hän kykenee käsittelemään asian kunnialla ja kunnolla. Ratkaisun hetket alkavat kuitenkin olla käsillä, sillä paine on niin suuri.

– Tähän mennessä näyttää siltä, että hän ei ole ihan tajunnut, mistä mittakaavasta puhutaan eikä ole ryhtynyt konkreettisiin toimenpiteisiin, Kuivala sanoo.

Paavi muistutti Virossa hyvän elämän sisällöstä

Tallinnassa vierailevan paa vi Franciscuksen mukaan pieni Viro on edistynyt valtavin askelin saatuaan itselleen takaisin paikkansa kansakuntien joukossa. Viron presidentti Kersti Kaljulaidin aamupäivällä tavannut paavi kuitenkin muistutti, että edistyneissä korkean teknologian yhteiskunnissa on vaarana merkityksen ja ilon katoaminen elämästä.

– Voimme vain ylistää askeleita, joita on otettu ihmisten hyvinvoinnin lisäämiseksi. Ei pidä kuitenkaan unohtaa, että hyvä elämä ja hyvin eletty elämä eivät ole sama asia, Franciscus sanoi.

Paavin mukaan nykyaikaisissa yhteiskunnissa pitää rakentaa yhteenkuuluvuuden siteitä niin kansalaisten, sukupolvien kuin eri kulttuurien välille.

Tallinnan lentokentälle aamulla laskeutuneen Franciscuksen viimeinen Baltian vierailukohde Viro on maailman maallistuneimpia valtioita. Yli puolet kansalaisista ei tunnusta mitään uskontoa, ja kristityistäkin enemmistö on luterilaisia ja ortodokseja. Viron katolinen yhteisö on hyvin pieni.

Tallinnan erittäin tuulisessa tiistain katukuvassa paavin historiallinen vierailu näkyy silmiinpistävän vähän. Päivän huipentumaan, ulkoilmamessuun Vapaudenaukiolla, on ilmoittautunut noin 10 000 ihmistä. Aiemmissa kohteissa Liettuassa ja Latviassa ihmisiä oli liikkeellä huomattavasti runsaslukuisemmin.

Iltapäivällä paavin ohjelmassa Tallinnassa oli muun muassa ekumeeninen nuorten tapaaminen luterilaisessa Kaarlenkirkossa.

Franciscus vierailee Liettuassa, Latviassa ja Virossa maiden viettäessä satavuotisjuhliaan.

Edellisen kerran paavi vieraili Baltiassa vuonna 1993. Tuolloin maailman katolilaisten johdossa oli puolalaissyntyinen Johannes Paavali II.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyö Lahden Meisselikadulla jatkuu, savusta ei enää ole vaaraa
 2. Ilkka Kuosmasen näkökulma: Konstit on monet, kun kirjastot etsivät itselleen uusia asiakkaita
 3. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 4. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 5. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 6. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 7. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 8. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 9. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – kytöpesäkkeiden sammutustyöt jatkuvat mahdollisesti vielä perjantainakin
 10. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 11. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 12. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 13. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 14. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 15. Lasten pihaparlamentti Lahden Villähteellä antoi arvionsa entiselle bussitehtaalle oppimisympäristönä – kun kiipeilytelineet uupuvat, heitellään vaikka hiekkaa ja leikitään peiliä joka päivä

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.