Keskusta vei kovan listan Haataiselle: ansiosidonnaista porrastettava, lisää joustoja työpaikoille ja saatavuusharkinta pois

Vihreiden Pitko samoilla linjoilla: "Suhtaudumme avoimesti kaikkiin keinoihin."

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) ei kommentoi keskustan työllistämisehdotuksia. Hän haluaa edistää työperäistä maahanmuuttoa, mutta pitää kiinni saatavuusharkinnasta. Roni Rekomaa / Lehtikuva

Ari Helminen

Hallituksen työllistämiskeinoista on tulossa kova vääntö. Keskustan ja vihreiden näkemykset ovat lähellä toisiaan, ja ne eroavat vasemmistopuolueiden linjauksista.

Keskusta on vienyt omat työllistämisehdotuksensa työministeri Tuula Haataiselle (sd.). Keskustan talouspoliittisen työryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Markus Lohi nostaa esiin paikallisen sopimisen lisäämisen, ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisen, uudelleen kouluttamisen, työn perässä muuttamisen sekä saatavuusharkinnan poistamisen.

Vihreiden työkalupakista löytyvät samat keinot. Vihreiden eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jenni Pitko kertoo vihreiden suhtautuvan avoimesti kaikkiin keinoihin, joita eri toimijat esittävät.

– Ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan porrastus on yksi mahdollinen keino työllisyyden edistämiseksi, Pitko sanoo.

Lohi korostaa, ettei ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisessa ole kyse leikkauksesta. Työttömyysturva olisi alussa korkeampi ja laskisi portaittain, mikä lyhentäisi tutkimusten mukaan työttömyyden kestoa.

Haatainen ei ota kantaa yksittäisen puolueen ehdotuksiin eikä ansiosidonnaisen päivärahan porrastamiseen. Hän sanoo, että asia kuuluu sosiaali- ja terveysministeriölle.

Ylen helmikuun alussa kansanedustajille tekemässä kyselyssä kaikki vasemmistoliiton vastaajat ja valtaosa SDP:n vastaajista torjui porrastuksen.

Työministeri Haatainen: Oleskelulupa työn perusteella kuukaudessa – "Ilman maahanmuuttoa työikäinen väestö vähenee kymmenillätuhansilla vuodessa"

Pitko ja Lohi korostavat työperäisen maahanmuuton merkitystä ja ovat valmiita purkamaan saatavuusharkinnan.

– Siitä pitäisi portaittain luopua kokonaan, Lohi sanoo.

Jos työvoimapulasta kärsivä yrittäjä tai työnantaja on löytänyt sopivan henkilön avoinna olevaan työpaikkaan, valtion virkamies voi sanoa, ettei kyseinen henkilö olekaan sopiva, Lohi ihmettelee.

– Me olemme suhtautuneet aina positiivisesti saatavuusharkinnan purkamiseen. Ulkomaalaisen työvoiman saaminen on kriittisen tärkeää yritysten näkökulmasta, Pitko kertoo.

Haatainen haluaa edistää työperäistä maahanmuuttoa, mutta työehtosopimuksia on noudatettava ja saatavuusharkinnasta on pidettävä kiinni.

Paikallisen sopimisen mahdollisuuksia Lohi haluaa lisätä erityisesti sellaisissa järjestäytymättömissä yrityksissä, jotka noudattavat työehtosopimusta. Työelämän lainsäädännössä on kuitenkin 50 kohtaa, joissa paikallinen sopiminen on kielletty yleissitovaa työehtosopimusta noudattavilta järjestäytymättömiltä yrityksiltä.

Pitkon mukaan paikallisen sopimisen lisääminen on hyvä tapa vastata työelämän muutoksiin.

– Me suhtaudumme myönteisesti siihen, että joustoja lisätään työpaikoilla.

Haatainen ei ota asiaan kantaa mutta sanoo, että paikallinen sopiminen on työn alla yhdessä työllistämiskeinoja pohtivassa alatyöryhmässä.

Keskustan Lohi kiittelee pääministeri Sanna Marinia (sd.) siitä, kun tämä sanoi eduskunnassa, että hallitus on valmis tekemään vaikeitakin päätöksiä työllisyyden edistämiseksi, eikä mitään työllisyyttä parantavaa keinoa suljeta tarkastelun ulkopuolelle.

