Uusi tapa uudistaa metsä – "Kylvetään männynsiemeniä kuusen taimien sekaan"

Sekaviljely torjuu tuhoja ja lisää luonnon monimuotoisuutta.

Sekametsän voi synnyttää luontaisesti tai viljellen. Pirjo Kamppila

Pirjo Kamppila

Metsäyhtiö Metsä Group alkaa markkinoida metsänomistajille männyn ja kuusen sekaviljelyä ja suosii sitä myös omissa metsissään.

– Uudistusalalle kylvetään männynsiemeniä kuusen taimien sekaan. Aiemmin se olisi viljelty vain männylle tai kuuselle, kertoo Metsä Groupin metsänhoitopäällikkö Teppo Oijala yhtiön tiedotteessa.

Kuusentaimia riittää tässä menetelmässä tavanomaista vähemmän, eli runsaat tuhat hehtaarille.

Menetelmässä on vaihtoehtona myös istuttaa sekä männyn että kuusen taimia. Männyn kylvö on kuitenkin edullisempaa kuin istutus.

Männyn ja kuusen sekaviljelyllä voidaan varmistaa, että uusi metsä on riittävän tiheä ja hyväkasvuinen, vaikka hirvet söisivät osan männyntaimista. Pelkällä männyllä ei saataisi riittävää tiheyttä, ja puhtaalla kuusikolla vastaavasti kasvu jäisi sekametsää pienemmäksi, Oijala kertoo.

Männyn taimet ovat hirvien herkkua. Siksi vahvan hirvikannan alueilla on suosittu kuusen istutusta myös karuilla mailla, jotka sopisivat paremmin männylle.

Kolme tapaa uudistaa

Kuusen taimi ja männyn siemen sopivat kasvamaan rinnakkain. Anssi Hietamaa

Metsälaki vaatii, että kaadetun metsän tilalle pitää aina perustaa uusi metsä. Se voi tapahtua joko istuttaen taimia, kylväen siemeniä tai luontaisesti uudistaen.

Ajan kuluessa kaikille uudistusaloille syntyy luontaisesti taimia, jolloin yhdelle puulajille viljellystä metsästä voidaan ajan myötä kasvattaa sekametsä sopivan taimikonhoidon avulla..

Tietoisella sekaviljelyllä metsä saadaan kasvamaan nopeammin, koska uudistuksessa käytetään jalostettuja taimia tai siemeniä.

Kylvö ja istutus-menetelmän tueksi on saatu kokeellisia tuloksia.

–  Suurin yllätys mittauksissa on se, että hyvin hoidetuissa metsissä samaan aikaan viljellyt mänty ja kuusi kasvavat lähes samaan tahtiin. Tämä kumoaa vanhat käsitykset, joiden mukaan kuusi juroo (kasvu pysähtyy hetkeksi) ja jää männystä jälkeen, kertoo tiedotteessa erikoistutkija Saija Huuskonen Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

– Aiemmat kokemukset kuusen juromisesta istutuksen jälkeen perustuvat paljasjuurisiin taimiin, mutta nykyisin käytetään paakkutaimia. Myös nykyiset maanmuokkausmenetelmät ovat edistäneet kuusen taimien eloonjäämistä ja kasvua.

Taimikko hoidettava ajallaan

Luke on selvittänyt sekametsien kasvua kymmenellä eri uudistusalalla Etelä- ja Keski-Suomessa. Kasvustojen ikä vaihtelee 10–24 vuoteen. Näillä kohteilla mänty on uudistettu luontaisesti, kylväen tai istuttaen ja kuusi istuttaen. Taimikon hoidot on tehty ajallaan. Suurin osa kohteista oli maaperää, joka viljavuudeltaan sopii sekä kuuselle ja männylle.

Lisää tutkimustuloksia mänty-kuusisekametsien kasvusta ja kehityksestä saadaan loppuvuoden aikana.

Huuskonen ja Oijala korostavat, että männyn ja kuusen sekaviljelyn onnistuminen vaatii, että taimikonhoidot tehdään hyvin ja ajallaan.

Sekametsä suojaa tuhoilta

Monilajinen metsä on myös monipuolinen luonnon ympäristö.

Sekaviljely vähentää myös muita kuin hirviriskejä. Yhden puulajin metsät ovat alttiimpia luonnon tuhoille kuin sekametsät. Viime vuosien kaltaisina erittäin kuivina kesinä kuusi kärsii mäntyä helpommin kuivuudesta. Tällainen kuusi on myös alttiimpi esimerkiksi hyönteistuhoille.

Ilmastonmuutos lisää hyönteistuhojen riskiä.

Sekaviljely lisää myös luonnon monimuotoisuutta, kun metsä perustetaan valmiiksi sekametsäksi ja taimikonhoitojen yhteydessä varmistetaan, että kohteelle jätetään myös riittävästi lehtipuita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Murtautuja vei lahtelaisen Hot Club Dance Companyn harjoitustiloista asuja ja peruukkeja – "Todennäköisesti joku yrittää myydä tavaroita netissä"
 2. USA:n korkein oikeus: New Yorkin syyttäjällä oikeus saada käyttöönsä presidentti Trumpin vero- ja taloustiedot
 3. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 4. Lahden ja Heinolan arvokisoihin ilmoittautunut yli 350 pyöräsuunnistajaa – kaukaisimmat osallistujat Japanista, Australiasta ja Uudesta-Seelannista
 5. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 6. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 7. Kuljettaja väisti ajoradalle juossutta eläintä Launeella – auto suistui tieltä
 8. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 9. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 10. Rattijuoppo kolhi toista autoa Lahden Nastolassa
 11. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 12. Ministeriö esittää suojavarusteiden hankkimista 100 miljoonalla eurolla
 13. Venevarkauksissa raju kasvu Päijät-Hämeessä, varkauksia tehtailtu tänä vuonna jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna - poliisi: kasvun syynä varasliigojen toiminta
 14. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"
 15. Koronatartuntaketjuja seuraava mobiilisovellus käyttöön syksyllä – tilanne sairaanhoitopiireissä on rauhallinen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.