Keskusta vei kovan listan Haataiselle: ansiosidonnaista porrastettava, lisää joustoja työpaikoille ja saatavuusharkinta pois

Vihreiden Pitko samoilla linjoilla: "Suhtaudumme avoimesti kaikkiin keinoihin."

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) ei kommentoi keskustan työllistämisehdotuksia. Hän haluaa edistää työperäistä maahanmuuttoa, mutta pitää kiinni saatavuusharkinnasta. Roni Rekomaa / Lehtikuva

Ari Helminen

Hallituksen työllistämiskeinoista on tulossa kova vääntö. Keskustan ja vihreiden näkemykset ovat lähellä toisiaan, ja ne eroavat vasemmistopuolueiden linjauksista.

Keskusta on vienyt omat työllistämisehdotuksensa työministeri Tuula Haataiselle (sd.). Keskustan talouspoliittisen työryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Markus Lohi nostaa esiin paikallisen sopimisen lisäämisen, ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisen, uudelleen kouluttamisen, työn perässä muuttamisen sekä saatavuusharkinnan poistamisen.

Vihreiden työkalupakista löytyvät samat keinot. Vihreiden eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jenni Pitko kertoo vihreiden suhtautuvan avoimesti kaikkiin keinoihin, joita eri toimijat esittävät.

– Ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan porrastus on yksi mahdollinen keino työllisyyden edistämiseksi, Pitko sanoo.

Lohi korostaa, ettei ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisessa ole kyse leikkauksesta. Työttömyysturva olisi alussa korkeampi ja laskisi portaittain, mikä lyhentäisi tutkimusten mukaan työttömyyden kestoa.

Haatainen ei ota kantaa yksittäisen puolueen ehdotuksiin eikä ansiosidonnaisen päivärahan porrastamiseen. Hän sanoo, että asia kuuluu sosiaali- ja terveysministeriölle.

Ylen helmikuun alussa kansanedustajille tekemässä kyselyssä kaikki vasemmistoliiton vastaajat ja valtaosa SDP:n vastaajista torjui porrastuksen.

Työministeri Haatainen: Oleskelulupa työn perusteella kuukaudessa – "Ilman maahanmuuttoa työikäinen väestö vähenee kymmenillätuhansilla vuodessa"

Pitko ja Lohi korostavat työperäisen maahanmuuton merkitystä ja ovat valmiita purkamaan saatavuusharkinnan.

– Siitä pitäisi portaittain luopua kokonaan, Lohi sanoo.

Jos työvoimapulasta kärsivä yrittäjä tai työnantaja on löytänyt sopivan henkilön avoinna olevaan työpaikkaan, valtion virkamies voi sanoa, ettei kyseinen henkilö olekaan sopiva, Lohi ihmettelee.

– Me olemme suhtautuneet aina positiivisesti saatavuusharkinnan purkamiseen. Ulkomaalaisen työvoiman saaminen on kriittisen tärkeää yritysten näkökulmasta, Pitko kertoo.

Haatainen haluaa edistää työperäistä maahanmuuttoa, mutta työehtosopimuksia on noudatettava ja saatavuusharkinnasta on pidettävä kiinni.

Paikallisen sopimisen mahdollisuuksia Lohi haluaa lisätä erityisesti sellaisissa järjestäytymättömissä yrityksissä, jotka noudattavat työehtosopimusta. Työelämän lainsäädännössä on kuitenkin 50 kohtaa, joissa paikallinen sopiminen on kielletty yleissitovaa työehtosopimusta noudattavilta järjestäytymättömiltä yrityksiltä.

Pitkon mukaan paikallisen sopimisen lisääminen on hyvä tapa vastata työelämän muutoksiin.

– Me suhtaudumme myönteisesti siihen, että joustoja lisätään työpaikoilla.

Haatainen ei ota asiaan kantaa mutta sanoo, että paikallinen sopiminen on työn alla yhdessä työllistämiskeinoja pohtivassa alatyöryhmässä.

Keskustan Lohi kiittelee pääministeri Sanna Marinia (sd.) siitä, kun tämä sanoi eduskunnassa, että hallitus on valmis tekemään vaikeitakin päätöksiä työllisyyden edistämiseksi, eikä mitään työllisyyttä parantavaa keinoa suljeta tarkastelun ulkopuolelle.

