Työministeri Haatainen: Oleskelulupa työn perusteella kuukaudessa – "Ilman maahanmuuttoa työikäinen väestö vähenee kymmenillätuhansilla vuodessa"

Työ- ja elinkeinoministeriön selvityksen mukaan yli 42 prosenttia yrityksistä on kokenut rekrytointiongelmia.

Työministeri Tuula Haataisen mukaan työntekijöiden määrä olisi laskenut 2000-luvulla ilman vieraskielistä työvoimaa. Mikko Stig / Lehtikuva

Ari Helminen

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) haluaa edistää ja helpottaa työperäistä maahanmuuttoa. Tavoitteena on, että hakija saa työnteon perusteella myönnettävän oleskeluluvan yhdessä kuukaudessa. Nyt oleskelulupaa joutuu odottamaan useita kuukausia.

– Ilman maahanmuuttoa Suomen väestö vähenee tuhansilla vuodessa ja työikäinen väestö kymmenillätuhansilla vuodessa, Haatainen kertoi Helsingissä perjantaina, missä hän esitteli keinoja, joilla työperäistä maahanmuuttoa aiotaan edistää.

Haataisen mukaan työntekijöiden määrä olisi laskenut 2000-luvulla ilman vieraskielistä työvoimaa. Maahanmuutolla on positiivinen vaikutus sekä kestävyysvajeeseen että eläketurvan rahoitukseen.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan kaikista maahanmuuttajista yli 80 prosenttia on työikäisiä ja työperusteisista 100 prosenttia. Työn perässä muuttaneet työllistyvät hyvin.

 Ilman maahanmuuttoa Suomen väestö vähenee.

Työministeri Tuula Hatainen (sd.)

Haataisen mukaan Suomi kärsii osaajapulasta sekä aivovuodosta. Työ- ja elinkeinoministeriön selvityksen mukaan yli 42 prosenttia yrityksistä on kokenut rekrytointiongelmia. Avoimien työpaikkojen määrä suhteessa työttömiin työnhakijoihin on ennätyskorkealla tasolla.

Te-toimistojen mukaan ulkomailta tarvitaan eniten ohjelmistoalan erityisosaajia, koneistajia ja hitsaajia, kokkeja ja tarjoilijoita sekä rakennus- ja puutarha-alan työntekijöitä samoin kuin työntekijöitä hoiva-alalle.

Haataisen mukaan lupaprosesseja aiotaan nopeuttaa. Tavoitteeseen pääseminen edellyttää lainsäädännöllisiä muutoksia, sähköisen prosessin kehittämistä ja automaation parempaa hyödyntämistä.

Kansainvälisiä osaajia houkutellaan alueellisilla houkuttelukampanjoilla sekä puoliso- ja mentorointiohjelmilla.

Viime vuonna työntekijän oleskelulupia myönnettiin eniten ukrainalaisille (2 170), intialaisille (1 423) ja venäläisille (1 133). EU-maista työn perusteella Suomeen tuli eniten väkeä Virosta (972), Romaniasta (465) ja Iso-Britanniasta (313).

Haatainen haluaa pitää kiinni EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevien työntekijöiden saatavuusharkinnasta. Te-toimisto selvittää ensin, onko avoimeen työpaikkaan saatavissa työvoimaa Suomesta tai EU-alueelta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden pakkolomat alkavat aikaisintaan toukokuussa
 2. Palvelusetelisäännöt uusiksi yhden äänen erolla Lahdessa – SDP ja kokoomus täysin eri linjoilla
 3. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 4. Hollola lomauttamassa koulunkäyntiavustajia, lastenhoitajia ja siivoajia – yt-neuvottelut päättyvät perjantaina
 5. Piti ampua sika, ammuttiinkin vanki – venäläisten sotavankien elämä Suomessa on monilla paikkakunnilla yhä arka aihe, uusi romaani kertoo kohtaloista Päijät-Hämeessä
 6. Poliisi: Pohjoiseen kulkeva liikenne saattaa ruuhkautua illalla Nelostiellä Mäntsälässä
 7. Asukasyhdistyksen viime hetken vetoomus tehosi: Uudenmaankadun varren kuuset säästyvät sittenkin
 8. Showmies purkaa sydäntään YouTubessa – tubettajatähti Herbalisti on avautunut faneilleen elämänsä kipukohdista ja kerännyt netissä miljoonayleisön
 9. Orimattilan kaupunki varautuu yt-neuvotteluihin koronatilanteen takia
 10. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 11. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 12. Lahden Sokos supistaa ilta-aukioloaan, sunnuntaisin kokonaan kiinni
 13. Talvirenkaiden käyttö muuttuu uudessa tieliikennelaissa
 14. Korkeakoulujen harjoitteluja on peruttu ja siirretty – Tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen: "Opintoajat voivat pidentyä poikkeusolojen vuoksi"
 15. Asikkalainen Pihamaan tila sai ruokakulttuuripalkinnon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.