– Se oli suorastaan musiikkia korvilleni siinä mielessä, että olemme sitoutuneet pysymään hallituksen talouspoliittisessa linjauksessa, mitä oppositiosta on epäilty.

Lohen mukaan tehokkaat keinot voivat olla myös pehmeitä. Tärkeintä on niiden vaikuttavuus. Valtiovarainministeriön on pystyttävä todentamaan, että työpaikat syntyvät.

Lohi luottaa siihen, että budjettiriiheen mennessä kasassa on 30 000 työpaikkaa. Hän kritisoi oppositiota pessimismin luomisesta.

– Se on väärä viesti, mikä vaikuttaa yritysten tulevaisuuden uskoon ja investointeihin.

Lohen mukaan työllisyystavoitteesta lipsuminen edellyttäisi menoleikkauksia. Kukaan ei halua lähteä siihen, kun on tehty parannuksia perusturvaan.

– Se olisi ikävin tilanne, että niissä jouduttaisiin peruuttamaan. Siksi on tehtävä kaikkemme, että saadaan työllisyystilannetta parannettua. Ikäluokat pienenevät, kenenkään ei ole varaa antaa syrjäytyä.

Pitko korostaa, että kunnianhimoisella ilmastopolitiikalla pystytään avaumaan markkinoita uusien työpaikkojen syntymiselle siirtämällä fossiilisen energian tukia puhtaaseen tuotantoon. Tämä edellyttää myös alan koulutuspaikkojen lisäämistä.

Kohtaanto-ongelmaa Lohi helpottaisi uudelleen koulutuksella sekä työn perässä muuttamisella. Hän muistuttaa, että Uudellamaalla on noin 70 000 työnhakijaa, mutta maakunnissa kärsitään työvoimapulasta.

– Työttömiä pitää kannustaa muuttamaan maakuntiin. Sinne on paljon helpompi muuttaa kuin pääkaupunkiseudulle, koska siellä on halvemmat elinkustannukset ja asunnot. Pitää ajatella liikkuvuutta molempiin suuntiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Salppuri läpäisi lumikontrollin, mutta yhdistetyn reittiin tulee muutos – koulujen väliset hiihtokisat peruttiin
 2. Tehinselän historiallisella talvella on vakava viesti: "Tällaista ei ole ollut koskaan aiemmin" – Katso upeat kuvat jäättömästä Päijänteestä
 3. Palveluseteli toi varhaiskasvatukseen noin 200 lasta lisää Lahdessa – kaupunki vältti kahden uuden päiväkodin rakentamisen
 4. Myrsky katkoi sähköjä Päijät-Hämeessä sunnuntaina
 5. Teatteriarvio: Karnevaali 2020 on lumoava ylistyslaulu ihmiselle, vapaudelle ja elämän ikuiselle kiertokululle
 6. Poliisi: raskaan liikenteen lepoaikojen noudattamisessa paljon toivomisen varaa
 7. Ostarilla: Lottovoitto tuli Tonttilaan ja Punahilkka veti väkeä keskustasta asti – näin lukijat muistelevat ostarin tapahtumia
 8. Ministeri Lintilän ykköshuoli koronaviruksesta: "Alihankintaketju tyssää Kiinaan"
 9. Peltiä ruttuun, Päijät-Hämeen teillä kolaroitiin
 10. Moni leski suree rahapulan keskellä – Marice, 48, joutui säästökuurille puolison kuoleman jälkeen: "Äitini lainasi rahaa hautajaisiin"
 11. Orimattilalainen Outi Kyöstilä on kertonut avoimesti lihavuusleikkauksestaan – "Ilo ja energia ovat palanneet elämääni", sanoo 48 kiloa kevyempi Kyöstilä
 12. Helsingin keskustakirjasto Oodin puukotusta tutkitaan pariskunnan tekemänä törkeänä ryöstönä
 13. Soittokieltoon saattoi aikoinaan riittää jopa epävireinen laulu –  ensimmäinen soittokieltoon asetettu levy ei ollut Ylen pääjohtajan Hella Wuolijoen mieleen
 14. Ostarilla: Asuntoja myydään Lahden Tonttilassa pitkään, sillä pyyntihinnat ovat korkeita – mistään muotialueesta kun ei ole kyse
 15. Hollolan valtuusto päättää Paimelan, Hälvälän ja Tiilikankaan koulujen kohtalosta tänään – päätöksestä tulossa äärimmäisen tiukka

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.