– Se oli suorastaan musiikkia korvilleni siinä mielessä, että olemme sitoutuneet pysymään hallituksen talouspoliittisessa linjauksessa, mitä oppositiosta on epäilty.

Lohen mukaan tehokkaat keinot voivat olla myös pehmeitä. Tärkeintä on niiden vaikuttavuus. Valtiovarainministeriön on pystyttävä todentamaan, että työpaikat syntyvät.

Lohi luottaa siihen, että budjettiriiheen mennessä kasassa on 30 000 työpaikkaa. Hän kritisoi oppositiota pessimismin luomisesta.

– Se on väärä viesti, mikä vaikuttaa yritysten tulevaisuuden uskoon ja investointeihin.

Lohen mukaan työllisyystavoitteesta lipsuminen edellyttäisi menoleikkauksia. Kukaan ei halua lähteä siihen, kun on tehty parannuksia perusturvaan.

– Se olisi ikävin tilanne, että niissä jouduttaisiin peruuttamaan. Siksi on tehtävä kaikkemme, että saadaan työllisyystilannetta parannettua. Ikäluokat pienenevät, kenenkään ei ole varaa antaa syrjäytyä.

Pitko korostaa, että kunnianhimoisella ilmastopolitiikalla pystytään avaumaan markkinoita uusien työpaikkojen syntymiselle siirtämällä fossiilisen energian tukia puhtaaseen tuotantoon. Tämä edellyttää myös alan koulutuspaikkojen lisäämistä.

Kohtaanto-ongelmaa Lohi helpottaisi uudelleen koulutuksella sekä työn perässä muuttamisella. Hän muistuttaa, että Uudellamaalla on noin 70 000 työnhakijaa, mutta maakunnissa kärsitään työvoimapulasta.

– Työttömiä pitää kannustaa muuttamaan maakuntiin. Sinne on paljon helpompi muuttaa kuin pääkaupunkiseudulle, koska siellä on halvemmat elinkustannukset ja asunnot. Pitää ajatella liikkuvuutta molempiin suuntiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden LAD-taidekeskukseen tulee jättimäinen muraali
 2. Kaahari autoili Uudeltamaalta Hämeeseen, poliisi joutui takaa-ajoon - piikkimatto ja etälamautin käytössä Hollolassa
 3. Lahtelainen Eskolan Taide- ja Kehysliike lopettaa – yritykset hakevat nyt ahkerasti neuvoja koronavirusepidemian tuomiin vaikeuksiin
 4. Emeritusprofessorilta kova vaatimus koronavirusaikaan: Työnantajan on testattava kaikki työntekijät
 5. Sinfonia Lahden muusikot soittivat Finlandiaa kodeissaan, videosta tuli nettihitti – näin se tehtiin
 6. Likolammelle rakennetaan esteetön luontoreitti – LAB ja Lahti mukaan virkistysalueita kehittävään verkostoon
 7. Lahden Aluetaksi vei hävityn tarjouskilvan käräjille – hyvinvointiyhtymä saa haukut löysästä toiminnasta ja tasapuolisuuden puutteesta
 8. ESS ei saa syytteitä kunnianloukkauksesta: "Uutinen vastaa sisällöltään niitä tietoja, joita kaupungintalon tapahtumista on saatu"
 9. THL: Suomessa varmistettujen koronatartuntojen määrä kasvanut 179:lla
 10. Voice of Finland -kilpailun valmentajia itkettänyt orimattilalainen Henry Friman haluaa olla sinivalkoinen ääni ja tunteiden tulkki
 11. Vili Uuskallion Esalainen: Mikä ihmeen Oomi, nyt meni tunteisiin!
 12. Karanteenitreenit osa 4: Tessa Kakkonen nyrkkeilee nyt vain varjo seuranaan – "Onhan se tylsempää lyödä ilmaa kuin jotakuta toista"
 13. Pääkirjoitus: Kotimaisesta tuotannosta vihdoin apua maskipulaan
 14. Poliisit valvovat Uudenmaan rajaa jopa 16 tunnin vuoroissa, eläkkeelle jääneitä poliiseja palkattu ainakin Hämeessä
 15. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.