Työministeri Haatainen: Oleskelulupa työn perusteella kuukaudessa – "Ilman maahanmuuttoa työikäinen väestö vähenee kymmenillätuhansilla vuodessa"

Työ- ja elinkeinoministeriön selvityksen mukaan yli 42 prosenttia yrityksistä on kokenut rekrytointiongelmia.

Työministeri Tuula Haataisen mukaan työntekijöiden määrä olisi laskenut 2000-luvulla ilman vieraskielistä työvoimaa. Mikko Stig / Lehtikuva

Ari Helminen

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) haluaa edistää ja helpottaa työperäistä maahanmuuttoa. Tavoitteena on, että hakija saa työnteon perusteella myönnettävän oleskeluluvan yhdessä kuukaudessa. Nyt oleskelulupaa joutuu odottamaan useita kuukausia.

– Ilman maahanmuuttoa Suomen väestö vähenee tuhansilla vuodessa ja työikäinen väestö kymmenillätuhansilla vuodessa, Haatainen kertoi Helsingissä perjantaina, missä hän esitteli keinoja, joilla työperäistä maahanmuuttoa aiotaan edistää.

Haataisen mukaan työntekijöiden määrä olisi laskenut 2000-luvulla ilman vieraskielistä työvoimaa. Maahanmuutolla on positiivinen vaikutus sekä kestävyysvajeeseen että eläketurvan rahoitukseen.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan kaikista maahanmuuttajista yli 80 prosenttia on työikäisiä ja työperusteisista 100 prosenttia. Työn perässä muuttaneet työllistyvät hyvin.

 Ilman maahanmuuttoa Suomen väestö vähenee.

Työministeri Tuula Hatainen (sd.)

Haataisen mukaan Suomi kärsii osaajapulasta sekä aivovuodosta. Työ- ja elinkeinoministeriön selvityksen mukaan yli 42 prosenttia yrityksistä on kokenut rekrytointiongelmia. Avoimien työpaikkojen määrä suhteessa työttömiin työnhakijoihin on ennätyskorkealla tasolla.

Te-toimistojen mukaan ulkomailta tarvitaan eniten ohjelmistoalan erityisosaajia, koneistajia ja hitsaajia, kokkeja ja tarjoilijoita sekä rakennus- ja puutarha-alan työntekijöitä samoin kuin työntekijöitä hoiva-alalle.

Haataisen mukaan lupaprosesseja aiotaan nopeuttaa. Tavoitteeseen pääseminen edellyttää lainsäädännöllisiä muutoksia, sähköisen prosessin kehittämistä ja automaation parempaa hyödyntämistä.

Kansainvälisiä osaajia houkutellaan alueellisilla houkuttelukampanjoilla sekä puoliso- ja mentorointiohjelmilla.

Viime vuonna työntekijän oleskelulupia myönnettiin eniten ukrainalaisille (2 170), intialaisille (1 423) ja venäläisille (1 133). EU-maista työn perusteella Suomeen tuli eniten väkeä Virosta (972), Romaniasta (465) ja Iso-Britanniasta (313).

Haatainen haluaa pitää kiinni EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevien työntekijöiden saatavuusharkinnasta. Te-toimisto selvittää ensin, onko avoimeen työpaikkaan saatavissa työvoimaa Suomesta tai EU-alueelta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.